Un agent de securitate român angajat al unei societăți miniere a omului de afaceri Frank Timiș a fost răpit sâmbătă în Burkina Faso de indivizi înarmați, relatează agenția Reuters. Atacul a fost scurt dar premeditat, fiind perfect organizat. La rândul său, site-ul info-afrique.com, care își citează corespondentul în Burkina Faso, confirmă răpirea unui european Gherghuț Lulian, de origine română având și cetățenia franceză. Potrivit martorilor, un jandarm care a încercat să intervină a fost rănit de atacatori înarmați cu AK 47 Kalașnikov.
Mina de mangan este în flăcări și au fost distruse parțial vehicule de transport, notează Info-Afrique. Incidentul s-a produs sâmbătă în nordul acestei țări, în apropierea frontierei cu Mali, la o mină de mangan deținută de compania Pan African Minerals, subsidiară a Frank Timiș Corporation.
”Una dintre patrulele noastre a fost atacată și românul care conducea patrula a fost răpit”, a declarat directorul societății Pan African Minerals, precizând de asemenea că un jandarm este grav rănit, iar șoferul este rănit la un picior.
Potrivit unei surse din securitatea locală, atacul a fost condus de cinci persoane înarmate, care, după ce l-au răpit pe agentul de securitate român, s-au îndreptat către granița cu Mali, potrivit Reuters.
Info-Afrique adaugă la rândul său că cei doi răniți ar fi fost trimiși de urgență la Ouagadougou pentru a fi operați. Ei sunt un reprezentant al minei și un șofer. Forțele de securitate din Burkina Faso au confirmat atacul.
Atacatorii ar fi rebeli tuaregi afiliați la Al Qaida în Maghrebul Islamic. Odată ce atacul a fost comis și francezul Gherghuț Lulian a fost răpit, atacatorii au fugit spre Niger la bordul a trei Toyota și nu au putut fi interceptați sau localizați, precizează Info-Afrique.
Incidentul a avut loc la proiectul Tambao, condus de Pan African Minerals, o filială a Timis Corporation a lui Frank Timiș. Timiș este un româno-australian, care locuiește la Londra
și are investiții în Africa de vest, în special în petrol și minerit, precizează Reuters.
Mina se află în nord-estul Burkina Faso, aproape de frontiera cu nordul Mali.
Este de așteptat ca Franța, prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe, să facă un anunț asupra răpirii, adaugă Info-Afrique.
MAE a activat celula de criză
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) s-a autosesizat în privința răpirii unui român în statul african Burkina Faso, activând o celulă de criză, precizează un comunicat al Direcției Purtător de Cuvânt și Comunicare din MAE remis sâmbătă AGERPRES.
”Imediat ce informațiile au fost cunoscute de autoritățile române, ministrul Afacerilor Externe a activat celula de criză, care s-a reunit deja în vederea analizării tuturor informațiilor și pentru adoptarea măsurilor specifice. Au fost trimise instrucțiuni către toate misiunile diplomatice din zonă. Instituțiile care fac parte din celula de criză sunt în contact permanent”, se arată în comunicatul MAE.
Un român răpit în nordul Burkinei Faso (Sinteză AFP)
Indivizi înarmați au răpit sâmbătă un român, responsabil de securitatea unei mine din nordul Burkinei Faso, o premieră în această țară saheliană cruțată până acum de răpiri de occidentali, spre deosebire de Mali și Niger vecine, notează, într-o sinteză, AFP.
”Ei au tras la început în jandarm, rănindu-l grav, înainte de a-l răpi pe român, care nu era înarmat”, a declarat un responsabil al jandarmeriei din Burkina Faso, indicând că ostaticul era agentul de securitate al minei.
Incidentul a avut loc în timpul unei patrule, a afirmat Souleymane Mien, directorul general al sitului, situat în orașul Tambao. Un vehicul în care se aflau jandarmul și responsabilul securității, condus de un șofer, a fost oprit de cinci bărbați purtând turbane, potrivit lui Mien.
”Jandarmul a fost rănit la cap, piept și la nivelul bazinului. Ei i-au spus șoferului să meargă înainte și apoi l-au împușcat în coapsă. El a fost cel care a dat alerta”, a adăugat acest responsabil al minei, întrebat de AFP.
Cei cinci bărbați, împreună cu ostaticul lor, s-au îndreptat apoi spre frontiera cu Mali, potrivit unor surse din securitatea Burkinei Faso și Mali. ”Am trimis oameni înarmați pentru a-i putea intercepta”, a precizat sursa maleză.
Niciun indiciu pentru a-i identifica nu a fost până acum comunicat. ”Ei purtau turbane. Nu știm cine sunt pentru că există mai multe comunități care locuiesc în zonă”, a comentat Souleymane Mine.
Potrivit unui înalt grad militar din Burkina Faso, un detașament militar plecat din Gorom-Gorom (400 km nord de Ouagadougou) ar trebui să ajungă în orașul Tambao. Elemente ale Regimentului prezidențial de securitate, o unitate de elită, vor fi de asemenea trimise acolo.
România, care nu are o ambasadă la Ouagadougou, nu a confirmat și nici nu a infirmat răpirea. Ministerul român al Afacerilor Externe a indicat numai că a activat „o celulă de criză” pentru a analiza informațiile din Burkina Faso, mai notează AFP.
Președintele Burkinei Faso Blaise Compaoré, răsturnat de proteste de stradă la sfârșitul lunii octombrie după 27 de ani la putere, a avut mult timp un rol de mediator între Bamako și rebeliunea cu dominanță tuaregă din nordul Mali, o regiune controlată aproape zece luni între 2012 și începutul anului 2013 de grupuri legate de Al Qaida.
Jihadiștii au fost dispersați și parțial alungați din această zonă printr-o operațiune militară internațională, lansată în ianuarie 2013 la inițiativa Franței și încă în desfășurare. Dar zone întregi nu sunt controlate de Bamako.
Tambao se află la aproximativ 350 km de Gao, un important oraș din Mali în apropierea căruia un angajat al Crucii Roșii a fost ucis la sfârșitul lunii martie de Mujao, un grup jihadist.
Mina, care dispune de rezerve de mangan estimate la 100 milioane de tone, a fost concesionată companiei britanice Pan African Minerals (PAM) a omului de afaceri australo-român Frank Timis.
Un atac asupra sitului în ianuarie a provocat o evacuare largă a personalului și mai ales ”majorității expatriaților”, potrivit unui diplomat occidental la Ouagadougou. Souleymane Mien, directorul general al minei, a negat orice amenințare asupra securității.
Populația din satele din vecinătatea Tambao a protestat violent la sfârșitul lunii februarie contra PAM pentru a cere asfaltarea unui drum în regiune pe care compania s-a angajat să-l realizeze.
La mijlocul lunii martie, guvernul din Burkina Faso a suspendat licența de export a acestei companii, care prin contract trebuie să construiască de asemenea o linie de cale ferată între Tambao și orașul Kaya, situat pe nodul feroviar Abidjan-Ouagadougou.