ÎNCĂ O VICTORIE! Municipiul Baia Mare intră în clubul Orașelor Europene Inovative, fiind selectat în cadrul celui mai prestigios și competitiv mecanism de finanțare destinat autorităților urbane din Europa. Din cele 175 orașe europene participante, Municipiul Baia Mare se numără printre cele 20 de orașe care vor experimenta, testa și implementa soluții creative, inovative, vizionare, de dezvoltare durabilă în ceea ce privește digitalizarea, utilizarea sustenabilă a terenurilor, soluții bazate pe natură, combaterea sărăciei urbane și creșterea siguranței urbane.
Proiectul SPIRE (Smart Post-Industrial Regenerative Ecosystem – Ecosistem regenerativ inteligent post-industrial) a fost selectat pentru finanțare nu doar datorită gradului ridicat de inovare, cât și parteneriatului solid, format din actori locali și regionali care au demonstrat în repetate rânduri capacitatea de inovare și implementare în proiecte complexe. Parteneriatul coordonat de Municipiul Baia Mare este format din URBASOFIA, INDECO SOFT, ARIES Transilvania, Zona Metropolitană Baia Mare, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj Napoca și Clusterul Green Energy.
SPIRE propune o abordare revoluționară a reutilizării terenurilor poluate cu metale grele din oraș, prin fitoremediere adaptivă și creare de noi ecosisteme urbane, ca strategie de dezvoltare pe termen lung și reprofilare economică durabilă. Proiectul propune utilizarea biomasei rezultate pentru îmbunătățirea performanței energetice a unei unități de învățământ și stimulează dezvoltarea de lanțuri valorice locale, specifice economiei circulare, prin lansarea și incubarea de noi afaceri bazate pe prototipare și producție de materiale de construcție inovatoare, urmărind îmbunătățirea sănătății și bunăstării cetățenilor.
În următorii 3 ani, patru terenuri cu o suprafață de aproximativ 8 hectare vor deveni „laboratoare vii” (Living Labs), co-proiectate împreună cu comunitatea, prin ateliere de proiectare și experimentare ce vor avea loc într-un nou Hub de inovare în Piața Milenium. Proiectul va implica în mod direct cetățenii activi și va stimula antreprenoriatul local sustenabil, prin iLEU: un sistem virtual de recompense și plăți destinat încurajării comportamentelor orientate spre dezvoltare durabilă în oraș și susținerii implicării cetățenilor în proiect și, mai departe, pentru diverse beneficii și discount-uri la nivel local.
În final, în baza rezultatelor concrete ale proiectului, vom dezvolta împreună un Masterplan pe termen lung pentru Zona Metropolitană Baia Mare, care să vizeze recuperarea și regenerarea celor aproximativ 650 de hectare de terenuri poluate, reutilizarea acestora, dezvoltarea bio-economiei și implementarea în viitor a districtelor pozitive din punct de vedere energetic (PED).
Bugetul total al proiectului este 3,264,800.50 Euro, din care finanțare nerambursabilă din Fondul European pentru Dezvoltare Durabilă 2,611,840.40 Euro prin programul Urban Innovative Actions (UIA – Acțiuni Urbane Inovative).
Sursa: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10214932800540427&set=a.1483017162321&type=3&theater
ActualMM