N-au fost prea mulți spectatori în polivalenta băimăreană la ultimul meci din această ediție a Ligii Naționale. Au venit doar suporterii fideli, cei care iubesc cu adevărat handbalul și echipa de fete.
Cei care au lipsit astăzi au ce regreta. A fost un meci deosebit de spectaculos, fiecare echipă având cel puțin câte un obiectiv de îndeplinit. CSM București dorea să încheie campionatul fără înfrângere și să egaleze unica performanță de acest gen din handbalul românesc, care aparține echipei Oltchim Râmnicu Vâlcea. HCM Baia Mare a ținut enorm să câștige disputa cu campioanele și să demonstreze că sunt pe picior de egalitate cu ele, cel puțin în meciurile directe.
Fără acel eșec neașteptat în fața Coronei Brașov, astăzi, în Baia Mare, se juca finala Ligii Naționale. Probabil că altfel s-ar fi desfășurat ostilitățile din teren, dar importantă rămâne victoria, obținută în condiții deosebite. Pentru că mai mult de jumătate din titularele echipei noastre nu au intrat în teren. Mulți dintre cei care am văzut ce echipă trebuie să trimită antrenorii în teren (practic doar 9 jucătoare!), ne-am zis că numai printr-o minune s-ar putea obține victoria, mai ales că CSM a venit cu garnitura completă.
N-au fost trecute pe raportul de joc Allison Pineau, Paula Ungureanu, Ana Maria Tănăsiei, Adriana Nechita, Gabriela Preda. Au stat pe bancă dar n-au intrat deloc în teren Katarina Jezic și Melinda Geiger. Adunate, sunt șapte jucătoare, adică o echipă întreagă.
După 48 de meciuri consecutive în care nu a cunoscut eșecul, CSM a pierdut vineri seara în fața unei echipe care și-a dorit enorm de mult victoria. S-a încheiat 30-28 (14-11), un meci extrem de tensionat, neașteptat am putea spune, având în vedere că întâlnirea nu putea influența cu nimic poziția finală în clasament a celor două echipe.
Nimic nu anunța ce va urma, atmosfera de început părând a fi una de vacanță, conducerea clubului băimărean oferind câte un buchet de flori campioanelor, iar spectatorii aplaudând calificarea echipei în Final Four. Primul sfert de oră a fost liniștit, fiecare echipă văzându-și de joc. Apoi, spectacolul din teren a fost conturbat de ieșirea nervoasă a antrenorului Rasmunssen, care a protestat la deciziile arbitrilor și echipa a fost penalizată cu două minute de eliminare.
De aici încolo a fost o altă partidă. HCM a jucat aproape perfect până la sfârșitul reprizei. Ionica Munteanu a închis poarta apărând 10 aruncări, Do Nascimento, Vizitiu, Tătar, Ardean și Perianu înscriind la foc automat, iar în apărare Gabriella Szucs a făcut adevărate minuni. Deși a fost în tribună, spectatorii și galeria au lăsat-o în pace pe Paula Ungureanu, dar asta nu înseamnă că au scăpat ocazia să o pedepsească.
Și au apelat la o metodă de bun simț, plină de sportivitate, dar mult mai dureros de suportat de către cea vizată. Spectatori au scandat de nenumărate ori IONICA! IONICA!, așa cum altădată strigau PAULA! PAULA! O parte dintre ei au considerat că n-au pedepsit-o suficient, așa că în timp ce primea medalia și diploma de vicecampionă națională, Paula a fost fluierată și huiduită. Au uitat că Paula Ungureanu a avut o contribuție deosebită la succesele echipei noastre din acest sezon. Din păcate mulți dintre iubitorii handbalului o percep ca principala vinovată pentru eșecul de la Brașov, așa că, într-un fel, comportamentul lor trebuie înțeles.
Repriza secundă a fost foarte disputată. Spiritele s-au încins la maximum, cele două arbitre au cam scăpat meciul din mână și și-au pus tribunele în cap după ce au luat cel puțin trei decizii discutabile împotriva echipei băimărene. HCM n-a cedat, s-a aflat permanent la conducere, iar atunci când adversarele s-au apropiat de egalare a găsit soluții eficiente să le împiedice.
Incalificabilă comportarea jucătoarelor Aurelia Brădeanu și Oana Manea, care și-au descărcat nervii pe spectatorii din spatele băncii de rezervă. Mai mult, Manea a făcut gesturi obscene către tribună, fiind nevoie de intervenția antrenorului și a colegelor sale să o liniștească. La final a părăsit sala taxată de huiduielile spectatorilor. Urât caracter pentru o jucătoare din naționala României.
Admirabil s-au comportat în schimb spectatorii băimăreni, care au susținut și încurajat echipa așa cum de mult n-au mai făcut-o. Au fost alături de aceste fete minunate care le-au adus extrem de multe bucurii în ultimii ani. Aproape toți au stat până la finalul festivității de premiere și le-au aplaudat minute în șir.
HCM Baia Mare a ieșit frumos din scenă, la capătul unui sezon dificil sub toate aspectele. Au devenit din nou vicecampioane, au ajuns pentru a doua oară în primele opt echipe din lume, au reușit un punctaj record în Liga Campionilor, au avut o contribuție majoră la câștigarea de către naționala României a medaliei de bronz la Campionatele Mondiale și calificarea la Jocurile Olimpice de la Rio.
Ce va urma e greu de prevăzut acum. Să sperăm că până la urmă se vor găsi cele mai potrivite soluții, astfel încât performanțele să poată continua. Băimărenii au arătat și în această seară că iubesc handbalul așa cum puțini o fac. Și credem că merită să aibă echipe capabile de rezultate onorabile în toate competițiile.
HCM Baia Mare – CSM Bucureşti 30-28 (14-11)
HCM: Munteanu (17 intervenții bune), Dumanska – Do Nascimento 11, Geiger, Tătar 5, Jezic, Vizitiu 3, Perianu 3, Szucs, Marin 4, Abbingh, Ardean 4.
Antrenori: Aurelian Roşca și Sorin Rădulescu.
CSM: Pessoa, Iordache, Grubisic – Martin 2, Fisker 7, Torstensson 4, Gullden 2, Jorgensen 4, Manea 3, Bazaliu, Nan, Nicula, Brădeanu 2, Curea 1, Rodrigues 3, Vetkova. Antrenor: Kim Rasmussen
Grigore Ciascai