AcasăEvenimentSportHANDBAL – Brazilia – Serbia, cea mai neașteptată finală a Campionatului Mondial!

HANDBAL – Brazilia – Serbia, cea mai neașteptată finală a Campionatului Mondial!

spot_img

DISTRIBUIȚI

Echipa ţării gazdă, Serbia, şi Brazilia vor juca duminică finala pentru aurul mondial. Suntem în faţa celei mai nescontate finale de campionat mondial feminin din ultimii 20 de ani. Înainte de începerea competiţiei nimeni nu vedea o astfel de final. De altfel, pe 15 iunie 2013 când s-au tras la sorţi cele 4 grupe ale turneului final, Brazilia se afla în a II-a urnă valorică, iar Serbia în cea de a III-a.

Şi după disputarea fazei grupelor, iarăşi nimeni nu avea curajul să prevadă o astfel de finală. Brazilia, chiar dacă a câştigat grupa, nu era deloc favorită în sferturi în faţa Ungariei, iar Serbia nu era credită cu vreo şansă în sferturi în faţa campioanei mondiale şi olimpice en titre, Norvegia.

Abia după ce toate meciurile din sferturile de finală s-au încheiat cu rezultate „bombă”, se putea discuta deja de o finală Serbia-Brazilia. Ambele echipe joacă pentru prima oară o finală de campionat mondial. Brazilia, până vineri 20 decembrie 2013, nu a prins nici măcar o semifinală la cele 9 turnee finale la care a participat începând cu anul 1995.

Serbia, are un parmares bogat între anii 1957 şi 1990, dar pe atunci era RSF Yugoslavia deci cu totul altă ţară, care includea Muntenegru, Macedonia, Croaţia Slovenia – toate regiuni cu un potenţial handbalistic ridicat şi Bosnia, dar în actuala formulă statală se află la prima participare la un turneu final. Mai este de semnalat un amănunt: trei dintre semifinaliste, Brazilia, Serbia şi Danemarca au fost în aceeaşi grupă în prima fază a turneului final. În grupă, Brazilia le-a învins şi pe Serbia, şi pe Danemarca, iar Serbia a învins Danemarca.

Rezultate tehnice

Serbia – Polonia 24-18 (14-6)

(Belgrad, Kombank Arena: 18.236 spectatori)

(Principale marcatoare: Andrea Lekik-8, Dragana Cvijic-5 – Karolina Orenborg-4)

Brazilia – Danemarca 27-21 (14-10)

(Belgrad, Kombank Arena: 7.000 spectatori)

(Principale marcatoare: A. Nascimento-7, A.Rodriguez-5 – M.Gravholt, M.Hansen-3)

Semifinale fără istoric

Meciul dintre echipa gazdă şi Polonia nu a avut niciun istoric. Polonia nu a condus niciodată pe tabela de marcaj. Doar în minutele 4 şi 9 tabela arăta egalitate, 1-1, respectiv 2-2. Din minutul 10, Serbia a început să se distanţeze constant, între minutele 24 şi 54, a fost un veritabil masacru, Serbia conducând cu diferenţe între 7 şi 10 goluri. Abia în ultimele 4-5 minute meciul s-a liniştit, ambele echipe au mers cap la cap, dar în permanţă Serbia a avut 6 goluri avans. O victorie fără drept de apel a Serbiei, care a profitat de o premieră în ceea ce priveşte adversara: după 7 meciuri în care a avut procente bune şi foarte bune la capitolul eficienţă, în semifinală, Polonia a stat rău la acest capitol. Un exemplu, polonezele au înscris 18 goluri din 55 de aruncă la şi pe spaţiul porţii, eficienţa fiind mică, 33%. Nici sârboaicele nu au avut un procent strălucit, 45%, dar 12 procente în plus într-un meci sunt decisive de regulă. Dacă mai adăugă că poarta Poloniei a avut o eficienţă de 38%, faţă de cea a Serbiei, 56%, atunci chiar se poate spune că diferenţa de pe tabela de marcaj este chiar mică.

Cealaltă semifinală nu a avut nici ea vreun istoric. Danemarca a cobdus o singură dată pe tabelă 1-0 în minutul 1, şi am avut o singură egalitate: 1-1 în minutul 2. Din minutul 3 Brazilia a început distanţarea progresivă, în intervalul dintre minutele 18 şi 45 înregistrându-se cele mai mari diferenţe de scor. Între minutele 51 şi 54 scorul a fost ceva mai strâns – 3 goluri diferenţă, după care au urmat alte 5 minute de masacru şi Brazilia s-a dus la 7 goluri avans.

Clasamentul golgeterelor la zi 

  1. MÜLLER Susann (Germania) – 62 goluri
  2. GÖRBICZ Anita (Ungaria) – 48
  3. NASCIMENTO Alexandra (Brazilia) – 48
  4. POTOCKI Sally (Australia) – 48
  5. DAMNJANOVIC Sanja (Serbia) – 42
  6. LEKIK Andreea (Serbia) – 42
  7. MWASESA MWANGE Christianne (D.R.Congo)
  8. FUJII Shio (Japonia) – 38
  9. TIZI Nabila (Algeria) – 36
  10. KRISTIANSEN Kristina (Danemarca) – 35

Dintre golgeterele din top 10, Nascimento, Damnjanovic, Lekik şi Kristiansen mai pot înscrie, ele evoluând în finala mare şi finala mică. Cu siguranţă germana Muller va obţine trofeul de cea mai bună marcatoare, maghiara Gorbicz va mai cădea în clasament, dar sigur în top 10 se va afla Sally Potocki, principala marcatoare a Australiei, cea mai slab clasat (locul 24) echip de la acest mondial. Ana Rodriguez are şanse mari să intre în top 10 – trebuie să înscrie măcar un singur gol în finală; în aceeaşi situaţie se află şi poloneza Alina Vojtas. Alte două brazilience, Eduarda Armorin şi Fernanda Da Silva au nevoie de 6, respectiv 7 goluri pentru a prinde, una dintre ele, top 10. Alte handbaliste nu mai au vreo şansă să ajungă printre primele marcatoare la aceste mondiale.

Brazilia are șase jucătoare de bază de la Hypobank Viena 

Echipele care îşi vor disputa duminică aurul mondial, nu se bazează aproape deloc pe jucătoare din campionatele lor naţionale, care, de altfel, sunt destul de slabe. Inedit este „7”-le de bază al Brazilie, care cuprinde 6 jucătoare de la o singură echipă, campioana (fără întrerupere din 1977 până în prezent) Austriei. Şi celelalte jucătoare care mai intră constant în teren sunt tot „straniere”. La echipa gazdă avem un conglomerat din 4 din cele 5 state ex yugoslave plus alte jucătoare care evoluează în alte ţări din Europa.

Primul „7” al Braziliei:

Barbara Arenhart (Hypo Niederösterreich – Austria) –  portar

Alexandra Nascimento (Hypo Niederösterreich) – extremă dreapta

Deonise Cabalero ((Hypo Niederösterreich) – inter dreapta

Fabiana Diniz ((Hypo Niederösterreich)) – pivot

Ana Rodriguez (Hypo Niederösterreich) – centru

Eduarda Armorin (Gyori ETO – Ungaria) – inter stânga

Fernanda Da Silva (Hypo Niederösterreich) – extremă stânga

Mai intră pe teren

Mayssa Pessoa (Dinamo Volvograd – Rusia) – portar

Daniela Piedade (Krim Mercator – Slovenia) – pivot

Moura Mayara (fără angajament, ex Hypo Niederösterreich) – centru

Samira Rocha (Mios Biganos Handball – Franţa) – extremă stânga

Primul „7” al Serbiei:

Katarina Tomasevic (HBC Nantes – Franţa) – portar

Katarina Krpez (Krim Mercator – Slovenia) – extremă dreapta

Jelena Popovic (HBC Nantes – Franţa) – inter dreapta

Dragana Cvijic (ZRK Buducnost Pordorica – Muntenegru) – pivot

Andrea Lekic (ZRK Vardar Skopje – Macedonia) – centru

Sanja Damnjanovic (Viborg HK – Danemarca) – inter stânga

Svetlana Ognjenovic (Metz Handball – Franţa) – extremă stânga

Mai intră în teren

Jelena Jivkovic (RK Podravka Koprivnika – Croaţia) – inter dreapta

Jelena Eric (HC Astrakhanochka – Rusia) – inter stânga

Marija Lojpur (ZRK Vardar Skopje – Macedonia) – pivot

Sanja Rajovic (RK Locomotiva Zagreb – Croaţia) – pivot

Jelena Nisavic (RK Jogodina – Serbia) – extremă stânga

 

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA