Doi ani la rand, in 2010 si 2011, Pastele a fost sarbatorit in aceeasi zi de toti crestinii – ortodocsi, romano-catolici, greco-catolici, de evanghelici si reformati, de cultele neoprotestante. Urmatorul an in care Pastele va fi din nou sarbatorit in aceeasi zi va fi 2014, cand Sfanta Sarbatoare a Pastelui va fi in 20 aprilie.
In 2010 si 2011, printr-o fericita coincidenta, Biserica Romano-Catolica si Biserica Ortodoxa au serbat Sfintele Pasti in aceeasi zi. O astfel de coincidenta se va mai petrece in 2014, la 20 aprilie, in 2017, la 16 aprilie si in 2025, la 20 aprilie. Altfel insa, diferenta dintre Pastele catolic si cel ortodox poate varia de la o saptamana – cum se intampla anul acesta – la cinci saptamani – cum s-a intamplat in 2008.
Care este explicatia? in primul rand, faptul ca cele doua Biserici lucreaza cu calendare diferite. Biserica Romano-Catolica foloseste, din secolul al XVI-lea, calendarul gregorian , iar Biserica Ortodoxa pe cel iulian. Daca statele ortodoxe au adoptat in viata civila calendarul gregorian, in prima jumatate a secolului XX (Rusia si Bulgaria in 1918, Romania si Serbia in 1919, Grecia in 1923), majoritatea Bisericilor Ortodoxe merg in continuare pe varianta iuliana, dar indreptata la Congresul de la Constantinopol din 1923. Numai cateva biserici (numite “stiliste”) mai folosesc si astazi calendarul iulian pur, neindreptat (Biserica Rusa, Biserica Sarba, Bisericile din Patriarhia Ierusalimului si Sfantul Munte).
Data praznuirii Pastelui este, spre deosebire de data Nasterii Domnului (25 decembrie) variabila, in functie de prima luna plina de dupa echinoctiul de primavara. in calcul mai intra un element important, si anume data Pesah-ului. (Aceasta sarbatoare ebraica , amintind trecerea prin Marea Rosie si eliberarea de robia egipteana, se praznuieste pe 15-22 Nisan. Intre sarbatoarea crestina a Pastelui si Pesah nu este, prin urmare, decat o asemanare de nume) .In fine, catolicii stabilesc prima luna plina de dupa echinoctiu folosind o serie de calcule si tabele ecleziastice, pe cand ortodocsii iau ca reper luna plina astronomica.
Au existat, in decursul istoriei bisericesti universale, mai multe tentative de a sincroniza data Sfintelor Pasti. Ultima – in 1997, in Siria, la Alep, unde a avut loc o mare adunare crestina, organizata de Consiliul Mondial al Bisericilor.
IMPREUNA – Pastele din 2014 va fi sarbatorit in aceeasi zi de crestinii ortodocsi si catolici
loading...