Completul de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a finalizat luni judecarea recursurilor declarate în dosarul “Caltaboşul”, în care foştii miniştrii ai Agriculturii Ioan Avram Mureşan şi Decebal Traian Remeş au fost condamnaţi la câte trei ani de închisoare cu executare. În sala de judecată, reprezentantul DNA a solicitat judecătorilor mărirea pedepselor în cazul celor doi foşti miniştri, considerând că instanţa de fond a dat pedepse prea mici, scrie Agerpres.
În schimb, avocaţii au solicitat achitarea lui Ioan Avram Mureşan şi Decebal Traian Remeş, pe motiv că fapta comisă este lipsită de pericol social şi există îndoieli cu privire la modul cum au fost obţinute probe importante în dosar, respectiv înregistrări audio-video sau ambientale. La proces a asistat şi un medic din reţeaua penitenciarelor, Ioan Avram Mureşan având probleme de sănătate, relateaza Agerpres. Ioan Avram Mureşan se află în penitenciar după ce a fost condamnat pe 28 mai 2012 la şapte ani de închisoare cu executare, într-un alt dosar pentru deturnare de fonduri.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis pe 14 februarie 2012, la judecarea pe fond a dosarului, condamnarea la câte trei ani de închisoare cu executare a foştilor miniştri ai Agriculturii Decebal Traian Remeş şi Ioan Avram Mureşan în dosarul “Caltaboşul”. De asemenea, omul de afaceri Gheorghe Ciorbă a primit un an şi şase luni de închisoare cu suspendare.
Decebal Traian Remeş a fost trimis în judecată pentru trafic de influenţă, alături de Ioan Avram Mureşan, acuzat de complicitate la cumpărare de influenţă în formă continuată, şi de omul de afaceri Gheorghe Ciorbă, acuzat de cumpărare de influenţă. Conform rechizitoriului DNA, în septembrie 2007, Ioan Avram Mureşan ar fi înlesnit transmiterea promisiunii şi darea unor produse în valoare de 1.500 lei şi a sumei de 15.000 euro de la omul de afaceri Gheorghe Ciorbă ministrului Agriculturii de la acea vreme, Decebal Traian Remeş, pentru ca acesta să favorizeze firmele lui Ciorbă la licitaţii publice organizate de instituţii aflate în subordinea sa. Banii şi produsele alimentare au fost primite în scopul favorizării firmei “Construct Europromt” SRL Certeze – aparţinând fiului omului de afaceri Gheorghe Ciorbă – la câştigarea a două licitaţii publice de atribuire de lucrări de amenajări funciare, prin exercitarea influenţei pe care ministrul o avea asupra funcţionarilor însărcinaţi cu derularea procedurilor de achiziţie publică de la Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare Râmnicu Vâlcea.
La 10 martie 2008 s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra imobilului din municipiul Baia Mare al lui Decebal Traian Remeş, în vederea confiscării sumelor care au reprezentat obiectul infracţiunii de trafic de influenţă.