O mare mârșăvie s-a pus la cale în aceste zile. Potrivit ultimelor informații pe care le-am primit pesurse.ei, demne de încredere, Ioan Hoban și Mircea Coza, doi cunoscuți investitori din domeniul turismului, s-au pus de acord în vederea acaparării ”Crestei Cocoșului”, cunoscutul monument al naturii din Munții Gutâi. Planul diabolic le-a fost facilitat de către autoritățile locale ale orașelor Baia Mare și Baia Sprie, care le-au făcut propunerea de-a prelua ”Creasta Cocoșului” și terenul aferent, un fel de ”schimb în natură” între cele patru părți. Ioan Hoban a solicitat intrarea în proprietate asupra terenului din Ferneziu (unde intenționa să construiască celebrul Golf Park), lăsat moștenire de fostul primar Cristian Anghel, dar cei care se ocupă de aplicarea legilor nescrise, ci doar convenite în Oaza italiană, l-au refuzat sistematic. La rândul său, Mircea Coza a cerut să i se dea un teren în schimbul celui pe care stă iazul Flotația Centrală, care, cică, ar fi aparținut lui Pintea Viteazul, înaintașul său pe linie de haiducie în domeniul proprietăților comunitare. Și uite așa, cei doi au primit la schimb ”Creasta Cocoșului!”
”Intenționăm să investim, cum e și normal. Nu putem lăsa câteva zeci de hectare în paragină. Da, e adevărat, sunt niște stânci cam ciudate pe acolo, dar se poate rezolva cu puțină dinamită, câteva buldozere și multă răbdare. Păcat că nu sunt mai mulți copaci. Una – două îi puneam la pământ! După experiența pe care am acumulat-o la defrișarea codrului unde am construit Cota 1000 de la Șuior, asta ar fi fost floare la ureche”, a precizat Mircea Coza.
Priveliștea care le-a tăiat răsuflarea celor care s-au încumetat să ajungă pe ”creastă”, va rămâne doar în aminitrea acestora. ”Creasta Cocoșului” reprezintă o stâncă gigant, în care intemperiile au săpat de-a lungul mileniilor în părțile ei superioare forma capului unui cocoș. Creasta acestuia poate fi văzută dintr-un singur unghi, indiferent dacă o privești din Budești, Ocna Șugatag, Hanul Pintea, Desești ori Călinești. Cum Hoban a lucrat ani mulți la fosta Avicola Baia Mare, misticii, exaltații, epilepticii și ocultiștii susțin că forma actuală a stâncii n-ar fi străină de influențele acestuia. Așa că ar cam fi cazul să se termine cu fanteziile unora, care suțin că ”Creasta Cocoșului” reprezintă o statuie megalitică antică, sau un vestigiu lăsat de extratereștri. Să fim serioși.
Am aflat și intențiile celor doi afaceriști. Hoban dorește să construiască în locul actualei creste un hotel, pentru a avea locuri de parcare suficiente, să scape de obsesia ”Rivullus”, unde a fost nevoit să își facă parcare pe trotuare, în locul fântânii arteziene sau luând gratuit o parte din piața publică. Coza, care are deja spații de cazare la înălțime (inclusiv pe telescaune când se ia curentul electric), vrea să monteze câteva turbine eoliene pentru producerea energiei. Locul pare a fi ideal pentru așa ceva.
”Domnule, am investit în microhidrocentale pe Valea Neagră și la Mogoșa. Sanchi, sigur că nu vor face niciodată curent electric, dar fondurile primite de la mediu trebuiau împărțite ca să ajungă la cine trebuie, așa că mi-au forțat mâna. Dar, vă spun eu, nimic nu se compară cu puterea vântului. Știți cum spune cântecul: apa trece, dar vântul se-ntoarce! Apropo de ce se întâmplă azi printre liderii PDL, cei care mi-au dat undă verde la finanțarea proiectelor de pe ape, fără să știe nimic Mircea Man sau Flaviu de la Apele Române. Vă spun eu, vântul e viitorul meu! Când am văzut stânca asta, m-am și gândit ce trebuie să fac pe locul ei. Bine, e un bolovan mare, are câteva sute de mii de tone. Nu zic că nu ne va fi greu cu el, dar până la urmă tot îl dovedim și-l prăvălim. Să vedem ce finanțări o să avem de la viitoarea guvernare, abia atunci o să vă pot da un termen de demolare a bolovanului ăsta, hidos de-a dreptul…” a concluzionat Mircea Coza.
O primă măsură luată de cei doi, în defavoarea turiștilor evident, a fost aceia de a interzice accesul persoanelor în zonă începând cu data de 1 aprilie anul acesta!
Grigore după Ureche