IGPR. Polițiștii specializați în investigarea criminalității economice au constatat, în această săptămână, comiterea a 77 de infracțiuni economice, în urma cărora au reținut 11 persoane și au arestat trei.
Potrivit unui comunicat de presă remis sâmbătă AGERPRES de IGPR, în perioada 5 — 11 august, în urma activităților desfășurate sub coordonarea Direcției de Investigare a Criminalității Economice, polițiștii au constatat 77 de infracțiuni economice, iar de comiterea acestor fapte sunt bănuite 84 de persoane, dintre care 11 au fost reținute, 3 arestate, iar 6 sunt cercetate sub control judiciar.
„Polițiștii au constatat 24 de fapte de evaziune fiscală, câte 8 infracțiuni prevăzute de Codul vamal și abuz în serviciu, precum și câte șapte fapte prevăzute de legea privind mărcile și indicațiile geografice, delapidări și înșelăciuni. Au mai fost constatate cinci infracțiuni de uz de fals, câte trei fapte de fals material în înscrisuri sub semnătură privată și spălarea banilor, câte două infracțiuni de corupție și fals material în înscrisuri oficiale și o fapta prevăzută de Codul fiscal”, se arată în comunicat.
Sursa citată menționează că polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice a Poliției Române au efectuat joi trei percheziții domiciliare în București la locuințele unor persoane bănuite de săvârșirea infracțiunilor de spălarea banilor și delapidare.
Din cercetări a reieșit că două dintre persoanele bănuite, având funcții de conducere în cadrul unei societăți de asigurări, ar fi avizat și aprobat, în interesul lor, dar și pentru persoane apropiate acestora, plata unei despăgubiri de aproximativ 915.000 de lei, pentru un eveniment asigurat în baza unei polițe de asigurare complexă a locuinței, eveniment care, în realitate, nu s-ar fi produs. În urma perchezițiilor au fost ridicate documente de interes pentru cauză, iar față de două persoane, beneficiare ale despăgubirii, s-a dispus măsura controlului judiciar pentru 60 de zile.
În județul Harghita, polițiștii au efectuat 11 percheziții domiciliare la sedii sociale și la locuințele unor persoane bănuite de evaziune fiscală, reprezentanți legali a opt firme, care ar fi constituit un circuit infracțional evazionist pentru eludarea obligațiilor fiscale.
Potrivit IGPR, aceștia ar fi înregistrat în contabilitatea firmelor controlate achiziții fictive (materiale de construcții, piese și componente auto, etc.), în valoare de peste 240.000 de euro, pentru care ar fi dedus ilegal TVA și ar fi diminuat artificial impozitul pe profit. Prin aceste operațiuni fictive, bugetul consolidat al statului a fost prejudiciat cu peste 100.000 de euro. În acest caz au fost reținute trei persoane, față de care instanța de judecată a dispus arestarea preventivă.
Sursa info