Anul 2014 a adus, pentru unele afaceri romanesti, o noua sarcina impusa prin lege. Desi poate parea o masura de constrangere si doar o grija in plus pentru operatorii economici, Legea 121 din 2014 este una foarte utila inclusiv pentru ei. Prin aceasta, este definita si implementata obligativitatea efectuarii unui audit energetic la fiecare 4 ani.
Scopul unui audit energetic industrial este acela de a ajuta agentii economici care isi desfasoara activitatea in diverse cladiri sa afle care sunt metodele prin care cladirile si aparatura utilizata pot fi ajustate in asa fel incat sa consume mai putina energie electrica si termica. Parcurge acest articol pentru a afla totul despre ce reprezinta un audit energetic industrial, cine trebuie sa il efectueze si la cine poti apela daca esti pus in situatia de a trebui sa treci prin acest proces!
Ce este un audit energetic industrial si cine poate sa il faca
Auditul energetic industrial reprezinta un set de analize prin care sunt inspectate statisticile consumului de energie efectuat de o firma in ultimii trei ani calendaristici, dar si specificul cladirii in care aceasta isi desfasoara activitatea. In urma analizei acestor elemente, rezulta un dosar si un set de masuri recomandate pentru imbunatatirea randamentului energetic.
Prin legea 121 din 2014, sunt obligate sa intocmeasca la fiecare 4 ani un audit energetic industrial acele firme care consuma anual o cantitate de energie mai mare de o mie de tone echivalent petrol. In urma auditului, se doreste descoperirea si implementarea masurilor necesare pentru ca resursele de energie sa fie gestionate mai eficient. Concret, sunt sugerate masuri prin care productia de bunuri sau servicii a firmelor sa se mentina la un nivel ridicat, dar cu un consum mai mic de curent electric sau gaz.
Pot realiza audituri energetice industriale persoanele fizice si juridice autorizate in acest sens. Autorizarea este obtinuta de la ANRE, insa este important sa stii ca atunci cand cauti un auditor priceput trebuie sa tii cont si de experienta acestuia. Cele mai bune solutii sunt reprezentate de firmele de audit care au la activ multe dosare efectuate. Intr-un astfel de domeniu, experienta este cu adevarat un factor determinant.
Cum se face auditul
Procesul de audit energetic industrial poate parea ca fiind doar o alta grija in plus pentru operatorii economici, insa efectele sale sunt extrem de pozitive si se resimt in profitul ulterior al firmei, dar si intr-o stare mai buna pentru mediul inconjurator.
Un alt mare avantaj este reprezentat de faptul ca efectuarea unei astfel de analize nu este deloc complicata pentru operatorii economici. Daca te afli in situatia de a detine o cladire care trebuie sa fie supusa unei astfel de expertize, trebuie sa stii ca tot ce trebuie sa faci este sa oferi informatii si sa primesti un expert in vizita la sediul cladirii. Concret, este necesar sa oferi statisticile de consum inregistrat de firma ta pe parcursul ultimilor trei ani calendaristici. Combinand statisticile cu informatiile culese de la sediul companiei, firma de audit va genera setul de masuri impuse.
Daca detii o companie care trebuie sa se supuna obligativitatii efectuarii unui audit energetic industrial o data la patru ani, cu siguranta vrei sa beneficiezi de servicii profesionale, care sa iti garanteze rezultate utile. Acceseaza Elsaco.com/Esco si descopera cea mai buna oferta de audit energetic efectuat la preturi excelente de o companie cu experienta indelungata pe piata din Romania! Procesul este rapid, implica un efort minim din partea ta si rezulta in masuri care, odata implementate, isi vor face imediat efectul si iti vor oferi sansa maximizarii profitului prin diminuarea cheltuielilor cu energia.