În Maramureş sunt organizate 75 de Servicii Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă, care îşi desfăşoară activitatea în tot atâtea unităţi administrativ-teritoriale. Normele legale în vigoare definesc voluntariatul în serviciile de urgenţă drept “activitatea de interes public desfăşurată benevol de persoane fizice în serviciile publice de urgenţă voluntare, în cadrul unor raporturi juridice, altele decât raportul juridic de muncă”, iar beneficiar al voluntariatului este desemnată “comunitatea în folosul căreia se desfăşoară activitatea de voluntariat, reprezentată de consiliul local care a constituit, potrivit legii, serviciul public voluntar pentru situaţii de urgenţă”.
Pentru ca voluntarii să-și poată desfășura activitatea în condiții corespunzătoare, autoritățile locale trebuie să se implice în dotarea Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență și motivarea cetățenilor care activează în aceste formațiuni.
În județul nostru, autoritățile locale și-au intensificat eforturile de dotare a acestor servicii. În ultimii doi ani, comunele Bocicoiu Mare Poienile de Sub Munte, Sălsig și Suciu de Sus și-au dotat Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență cu autospeciale. De la începutul anului 2014, S.V.S.U Ocna Șugatag și Mireșu Mare au fost înzestrate cu autospeciale, iar S.V.S.U. Băiuț a fost dotat cu o motopompă. În aceeași perioadă, S.V.S.U. Baia Sprie, Călinești, Cernești, Dragomirești și Recea au fost dotate cu accesorii de trecere a apei și echipament de protecție
În acest moment, 28 de S.V.S.U. din totalul de 75 existente în județ sunt dotate cu autospeciale de intervenţie, iar restul sunt utilate cu motopompe. Motivarea voluntarilor lasă însă de dorit, din cauza situației economice a localităților din județ. Doar membrii a 43 de S.V.S.U. beneficiază de asigurări de invaliditate sau deces produse prin accidente, catastrofe ori alte asemenea evenimente intervenite în timpul sau din cauza îndeplinirii sarcinilor specifice.
De asemenea, doar S.V.S.U. Ulmeni și Seini au personal angajat permanent, care execută serviciul în ture. Ceilalți membri ai Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență din județ nu beneficiază de compensația în bani, prevăzută de lege pentru timpul efectiv de lucru prestat la interventii si celelalte activitati. Motivația acestora se bazează strict pe spiritul lor civic și dorința de a fi de folos comunității din care fac parte.
Compartimentul Informare şi Relaţii Publice, Plt.adj.şef Cornel Băbuţ