Problemele de mediu grave din județul Maramureș sunt aduse în prim-planul autorităților naționale. Deputatul USR Brian Cristian a reușit să pună oficial pe agenda Comisiilor pentru Mediu din Camera Deputaților și Senat subiectele ignorate de ani de zile: iazurile de decantare periculoase, ecologizarea blocată și investițiile ratate din domeniul gestionării deșeurilor.
Într-un demers considerat de mulți ca fiind o premieră, la masa dialogului organizată la Baia Mare au fost prezenți parlamentari, reprezentanți ai autorităților de mediu, ai administrației publice locale și județene, specialiști, societatea civilă și cetățeni afectați direct de poluare.
„Am pus problemele ecologice grave din Maramureș pe agenda Comisiilor pentru Mediu din Camera Deputaților și Senat. În premieră, am adus la aceeași masă a dialogului parlamentari, autorități de mediu, administrații locale și județene, experți, oameni din societatea civilă, maramureșeni care trăiesc de ani de zile în umbra poluării”, a declarat deputatul Brian Cristian.
„Nu au contat funcțiile sau culorile politice, am făcut un prim pas pe un drum care sunt convins că nu va fi ușor, dar prin care vreau să rupem acest cerc vicios al neputinței, al poluării, al lipsei de finanțare și de răspundere, din care au de pierdut, la propriu, doar maramureșenii.”, a mai spus parlamentarul maramureșean.
Brian Cristian a adus în discuție două dintre cele mai problematice cazuri: iazul de la Bozânta Mare, unde în aproape 20 de ani nu s-au făcut lucrări efective de ecologizare, iar statul a cheltuit doar 563.749 lei pentru documentații, și SMID Fărcașa, un proiect care a consumat peste 100 de milioane de euro și nu este funcțional nici în 2025.
„Iazul de la Bozânta Mare este simbolul neputinței autorităților naționale. (…) SMID Fărcașa, un alt eșec, al administrațiilor județene succesive din ultimii 15 ani.”, a spus deputatul.
Un moment important a fost intervenția fostului primar de Brașov, deputatul Allen Coliban, care a sugerat că statul ar trebui dat în judecată pentru că a abandonat comunități întregi în fața poluării, idee susținută și de Brian Cristian:
„Dacă nu avem altă cale, susțin și eu acest demers. Pentru că sănătatea maramureșenilor și siguranța mediului nu pot fi în continuare tratate ca note de subsol în rapoarte scrise la București!”
În ciuda opiniilor divergente cu privire la soluțiile tehnice (ecologizare completă, reluarea activității miniere, valorificarea sterilului), participanții au căzut de acord asupra unei nevoi clare: oprirea surselor de poluare și respectarea dreptului la sănătate al maramureșenilor.
„Nu mai vrem poluare în Maramureș! Vrem să dispară sursele care ne îmbolnăvesc, să respirăm aer curat, să avem apă sigură și un pământ sănătos. (…) Maramureșenii prezenți au spus apăsat: nu mai vrem promisiuni, vrem dreptul la sănătate, la aer curat, la viață!”
În perioada 1-2 aprilie au loc și vizite în teren la Fărcașa și Bozânta pentru ca membrii Comisiilor să vadă realitatea cu ochii lor. Declarațiile finale și concluziile vor fi făcute publice în perioada următoare.
„Acest demers nu este un exercițiu de imagine, ci un punct de plecare pentru acțiuni concrete în Parlament. Aceasta nu este o simplă vizită, e un început de drum. Un drum pe care îl vom parcurge împreună cu maramureșenii, până la capăt! Vom pune presiune, vom cere răspunsuri și vom găsi soluții pentru mediu, pentru sănătate, pentru viață!”, arată deputatul Brian Cristian.
La evenimentul organizat la Baia Mare au fost prezenți:
Președinta Comisiei pentru Mediu din Camera Deputaților, Diana Buzoianu, președintele Comisiei pentru Mediu din Senat, Glad Varga, precum și parlamentarii Allen Coliban, Adrian Giurgiu, Sorin George Oltenașu, Aurel Oprinoiu, Ana-Cynthia-Ioana Păun, Costache Chertif. Din partea administrațiilor și instituțiilor locale: Gabriel Zetea – președintele CJ Maramureș; Doru Dăncuș – primarul municipiului Baia Mare; Vasile-Alexandru Ardelean – primarul comunei Recea; Dumitru Marinescu – primarul orașului Tăuții-Măgherăuș; Sebastian-Alin Bîrda – primarul orașului Baia Sprie; alături de viceprimarii Ionuț Pîrvu, Pap Zsolt István (Baia Mare), Ștefan Codrea (Giulești). Au participat reprezentanți ai Gărzii de Mediu, APM Maramureș, DSP, Apele Române, Conversmin, Universitatea Tehnică și alte instituții implicate în monitorizarea și gestionarea problemelor de mediu din județ.