În această dimineaţă, la ora 8.00, temperatura aerului la Târgu Lăpuş a indicat valoarea de -26 grade Celsius. Alte temperaturi la aceeaşi oră: -23 grade Celsius la Copalnic;-21 grade Celsius la Petrova; -18 grade Celsius în Leordina; -17 grade Celsius la Borşa, Fereşti şi Dragomireşti; -16 grade Celsius în Baia Mare şi Sighetu Marmaţiei; -15 grade Celsius la Vişeu de Sus şi Cavnic; -12 grade Celsius în Pasul Gutâi, la Iezer, Călineşti şi Văleni; -11 grade Celsius la Ocna Şugatag, Săpânţa, Călineşti şi Văleni; -10 grade Celsius la Ardusat.
Vremea se menţine şi astăzi, în judeţ, deosebit de rece, geroasă noaptea şi dimineaţa. Cerul va fi mai mult degajat. Vântul va sufla în general slab, la moderat. În zona montană înaltă va prezenta intensificări şi va spulbera zăpada. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între -5 grade Celsius şi 0 grade Celsius, iar cele minime între -18 grade Celsius şi -13 grade Celsius. În depresiuni temperaturile pot ajunge până la valoarea de -25 grade Celsius. În zonele joase se va semnala ceaţă, care va fi asociată cu depunere de chiciură. Meteorologii au prognozat că şi în această noapte vor fi temperaturi extreme negative în zona Târgu Lăpuş. Temperatura aerului va scădea sub valoarea de minus 20 grade Celsius. Este a treia noapte consecutiv cu valori extreme negative la Târgu Lăpuş, iar potrivit OUG 99/2000 care face referire la protecţia persoanelor încadrate în muncă angajatorii sunt obligaţi ca în perioada cu temperaturi negative extreme să asigure salariaţilor măsuri pentru asigurarea condiţiilor micloclimaterice la locul de muncă. Acestea vor fi stabilite de către angajator împreună cu reprezentanţii sindicatelor sau reprezentanţii aleşi ai salariaţilor. În perioadele cu temperaturi scăzute extreme angajatorii trebuie să asigure următoarele măsuri minimale pentru menţinerea stării de sănătate a salariaţilor care lucrează în aer liber:distribuirea de ceai fierbinte, în cantitate de 0,5-1 litru/persoană/schimb; acordarea de pauze pentru refacerea capacităţii de termoreglare, scop în care se vor asigura spaţii fixe sau mobile cu microclimat corespunzator; asigurarea echipamentului individual de protecţie. Pentru prevenirea unor îmbolnăviri determinate de muncă, în condiţii de temperaturi extreme se vor lua următoarele măsuri: asigurarea de către angajator a examenului medical la angajare şi a controlului medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicaţiilor pentru muncă la temperaturi scăzute; asigurarea primului ajutor şi a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate; trecerea, dupa posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind munca la temperaturi extreme.
Circulaţia rutieră se desfăşoară în condiţii de iarnă
Circulaţia rutieră se desfăşoară în condiţii de iarnă pe toate sectoarele publice de drumuri publice din judeţ. Vremea a fost rece, geroasă noaptea şi dimineaţa. Cerul a fost mai mult degajat. Vântul a suflat în general slab. Stratul de zăpadă măsura, ieri, până la 68 cm, la Cavnic. Temperaturile maxime au fost cuprinse între -3 grade Celsius şi 1 grad Celsius.
Ambulanţa de transport persoane din cadrul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Maramureş a transportat spre dimineaţă o persoană fără adăpost la Centrul Multifuncţional „Azilul de Noapte” de pe strada Vasile Alecsandri din Baia Mare. A primit hrană caldă şi a fost cazată în aşezământul special destinat pentreu aceste persoane. Nu au fost înregistrate decese cauzate de temperaturile extreme negative. Noaptea trecută în centrul multifuncţional au fost cazate 72 de persoane.
Conducătorii întâlnesc zăpadă frământată cu grosimea de până la 1 cm pe DN18, în Pasul Prislop (între km 156 şi km 180). Celelalte sectoare de drumuri naţionale din judeţ, inclusiv DN 18 la Borşa au carosabilul curat şi uscat. Angajaţii societăţilor care asigură şi întreţin viabilitatea drumurilor pe timp de iarnă au acţionat preventiv pentru a împiedica formarea poleiului şi au împrăştiat 16 tone de material antiderapant în Pasul Prislop.Vântul prezintă intensificări temporare care ating viteza de 40 km/h. Cerul este senin pe toate sectoarele de drumuri naţionale din judeţ, iar vizibilitatea în trafic este bună. Temperaturile scăzute, coroborate cu umiditatea râului şi curenţii de aer rece au favorizat formarea unor porţiuni de drum cu gheaţă pe DJ184, în zona montană a oraşului Cavnic, dar şi pe DJ109F, sectorul din vârful dealului şi până la canton. Angajaţii societăţii care întreţin şi asigură viabilitatea celor trei drumuri judeţene au intervenit şi împrăştiat preventiv trei tone de material antiderapant pentru a înlătura gheaţa de pe carosabil. Acum carosabilul celor trei drumuri judeţene (DJ184, DJ109F şi DJ185) este curat şi uscat, însă alternează şi cu tronsoane de carosabil umed în zona de pădure şi a podeţurilor. Pe celelalte sectoare de drumuri judeţene, angajaţii societăţii judeţene de drumuri şi poduri au intervenit cu două utilaj şi au răspândit 15 tone de material antiderapant pentru combaterea poleiului. Pe sectoarele de drumuri judeţene aflate în administrarea societăţii carosabilul este curat şi uscat. Rămân închise pe perioada de iarnă, drumul judeţean 109F, pe relaţia Cavnic-Strâmbu Băiuţ şi tronsonul drumului judeţean 183, pe relaţia Izvoare-legătura cu DN18, în Pasul Gutâi.
Cursa aeriană de pasageri a decolat fără întârziere, în această dimineaţă, de pe Aeroportul Internaţional Baia Mare. Angajaţii aeroportului au efectuat lucrări de degivrare (dezgheţare) a aparatului de zbor. Pista este curată şi uscată, iar vizibilitatea este bună în zonă.