In cursul serii traficul rutier pe drumul national 1 C Baia Mare – Dej a fost blocat in doua locuri. Pentru inceput va prezentam imagini din pasul Mesteacan unde s-au inregistrat blocaje rutiere. Politistii au fost la datorie insa drumarii au lipsit cu desavarsire. Dupa trei ore un utilaj si-a facut aparitia in zona si a imprastiat material antiderapant.
Cand toata lumea credea ca problemele s-au incheiat a aparut un alt blocaj, pe dealul Recea. Partea carosabila nu era acoperita cu zapada insa totul era transformat in gheata. Nervii soferilor au cedat si au inceput injuraturile.
O ambulanta a ramas blocata in trafic. Satenii din Recea au venit cu roabele si au aruncat cu lopetile nisip pe carosabil. In cele din urma prefectul judetului s-a deplasat la fata locului si a reusit sa aduca un utilaj de deszapezire dintr-o alta zona: cel care raspundea de zona Recea se defectase de circa 7 ore.
Trafic rutier desfăşurat cu dificultate pe DN1C, în zona localităţii Recea
Traficul rutier s-a desfăşurat cu dificultate pe DN1C, pe panta din localitatea Recea, ca urmare a poleiului existent pe carosabil. Rafalele de vânt au adus zăpada de pe acostament pe carosabilul drumului naţional, iar condiţiile meteorologice au favorizat formarea poleiului. Utilajul de intervenţie cu material antiderapant a acţionat tardiv, urmare a unei defecţiuni. În aceste condiţii, circulaţia rutieră s-a desfăşurat în zonă cu dificultate, respectiv viteză redusă, bară la bară. Agenţii de poliţie rutieră au fost prezenţi în zonă şi au asigurat fluidizarea traficului rutier.
Copaci prăbuşiţi sub greutatea zăpezii în municipiul Baia Mare
Un copac ale cărui crengi erau încărcate de zăpadă s-a prăbuşi pe strada Barbu Delavrancea din Baia Mare. Nu au fost semnalate pagube materiale. Un alt arbore a antrenat în cădere mai multe cabluri aeriene şi a lovit un indicator rutier şi semaforul amplasat la intersecţia străzilor Victorie şi Dr. Victor Babeş. Primarul Cătălin Cherecheş a fost anunţat despre producerea situaţiilor de urgenţă. S-a deplasat la faţa locului şi a dispus măsurile necesare pentru eliminarea efectelor negative generate de fenomenele meteorologice periculoase.
BLOCAJ IN PASUL MESTEACAN – Imagini amator
TRAFIC INFERNAL IN PASUL MESTEACAN PE DN1C
NEBUNIE PE DEALUL RECEA
Traficul greu a fost restricţionat pe DN18, în Pasul Gutâi
Precipitaţiile abundente sub formă de ploaie s-au transformat, la primele ore ale dimineţii, în ninsoare. Zăpada proaspăt căzută a măsurat în afara părţii carosabile între 3-10 cm, respectiv între 0-2 cm pe majoritatea drumurilor publice din judeţ. Răcirea vremii a condus pe DN18, în Pasul Gutâi, la temperaturi negative (-5 grade Celsius), care au favorizat formarea unui strat de gheaţă pe mai multe tronsoane ale pasului montan. Stratul de gheaţă existent pe partea carosabilă era acoperit de un strat de zăpadă bătătorită,situaţie care a dus la scăderea aderenţei vehiculelor aflate în trafic. Administratorul drumului naţional a solicitat, pentru a evita blocarea traficului rutier, restricţionarea accesului în Pasul Gutâi a autovehiculelor cu o capacitate mai mare de 3,5 tone, în scopul de a curăţa cu eficienţă partea carosabilă. Prefectul şi subprefectul de Maramureş au fost anunţaţi despre solicitare, la fel şi conducerea Inspectoratului Jueţean de Poliţie Maramureş. La ora 7.45 a fost luată decizia restricţionării. Un echipaj de poliţie rutieră nu a mai permis accesul autovehiculelor cu o greutate mai marea de 3,5 tone la urcarea dinspre oraşul Baia Sprie, iar un altul la ieşirea din localitatea Mara. De asemenea, agenţii de poliţie rutieră au verificat dacă autoturismele care traversau pasul montan sunt echipate corespunzător pentru trafic rutier în condiţii de iarnă şi carosabil acoperit cu zăpadă (anvelope de iarnă, dispozitive antiderapante omologate). Pe întreg tronsonul pasului montan desfăşurarea circulaţiei rutiere a fost monitorizată de prefectul Sorin Rednic, lt.col Ioan Mureşan, directorul Secţiei de Drumuri Naţionale Baia Mare, Mircea Pop şi un echipaj de poliţie rutieră care au patrulat permanent pe sectoarele de drum de pe ambii versanţi. Intervenţia utilajelor de deszăpezire a fost dificilă, datorită precipitaţiilor abundente sub formă de ninsoare, dar şi rafalelor de vânt care viscolea ninsoarea. La ora 16.00 a fost reluat traficul greu pentru autovehiculele încărcate cu marfă, iar de la ora 17.40 pentru toate vehiculele.
