Vrei să afli care ţi-e speranţa de viaţă? Nu e necesar să faci analize şi investigaţii sofisticate. Potrivit unui studiu apărut în Jurnalul European de Cardiologie, felul în care facem un exerciţiu simplu şi rapid dezvăluie cât de probabil e să mai fim în viaţă peste şase ani.
Longevitatea extremă n-are legătură cu variaţiile genetice Dieta mediteraneană încetineşte „ceasul molecular“ Modul în care reuşeşti să te aşezi jos din picioare şi să te ridici apoi la loc fără să te ţii de nimic poate arăta cât mai ai de trăit, potrivit metro.co.uk, citat de adevarul.ro.
Testul numit „sitting-rising test“ (SRT) a fost conceput de un grup de medici printre care şi Claudio Gil Araujo de la Universitatea Gama Filho din Rio de Janeiro, Brazilia, pentru a măsura rezistenţa şi flexibilitatea pacienţilor. În decursul anilor, specialiştii au constatat că persoanele care au obţinut un scor de cel mult 3 puncte din cele 10 la acest test erau de cinci ori mai susceptibile de a deceda în decurs de şase ani, comparativ cu cele care obţineau un punctaj mai mare de opt.
Medicul Araujo spune alte modalităţi de a testa fragilitatea pot fi consumatoare de timp şi impracticabile, în timp ce SRT, pentru efectuarea căruia nu este necesar niciun fel de echipament, poate fi realizat oriunde şi în doar câteva clipe.
Într-un studiu publicat în Jurnalul European de Cardiologie, medicii au descris observaţiile făcut pe un lot de 2.002 adulţi cu vârste cuprinse între 51 şi 80 de ani. Concluzia lor a fost că subiecţii care au înscris 10 puncte la acest test au avut de două ori mai multe şanse de a fi în viaţă în următoarii şase ani decât cei care au obţinut mai puţin de 8 puncte.
Cum se face testul?
Stai în picioare, încrucişează-le şi încearcă să te aşezi jos, fără să te sprijini de ceva, iar apoi străduieşte-te să revii, în acelaşi mod, în poziţia iniţială (vezi video mai jos). Execuţia perfectă a acestui exerciţiu se notează cu 10 puncte, 5 pentru aşezare şi 5 pentru ridicare. De fiecare dată când o persoană foloseşte mâna sau genunchiul pentru a se sprijin se scade câte un punct, iar pentru fiecare pierdere de echilibru se ia câte o jumătate de punct.
Infoalert.ro