AcasăEvenimentINAUGURARE LA SPITALUL JUDEȚEAN - De azi avem un Laborator de Radioterapie...

INAUGURARE LA SPITALUL JUDEȚEAN – De azi avem un Laborator de Radioterapie cu Energii Înalte ce va deservi 700 de bolnavi de cancer

spot_img

DISTRIBUIȚI

INAUGURARE LA SPITALUL JUDEȚEAN  Miercuri, 3 aprilie, la Spitalul Județean de Urgență “Dr. Constantin Opriș” din Baia Mare a avut loc inaugurarea noului Laborator de Radioterapie cu Energii Înalte. La eveniment au participat reprezentanți ai Ministerului Sănătății, Băncii Mondiale, autorităților județene, furnizorul de echipamente medicale Elekta, personalități din lumea medicală, conducerea unității sanitare din Baia Mare și personalul medical care își va desfășura activitatea în cadrul laboratorului.

Sunt mândră și emoționată, în același timp, pentru că aici este munca mea în calitate de fost manager al acestui spital. Am pornit în 2013 de la un aparat de cobaltoterapie, impropriu pentru tratamentul pacienților cu afecțiuni oncologice și am reușit ca, în 2017, să ne mobilizăm și să începem construcția noilor spații. Din cele 8 contracte semnate pentru dotarea laboratoarelor de radioterapie din țară, Baia Mare este primul finalizat”, a declarat Ministrul Sănătății, ec. Sorina Pintea.

Reprezentantul Guvernului în teritoriu, subprefectul Alexandru Cosma a transmis cuvinte de laudă tuturor celor care s-au străduit ca acest eveniment să fie posibil, menționând că, este foarte important ca acest spital, pe care îl iubim cu toții, să devină un etalon.

Clădirea care găzduiește buncărul a fost construită din fondurile proprii ale spitalului, cu sprijinul Consiliului Județean Maramureș, iar echipamentul a fost achiziționat de către Ministerul Sănătății, în cadrul unui proiect cu Banca Mondială. Valoarea investiției se ridică la suma de 5 milioane de euro.

Laboratorul de Radioterapie cu Energii Înalte reprezintă o investiție foarte importantă pentru viața pacientului oncologic, atât din Maramureș, cât și din județele limitrofe. Este primul din cele 8 centre de radioterapie, care se vor realiza la nivel național, până în ianuarie 2020, împrumutul Băncii Mondiale pentru aceste centre fiind de 17,5 milioane de euro.

Personalul care va deservi laboratorul este format din 3 medici, 2 fiziciene, 9 asistenți medicali, dar și personal auxiliar. Aceștia au fost pregătiți în centre specializate, beneficiind și de instructaj furnizat de firma de la care s-a achiziționat aparatura utilizată.

Numărul bolnavilor care suferă de diverse tipuri de cancer este tot mai mare, iar radioterapia este una din formele de tratament necesare în aceste afecțiuni. În anul 2018, la nivelul județului au fost diagnosticate 1500 de noi cazuri de cancer, în Maramureș, numărul total al pacienților în viață fiind de 12.000, potrivit informațiilor transmise de medicul șef al laboratorului, dr. Felicia Constantina.

Laboratorul de Radioterapie cu Energii Înalte va trata aproximativ 700 de pacienți și este dotat cu un CT cu opțiune de simulare – aparat dedicat radioterapiei, cu ajutorul căruia se obțin secțiunile CT, care ajută pentru conturajul tumorii și al volumelor tumorale. Aparatura nouă conține și acceleratorul linear-aparat de ultimă generație, performant, care este util pentru tratarea tumorilor superficiale și profunde. Ministrul Sănătății, ec. Sorina Pintea a transmis că, în toamna anului curent, spitalul din Baia Mare va beneficia de cel de-al doilea accelerator linear și de aparatura de brahiterapie, astfel că Maramureșul va avea un laborator complet, la cele mai înalte standarde de calitate.

În secția Oncologie există 10 paturi destinate pacienților care vor face radioterapie. Unitatea medicală din Baia Mare are în plan construirea unei clădiri pentru a putea găzdui aparținătorii și pacienții care vor urma tratamente în cadrul Laboratorului de Radioterapie.

Spitalul Județean de Urgență Dr. Constantin Opriș se numără printre spitale de elită din țară și arată, încă o dată grija, preocuparea și responsabilitatea întregii noastre echipe, pentru sănătatea și viața pacienților. Prin acest proiect, spitalul nostru devine un model național și, ceea ce este mai important, oferă șansa la o viață mai bună și mai lungă pentru bolnavii de cancer. Doresc să mulțumesc întregii echipe pentru profesionalismul și implicarea lor și să-i asigur pe pacienți că vom face, în continuare, ceea ce ne stă în putință pentru a oferi servicii medicale la cele mai înalte standarde”, a declarat managerul interimar, dr. Pop Vasile-Ioan.

 

Sursă info: Facebook/ Spitalul Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA