Glaucomul este o afecțiune cronică a ochilor, care se manifestă prin creșterea presiunii intraoculare, afectarea nervului optic și diminuarea vederii, chiar până la cecitate.
Glaucomul este o afecțiune destul de răspândită, această boală afectează în special persoanele cu o vârstă de peste 40 de ani. Însă glaucomul îi poate afecta și pe tineri (glaucomul juvenil) și chiar pe nou-născuți (glaucomul congenital).
Pentru a înțelege mai bine această afecțiune, se poate compara ochiul cu un aparat de fotografiat. Rolul obiectivului îl îndeplinesc corneea și cristalinul: acestea permit pătrunderea razelor, pe care le refractă. Rolul peliculei fotosensibile îl îndeplinește retina ochiului, în care se află celulele fotosensibile.
În cazul glaucomului are loc afectarea nervului optic. Acest fapt conduce la ruperea legăturii dintre globul ocular și creier: imaginea, care apare pe retină, nu se mai transmite la creier.
În mod normal, în interiorul ochiului permanent se produce un lichid intraocular special.
Echilibrul dintre cantitatea de lichid, care se produce în ochi și cantitatea de lichid, care se scurge din ochi, menține presiunea intraoculară (PI) la un nivel constant. Valorile normale ale presiunii intraoculare sunt individuale, acestea oscilează între 14-22 mm. Presiunea din ochi poate să crească atunci când lichidul intraocular se produce într-o cantitate excesivă.
Pentru depistarea la timp a glaucomului sunt importante primele simptome pe care pacientul le sesizează și acestea reprezintă forma de glaucom cu unghi îngust:
- Vedere în ceață, ca și cum o pânză/plasă s-a așezat peste câmpul vizual
- Vederea unor cercuri atunci când pacientul se uită la o sursă de lumină
- Senzația de greutate și tensiune în ochi
- Dureri în jurul ochiului
În cazul glaucomului cu unghi deschis simptomele bolii pot fi nespecifice, respectiv pacientul nu sesizează apariția bolii.
Acest tip de glaucom se dezvoltă lent și tăcut, fără durere sau alte simptome, iar uneori este depistat când o mare parte din fibrele nervului optic sunt distruse, cu pierderea ireversibilă a vederii. În mod obișnuit, glaucomul cu unghi deschis răspunde bine la medicație, în special în cazul diagnosticării din din timp și a unui tratament adecvat.
Dacă aceste simptome apar, e necesar un consult oftalmologic, deoarece doar un medic oftalmolog poate stabili ce formă de glaucom există și ce tip de tratament să urmați.
Glaucomul nu este o boală contagioasă, apare de obicei la ambii ochi dar nu în același timp, la al doilea ochi poate să apară peste câteva luni sau ani. Nedepistată la timp și fără tratament glaucomul poate duce la orbire, stadiu în care nu se mai poate recupera vederea.
Diagnosticul de glaucom se stabilește în urma efectuării mai multor investigații, astfel încât se poate recomanda tratamentul potrivit sau în alte cazuri efectuarea de intervenții chirurgicale.
Printre acestea enumerăm intervenția de endociclofotocoagulare endoscopică, care este o tehnică nouă în România și se efectuează la Clinica Vitreum în Satu Mare.
Această tehnică prin endoscopul ocular și sonda care are încorporată fibra laser și camera video, permite vizualizarea și tratarea unor părți anatomice oculare care cu tehnicile existente până în prezent nu ar fi fost posibile.
Primele operații endoscopice din România au fost efectuate la Clinica Vitreum în Satu Mare de către doctorul chirurg vitreo-retinian Levai Lehar.
Cu această nouă tehnică pot fi tratate boli foarte grave care duc la atrofia oculară (stafidirea ochiului), pot fi abordate patologii complexe de la nivelul retinei, cum ar fi (hipotonia oculară), sau la nivelul polului anterior, cum ar fi glaucomul. În cazul depistării la timp și urmarea tratamentului corect, datorită acestor metode moderne, majoritatea bolnavilor de glaucom reuşesc să-și păstreze vederea.