Peridoc derapat în şanţ
Conducătorul unui vehicul aflat în trafic, pe partea de coborâre spre oraşul Baia Sprie, nu şi-a adaptat viteza corespunzătoare pentru trafic în condţiiile unui carosabil acoperit de zăpadă şi a derapat în şanţul de pe partea dreaptă pe sensul de mers. Agenţii de poliţie rutieră au dirijiat circulaţia rutieră în zonă şi au favorizat intervenţie pentru repunerea vehiculului pe carosabil. Şoferul unui autoturism înmatriculat în străinătate a fost amendat şi i s-a ridicat talonul de înmatriculare pentru echiparea necorespunzătoare cu anvelope de iarnă.
Subprefectul Pamfil Bercean şi lt col.Ioan Ioniţă Sârb împreună cu echipaje de poliţie rutieră şi drumari au intervenit pentru buna desfăşurare a traficului rutier pe DN18B, Baia Mare- Târgu Lăpuş, pe Dealul Groşilor şi Dealul Cărbunarilor. În zonă conducătorii a două autovehicule nu şi-au adaptat viteza de deplasare în trafic rutier desfăşurat în condiţii de iarnă şi au derapat în afara părţii carosabile. Până la scoaterea acestora şi repunerea vehiculelor pe partea carosabilă, traficul rutier a fost oprit de agenţii de poliţie rutieră. Aceştia au fost informaţi despre un caz medical (copil bolnav transportat la Unitatea Primire de Urgenţă a Spitalului Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş”) şi au facilitat deplasarea ambulanţei pe traseu. De asemenea, au monitorizat desfăşurarea circulaţiei rutiere pe DJ184 şi DJ109F, Baia Mare-Cavnic-Ocna Şugatag. Agenţii de poliţie rutieră s-au aflat în trafic şi au asigurat desfăşurarea traficului rutier, în condiţii de iarnă, în pasurile montane, respectiv Dealul Mesteacăn, Dealul Huta-Certeze, Dealul Pietriş şi Dealul Ştefăniţei.
Copaci prăbuşiţi sub greutatea zăpezii
Precipitaţiile sub formă de ninsoare s-au depus pe arbori, iar zăpada apoasă a favorizat prăbuşirea mai multor copaci pe străzile Moldovei, Berzei, Florilor şi Ioan Slavici din Baia Mare. Unii dintre copaci au căzut pe autorismele parcate în apropiere, respectiv ţeavă de gaz (care nu a fost ruptă sau afectată alimentarea populaţiei). Nu au fost persoane rănite sau semnalate pagube. Pompierii militari şi membrii comitetului local pentru situaţii de urgenţă au intervenit cu drujbe şi au tăiat copacii, respectiv cu utilaje pentru degajarea acestora şi îndepărtarea materialului lemnos rezultat. Alţi arbori (brazi) s-au prăbuşit, sub greutatea zăpezii, pe DN18, în Pasul Prislop, pe DN18B, pe Dealul Pietriş, pe Dealul Huta Certeze şi Dealul Ştefăniţei. Traficul rutier s-a desfăşurat pe un singur sens. Angajaţii societăţilor care asigură şi întreţin viabilitatea sectoarelor celor două drumuri naţionale au acţionat cu drujbe şi au degajat partea carosabilă de materialul lemnos.