Complexul Astronomic Baia Mare a pregătit un sistem de audio ghidaj în limba engleză pentru expoziția digitală multimedia ”Constelații Românești Tradiționale”. Acesta funcționează începând de marți, 4 august 2015 și a fost accesat deja de către vizitatorii străini ce au trecut pragul instituției noastre în această săptămână.
Fiind unul dintre cele mai titrate produse culturale realizate vreodată de către instituția noastră, expoziția ”Constelații Românești Tradiționale”, vizitată de la deschidere de peste 30.000 de persoane, oferă o perspectivă locală și originală a cerului românesc, așa cum a fost imaginat de către înaintașii noștri acum câteva secole sau chiar milenii.
Expoziția a beneficiat și până în prezent de suport în limba engleză, pe etichetele panourilor digitale, iar – una dintre constelațiile populare considerate etalon – Cassiopeia, în versiunea românească ”Tronul Ceresc”, ”Scaunul lui Dumnezeu” sau ”Mânăstirea”, beneficiază încă de la debut de audio ghidaj în limbile română, engleză, franceză, spaniolă, maghiară și ucraineană. În plus, în această săptămână, anticipând vizita unei delegații norvegiene, a fost pregătit pentru seria constelațiilor românești etalon un ghidaj audio special în limba norvegiană.
Aceste eforturi depuse de Complexul Astronomic Baia Mare pentru a accesibiliza cât mai mult, din punct de vedere lingvistic discursul și mesajul acestei expoziții unice în România, de memorie culturală, gestionând valorile culturale ale patrimoniului imaterial reflectate de identificările pe cer a unor tipare stelare, asociate unor legende cu caracter etic, de explicare a unor fenomene sau obiecte celeste, se înscriu într-o strategie de internaționalizare a imaginii instituției noastre și de diversificare atât a produselor culturale oferite, cât și de atragere a unor categorii noi de public.
Complexul Astronomic Baia Mare, primul planetariu public din România, etalează – începând din acest an și cel mai modern planetariu optico-mecanic din Europa Centrală și de Sud-Est. Expoziția ”Constelații Românești Tradiționale”, deschisă inițial în anul 2012, reinventată în 2013 și atașată unui sector expozițional multimedia a reprezentat încă de la început o premieră muzeală națională, atât în ceea ce privește tematica astronomiei populare, componentă culturală a istoriei astronomiei, cât și în ce privește formatul expozițional inedit și original.
Constelațiile Românești Tradiționale, așa cum au fost documentate la începutul secolului al XX-lea, printr-un sondaj național, prin inițiativa prof. Ion Ottescu, cercetare confirmată de către Tudor Pamfile și publicată în Analele Academiei Române reprezintă o componentă esențială a patrimoniului cultural imaterial românesc și universal, cuprinzând alături de informații practice observaționale, traduse în obiceiuri, tradiții și chiar mituri cu caracter anecdotic.
Prin popularizarea acestei dimensiuni culturale cu o valoare excepțională, asociată legăturii cerului cu pământul, a omului cu divinitatea, prin intermediul acestei expoziții unicat și al etno-cosmologiei românești cuplată la unul dintre produsele referențiale cele mai apreciate de internauți – softul de planetariu virtual Stellarium, constelațiile românești tradiționale se află angajate în prezent într-un dialog cultural global, permanent, cu viziunile locale despre cer ale chinezilor, egiptenilor, norvegienilor, nativilor americani, aztecilor, pe o platformă științifică și culturală remanentă, cea occidentală, ce cuprinde cele 88 de constelații standard recunoscute de către Uniunea Astronomică Internațională.
Produsele celor două proiecte de succes implementate de Complexul Astronomic Baia Mare, unul cu rezonanță locală și regională, al doilea – cu expunere la nivel național și internațional, în legătură cu viziunea populară românească asupra cerului și nestematelor sale – pot fi descoperite pe site-ul www.crt-ro.com, unde pot fi accesate toate materialele video și descriptive în legătură cu această temă, prezentate în limba română și engleză.
Ciprian Crișan