AcasăActualitateSocialÎNGRIJORĂTOR - S-a dublat numărul mamelor minore

ÎNGRIJORĂTOR – S-a dublat numărul mamelor minore

spot_img

DISTRIBUIȚI

ÎNGRIJORĂTOR Numărul mamelor minore s-a dublat în 2016. Majoritatea au 16 ani, sunt din rural şi nu au cunoştinţe minimale de anatomie şi fiziologie.

ÎNGRIJORĂTOR Şi nu e singura problemă.

România se confruntă atât cu creşterea numărului mamelor minore dar şi cu cea a avorturilor precum şi a cazurilor de boli cu transmisie sexuală. Toate au drept cauza principală lipsa de educaţie.

Pentru a preveni acest fenomen îngrijorător,medicul-deputat Tudor ciuhodaru a depus un proiect legislative,aflat acum în dezbaterea senatorilor ce modifică şi complează Legea educaţiei naţionale nr.1/2011 prin care educaţia pentru sănatăte, inclusiv cea privind sănătatea reproducerii, devine disciplină obligatorie de studiu în unitatile de învatamant ce va fi predată de personal specializat.

,, Ignoranţa şi pudibonderia dăunează grav sănătăţii: numărul mamelor minore s-a dublat în 2016. 102 naşteri doar în primele 7 luni la o singură maternitate din Iaşi şi s-au înregistrat şi naşteri la 12 ani. Majoritatea provin din rural şi au absolvit cel mult 10 clase. Peste 85% au vârste între 15 şi 17 ani. Cauza principală este lipsa de educaţie.Soluţia este implementarea educaţiei pentru sănătate în şcoli, aşa cum prevede proiectul meu de lege, ajuns în sfârşit la Senat (camera decizională).Nu este singurul semnal de alarmă. România se confruntă atât cu creşterea numărului mamelor minore dar şi cu cea a avorturilor precum şi a cazurilor de boli cu transmisie sexuală. Toate au drept cauza principală lipsa de educaţie”,ne-a declarat Ciuhodaru.

Alesul mai spune că România este țara în care numărul mamelor minore s-a dublat. Nimic surprinzător. Deşi aproape jumătate dintre băieţi, mai precis 48% şi una din cinci fete au prima experienţă sexuală înainte de 15 ani mai puţin de 9% dintre ei au utilizat prezervativul iar 60% dintre tinerele cu vârsta între 15 şi 18 ani nu au folosit niciodată vreo metodă contraceptivă.

”Suntem ţara cu cele mai multe sarcini la adolescente: 10% dintre mame au vârsta mai mică de 18 ani, de 10 ori mai multe decât în Elveţia. Nu e de neglijat faptul că mamele minore au risc crescut de avort şi nici că sarcina duse la termen sunt urmate adesea de abandonul nou născutului şi de dificultaţi de integrare socială a tinerei mame.. Suntem ţara în care un avort are loc la cinci minute şi am ajuns la peste 100000 de avorturi in fiecare an. . Suntem ţara în care bolile cu transmisie sexuală afectează 1 milion de oameni şi nu e de mirare că suntem pe primele 10 locuri în Europa la incidenţa bolilor de acest tip.Semnalul de alarmă este clar. Avem de ales. Ori oferim, aşa cum prevede proiectul meu de lege privind introducerea orelor de educaţie pentru sănătate, şi cunoştinţele necesare privind sănătatea reproducerii la ore predate de profesionişti ori continuăm să ne ascundem în spatele pudibonderiei şi ne resemnăm că suntem şi vom mai fi pe primul loc în Europa la avorturi, la mortalitatea cauzată de întreruperile de sarcină, la numărul de copii abandonaţi în maternităţi şi mortalitate infantilă.Concret, prin acest proiect de lege, se include disciplina educaţie pentru sănătate ca disciplină obligatorie de studiu la toate nivelurile sistemului naţional de invatamant. Planul cadru şi programa naţională precum şi condiţiile ce trebuie îndeplinite de personalul didactic (medici, psihologi, juristi, etc) pentru această disciplină se aprobă prin ordin comun al Ministrului Educaţiei Naţionale şi al Ministrului Sănătăţii.În multe ţări educaţia pentru sănătate este obligatorie în şcoli, începând din clasa întâi până într-a douăsprezecea, folosindu-se pentru fiecare ciclu de dezvoltare programe şi materiale didactice adecvate vârstei. Educaţia pentru sănătate permite dezvoltarea de cunoştinte, deprinderi şi abilităţi necesare păstrării şi ameliorării sănătăţii, profilaxiei bolilor şi prevenţia comportamentelor de risc precum şi cele utile acordării primului ajutor”, mai spune alesul.

 

sursa info

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA