AcasăEvenimentÎncă un papagal a devenit expert în minerit! Ministrul Economiei susţine redeschiderea...

Încă un papagal a devenit expert în minerit! Ministrul Economiei susţine redeschiderea minelor din Maramureş închise în 2007.

spot_img

DISTRIBUIȚI


Ministrul Economiei, Lucian Bode, a declarat, sâmbătă, în Baia Mare, că susţine reactivarea perimetrelor miniere din judeţul Maramureş închise în anul 2007. Mă rog, nu-l oprește nimeni să o facă. Și alți profani în materie au spus același lucru.

„În primul rând, intenţia noastră este să redeschidem acele perimetre miniere rentabile, dar şi altele noi care ar putea spori capacitatea de extracţie a metalelor neferoase. E greu de acceptat faptul ca zona Maramureşului, bogată în minereuri neferoase, să se spună că nu mai e rentabilă. Acest fapt se poate consuma într-un parteneriat public-privat, în condiţiile legiferate şi altele care ar trebui îmbunătăţite. Noi urmărim să creăm noi locuri de muncă şi de aceea susţin redeschiderea perimetrelor miniere rentabile, dar în condiţii de protejare a mediului. Din datele tehnice deţinute de minister rezultă că Maramureşul deţine o cantitate importantă de zăcăminte neferoase”, a spus Lucian Bode.

Ministrul economiei a precizat că au fost identificate (se cunosc de vreo 50 de ani, nu trebuiau găsite acum, n.red.) cinci foste perimetre miniere care ar putea fi reactivate, dar în acelaşi timp se are în vedere şi scoaterea la vânzare a peste 500.000 de tone de pirite aurifere, rezultate din activitatea de procesare a minereurilor neferoase de a lungul celor 50 de ani de minerit.

„Compania minieră Remin Baia Mare poate iniţia, împreună cu instituţiile abilitate, procedura de scoatere la vânzare a piritelor aurifere. Totul se poate face doar cu respectarea legislaţiei naţionale şi internaţionale în acest domeniu. Exploatarea piritelor aurifere ar putea contribui semnificativ la curăţarea zonelor afectate de aceste depozite în care se află depozitate cantităţi uriaşe de minereu”, a spus ministrul Bode. Nu de ”minereu”, ci de metale neferoase, piritele fiind o consecință a prelucrării minerurilor în flotații. Piritele aurifere de Șuior nu pot fi prelucrate deoarece au un conținut ridicat de arseniu. Precedurile de vânzare nu trebuie inițiate deoarece se caută un cumpărător de peste zece ani, afacerea însemnând câteva sute de tone de aur și argint. Au vrut și alți șmecheri să ne ”scape” de această ”pacoste”, dar, deocamdată, n-au reușit din varii motive. Nu mai insistăm, ne oprim aici cu comentariile pentru că sunt de prisos atâta vreme cât un asemenea impostor se ocupă de problemele mineritului.

Pe de alte parte, ministrul economiei a subliniat că vor continua programele de finanţare a lucrărilor de ecologizare şi conservare a fostelor zone miniere din Maramureş şi alte zone din ţară. Numai la nivelul judeţului Maramureş se află în conservare 14 iazuri de decantare a minereurilor, 4 staţii de epurare şi 57 de foste mine şi perimetre miniere. În anul 2012 vor fi investiţi peste 10 milioane euro în aceste operaţiuni, iar până la sfârşitul anului 2015 suma alocată pentru aceste lucrări urmează să ajungă la 180 milioane euro.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA