AcasăMARAMURESUL ISTORICÎn vară, ţipau că USL scumpeşte valuta! Cursul euro-leu dă o lovitură...

În vară, ţipau că USL scumpeşte valuta! Cursul euro-leu dă o lovitură propagandei PDL/Băsescu

spot_img

DISTRIBUIȚI

În ultima lună leul s-a apreciat considerabil, ajungând la cote similare părţii a doua a anului 2011 şi primei părţi a anului 2012. În vară, deprecierea leului a fost utilizată de propaganda PDL/Băsescu împotriva USL.
BNR a stabilit pentru ziua de vineri 11 ianuarie un curs de referinţă de 4,38 lei, un euro. Chiar dacă faţă de ziua de joi 10 ianuarie am asistat la o foarte sensibilă apreciere a leului – 4,37 (joi), este pentru a doua zi consecutiv când cursul leu-euro coboară sub pragul psihologic de 4,40. Din 2 mai 2012, când a atins cota de 4,41 (şi a depăşit inclusiv pragurile 4,5 şi 4,6), leul nu a mai „coborât” până joi sub 4,40. Se poate spune că leul a revenit la cursul lunii aprilie 2012, sau la nivelul mediu al cursului din 2011.

„USL scumpeşte valuta”
Pierderea puterii de către PDL nu a fost deloc digerată de fruntaşii fostului partid de guvernământ. Imediat după instalarea guvernului Ponta 1, una dintre temele de atac la adresa noilor guvernanţi a fost….deprecierea leului. „USL şi domnul Ponta se alintă insistând că sunt un guvern de tranziţie. Tranziţie spre ce? Spre panica financiară, spre căderea leului”!. Acesta a fost primul atac la adresa guvernului Ponta pe tema „leului”. Cine a dat declaraţia? Europarlamentarul PDL, Traian Radu Ungureanu, unul dintre comunicatorii partidului de mai târziu, din perioada campaniei pentru referendum.
După suspendarea lui Traian Băsescu şi intrarea în campania pentru referendum, una dintre telemele principale de atac ale tandemului PDL-Băsescu a fost deprecierea leului. „USL scumpeşte valuta”, „USL scumpeşte ratele”, „USL nenoroceşte pe cei care au credite în euro”, „Zeci de mii de români îşi vor pierde casele, nemaiputând plăti rate la creditele în euro”, se putea citi şi auzi aproape zilnic în mediile de informare portocalii. Autori – aproape toţi liderii PDL implicaţi în campania pentru referendum. Iată ce spune Elena Udrea în iunie 2012: „cer premierului să fie responsabil şi să ia numaidecât măsurile necesare redresării leului pentru a nu aduce la faliment zeci de mii, dacă nu chiar sute de mii de familii de români”. Tema de atac a continuat şi în campania pentru parlamentare.

De ce s-a apreciat leul
Există mai multe explicaţii privind aprecierea leului începând cu luna mai a anului 2012. În primul rând, se înregistrează convulsii şi deprecieri ale leului în perioadele de schimbări de guverne. Fenomenul a fost valabil în martie 2007, când PD părăsit guvernarea şi s-a trecut de la cabinetul Tăriceanu I la cabinetul Tăriceanu II, în decembrie 2008 – ianuarie-frebruarie 2009, când şi-a început activitatea cabinetul Boc 1, decembrie 2009- ianuarie – februarie 2012 când şi-a intrat în pâine guvernul Boc 2 şi, în martie când a început guvernarea MRU şi mai-iunie când a început guvernarea USL. Avem însă şi două excepţii: începerea guvernării Tăriceanu 1 şi Ponta 2, când leul s-a apreciat.
O a doua explicaţie a deprecierii ţine de contextul internaţional, iar specialiştii au afirmat că toate monedele din regiune au avut de suferit în primul rând din cauza situaţiei din Grecia.
Nu în ultimă instanţă tot analiştii financiari mai susţi şi că propaganda anti-românească, intoxicările şi manipulările din presa străină din perioada iulie – noiembrie 2012, a redus numărul investitorilor străini interesaţi de afaceri în România.
În toamnă – fenomenul se repetă în fiecare an – leul şi-a menţinut „mic”, pentru ca accizele să crească în anul următor. Se ştie, accizele pentru anul următor se calculează conform cursului leu-euro din data de 1 octombrie. Ei bine, la 1 octombrie 2012, cursul era 4,51 lei, un euro. În luna noiembrie leul a mai avut o curbă de depreciere, iar dupa alegeri a început constant sa se aprecieze.
Se poate deci spune că ieşirea de pe scena politică a PDL a avut o contribuţie la redresarea leului. Evident, sunt şi cauze de altă natură: de exemplu creşterea numărului de investitori care a cumpărat titluri de stat „pompând” astfel foarte multă valută în finanţele româneşti.

Praguri psihologice ale cursului leu euro
După 4 ani şi jumătate (finalul anului 2003 şi primele 6 luni ale anului 2004, leul sărise de pragul psihologic „4”), pe 5 ianuarie 2009, leul trece din nou de pragul „4”. În ziua respectivă 1 euro =4,02 lei, după ce în ultima zi a anului 2008 a fost 1 euro=3,98 lei.
Pe 20 ianuarie 2009 avem prag: 1 euro = 4,30 lei; Pe 30 iunie 2010 se înregistrează un vârf „istoric”: 1 euro = 4,36 euro (desi se poate spune că în acest moment ne-am întors şi la jumătatea anului 2010); Pe 2 mai 2012 euro ajunge la 4,41 lei, după care evoluţia/deprecierea se cunoaşte. (cotidianul.ro)

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA