Exporturile de lemn vor fi suspendate până pe 31 august. Guvernul a lansat în dezbatere publica o ordonanţă de urgenţă pe acesta tema şi pregăteşte măsuri de monitorizare a livrărilor de lemn. Liberalii spun însă că blocarea exporturilor nu rezolvă mare lucru. Măsura vine în contextul controverselor politice legate de modificarea Codului Silvic.
Exportul de material lemnos urmează să fie suspendat până pe 31 august 2015. Prevederea apare într-un proiect de ordonanţă de urgenţă care intră de sâmbătă în dezbatere publică. Executivul îşi motivează decizia prin faptul că, din datele pe care le are, rezultă că fenomenul tăierilor ilegale a luat amploare.
Liberalii cred că problemele din pădurile României au nevoie de mult mai multe măsuri. Blocarea exporturilor pe termen scurt, spun ei, este o modalitate simplistă de a arată că Guvernul face ceva.
Măsura vine în contextul controverselor politice legate de modificarea Codului Silvic. Deputaţii din comisiile de specialitate au respins cererea preşedintelui de a rexamina Codul Silvic. Miercuri, legea ar trebui să fie dezbătută de plenul Camerei Deputaţilor, for decizional.
Proiectul de OUG privind suspendarea exportului de material lemnos, alături de un altul privind stabilirea unor măsuri pentru monitorizarea exporturilor și a livrărilor intra-comunitare de material lemnos, vor fi supuse aprobării în următoarea Ședință de Guvern, precizează Executivul pe siteul oficial.
Defrişările ilegale şi tăierile masive au fost în România o practică sub orice guvernare. O ordonanţă a cabinetului Năstase care dădea mână liberă marilor firme la exploatarea lemnului a adus în prim plan firma austrică Schweihofer. Aceste companii aveau asigurate contracte pe ani întregi, în care se specificau cotele de masă lemnoasă la care aveau dreptul şi astfel nu mai trebuiau să participe la licitaţiile anuale organizate de Romsilva.
Micii intreprinzători din domeniu au acuzat de-a lungul timpului monopolul austriecilor. Acum, modificarea Codului silvic a stârnit un război politic între preşedinte, premier şi Parlament. Deputaţii au respins cererea şefului statului de a reexamina Codul silvic. Votul final se da săptămâna viitoare.