Accidentul s-a produs pe soseaua Szeged – Mako (M43), dupa ce tirul a intrat pe contrasens si s-a rasturnat. In urma impactului, microbuzul a fost distrus, iar 14 pasageri au murit in urma ranilor suferite. Printre acestia se afla si 3 copii cu varste intre 7 si 14 ani.
Au supravietuit doar soferul autotrenului si un pasager din microbuz. Politia ungara incearca sa faca identificarile victimelor, iar doua echipe ale Politiei din Timis s-au deplasat la fata locului ca sa ajute la operatiunea de identificare. Deocamdata se stie ca romanii din microbuz veneau din Valencia si se indreptau spre Bucuresti.
ACTUALIZARE (sursa Antena3)
12.00 – Numărul de pasageri din microbuz era depăşit. Automobilul era înmatriculat pentru capacitatea 8 plus 1. În microbuz se aflau 15 oameni.
11.40 – Şapte dintre victime sunt din judeţul Giurgiu. O altă persoană care şi-a pierdut viaţa este din Piteşti, iar o alta este din judeţul Neamţ. O altă victimă este din Alexandria.
11.10 – TIR-ul implicat în accident este deţinut de o firmă de transport din municipiul Arad, ai cărei patroni sunt un fost poliţist de frontieră condamnat pentru ucidere din culpă şi mama acestuia, femeia afirmând că nu crede că şoferul a adormit la volan.
ACTUALIZARE 2: Comunicatul MAE
Ministrul Teodor Baconschi îşi exprimă regretful profund pentru decesul cetăţenilor români implicaţi în accidentul rutier din Republica Ungară, pe autostrada M43, în data de 30 octombrie 2011.
„Doresc să transmit pe această cale sincere condoleanţe familiilor îndoliate şi sper ca starea de sănătate a celorlalţi doi cetăţeni români implicaţi în accident să se îmbunătăţească. La nivelul MAE a fost activat Centrul Consular de Crize care menţine, prin Consulatul General al României la Szeged, contactul permanent cu autorităţile locale, organele de anchetă şi spitalul în care sunt internaţi cei doi români, supravieţuitori ai accidentului”, a declarat şeful diplomaţiei române.
MAE apreciază, în mod deosebit, disponibilitatea exprimată de Ambasada Ungariei la Bucureşti de a acorda întregul sprijin şi asistenţa pentru elucidarea tuturor aspectelor legate de acest tragic caz.
Consulatul General al României la Szeged va acorda tot sprijinul necesar familiilor îndoliate pentru îndeplinirea formalităţilor consulare necesare pentru repatrierea trupurilor neînsufleţite.
Informaţii suplimentare
Accidentul s-a produs la data de 30 octombrie 2011, pe autostrada M43, în jurul orei locale 23.30, la jumătatea distanţei dintre localităţile Mako şi Szeged şi s-a soldat cu 14 decedaţi şi două persoane aflate în stare gravă, toţi de cetăţenie română. Printre victime se află trei copii cu vârste cuprinse între 7 şi 14 ani.
Cel de-al 15-lea pasager al microbuzului, rănit în accident, a fost transportat la Spitalul Universitar din Szeged, unde medicii au reuşit să-l stabilizeze, starea sa medicală fiind însă în continuare extrem de gravă. Şoferul autotrenului implicat în accident este de asemenea internat la Spitalul Universitar din Szeged, acesta fiind în prezent conştient, în afara pericolului de deces iminent.
Conform informaţiilor obţinute de la organele de anchetă, care investighează cauzele accidentului, acesta s-a produs între un autotren românesc care se deplasa dinspre Arad spre Budapesta şi un microbuz, înmatriculat în Spania, care se deplasa pe ruta Valencia-Bucureşti. Din datele preliminarii, se pare că şoferul autotrenului a adormit la volan şi a pierdut controlul maşinii, care a rupt parapetul despărţitor al sensurilor de mers pe autostradă şi a lovit în plin microbuzul care se deplasa regulamentar. Procedura de identificare a victimelor tragicului accident de la Makó (Ungaria) este în curs de derulare.
Demersurile de identificare a victimelor şi de notificare a familiilor îndoliate se desfăşoară în regim de maximă urgenţă. Întrucât nu au fost găsite actele de călătorie ale unora dintre victime, vor fi necesare proceduri speciale, suplimentare, de identificare, aflate în curs de desfăşurare. Asemenea proceduri pot fi de durată. MAE va reveni cu informaţii suplimentare de îndată ce acestea vor fi comunicate de către autorităţile maghiare competente.
MAE face apel pe această cale la mass media să nu pună în circulaţie informaţii neconfirmate oficial referitoare, mai ales, la identitatea victimelor.