IMAGINI DE GROAZĂ Imaginile au fost publicate pe Facebook de către Asociația pentru protecția animalelor „Suntem Vocea Lor” din Sighet, care a anunțat într-o postare că a depus în acest sens o plângere la Poliție pentru ca cei vinovați să fie trași la răspundere.
Interesant este că otrăvirea a avut loc în curtea ITPF Sighet, zonă securizată și cu acces reglementat. Un polițist de frontieră aparținând SPF Sighet a declarat pentru Sighet 247, sub protecția anonimatului, că însuși actualul comandat al Inspectoratului, Florin Coman, ar fi dat ordin pentru a otrăvi acei câini. Dacă această ipoteză se adeverește, atunci lucrurile sunt foarte grave iar comandantul și făptașii vor răspunde penal pentru aceste fapte. Reiterăm faptul că această declarație a polițistului de frontieră încă nu s-a confirmat, fiind doar o posibilă variantă de lucru a anchetatorilor.
Reprezentanții Asociației „Suntem Vocea Lor” au publicat următoarea postare pe rețeaua de socializare Facebook: „Am primit o sesizare conform căreia la Poliția de Frontieră se otrăvesc câini. Câinele din imagini este unul sterilizat de noi, de aceea este crotaliat. Al doilea câine cu crotal, fratele celui din poză, a dispărut și el (cel mai probabil fiind mort prin otrăvire – n.r.).
Știți că acest lucru (omorârea câinilor – n.r.) se pedepsește conform legii?Dacă conștiința nu vă pedepsește, atunci mergem pe calea legală. A fost depusă o plângere la Politie în acest sens. Câinii nu sunt gunoaie, sunt suflete!”, se arată în postarea Asociației.
Totodată membrii Asociației au declarat pentru Sighet 247 că vor merge până la capăt cu plângerea penală, „pentru că ei (câinii – n.r.) nu pot vorbi, nu se pot apăra, însă noi da”. Cei de la Sighet 247 au cerut un punct de vedere al ITPF Sighet cu privire la faptele sesizate în acest articol.
Actualizare:
Vă redăm mai jos, integral, punctul de vedere al ITPF Sighetu Marmației cu privire la incident:
„În referire la aspectele sesizate în mass media, menționăm faptul că au fost demarate verificări de către personalul specializat din cadrul inspectoratului, iar în spațiul perimetral al instituţiei nu au fost găsite animale decedate. Menţionăm că, atunci când în perimetrul inspectoratului au fost identificaţi alți câini, decât câinii de serviciu ai poliției de frontieră, de fiecare dată a fost informat și s-a solicitat sprijinul Serviciului Ecarisaj din cadrul Primăriei Sighetu Marmației, pentru ca patrupedele fără stăpân să fie sterilizate și crotaliate de către personal abilitat.
Mai mult precizam că, la nivelul instituţiei au fost dispuse masuri administrative de consolidare a gardului de protecţie, astfel încât in incita instituţiei sa nu intre animale fără stăpân, pentru a proteja câinii de serviciu ai Politiei de Frontiera”, se arată în comunicatul Poliției de Frontieră.
Foto: Sighet 247