George Iacobescu, directorul executiv al grupului Canary Wharf, a primit titlul de cavaler din partea reginei Elizabeta a II-a a Marii Britanii pentru „servicii aduse carităţii, comunităţii şi industriei serviciilor financiare”. Canary Wharf Group este cel mai mare finanţator al activităţilor de caritate din Marea Britanie.
În vârstă de 66 de ani, George Iacobescu a fugit din România în anii ’70, iar în prezent este unul dintre cei mai de succes oameni de afaceri din Occident. I se spune, uneori, „proprietarul bancherilor”. Este în topul celor mai bine plătiți manageri din Europa și are răspunderea celei mai mari investiții pentru reabilitare urbană de pe continent. A învățat la școala primară din Tunari. După absolvirea Liceului „Dimitrie Cantemir” din București, a făcut facultatea de inginerie civilă şi industrială la Bucureşti şi prima sa slujbă a fost în proiectarea unor staţii de pompare. În 1975, George Iacobescu s-a folosit de contactele sale din străinătate şi a emigrat în Canada. A lucrat ca inginer pentru Olympia & York în Toronto, apoi a fost promovat manger în construcţii şi ulterior a devenit vicepreşedinte al firmei, din 1978 până în 1987, iar din 2011 este președinte, preluând conducerea firmei de la Sir Martin Jacomb, care s-a retras din activitate după un mandat de șapte ani.
Am scris anul trecut despre el
George Iacobescu este unul dintre personajele care apar în ultima mea carte, ”Drumuri și gânduri”, pe care am publicat-o la Editura Proema, la sfârșitul anului trecut. Reproduc un scurt fragment din ceea ce am scris despre Iacobescu: ”Când am mers cu vaporul la O2 Arena pentru concertul Pink Floyd, am văzut ceea ce în Londra se numește Canary Wharf (Cheiul Canarilor), o aglomerare de zgârie-nori din metal și sticlă, de fapt cele mai înalte construcții ridicate în Marea Britanie. Cele 34 de clădiri sunt situate în Isle of Dogs (Insula Câinilor) din Tower Hamlets, în estul Londrei, pe locul fostelor docuri, nevoite să-și închidă porțile după ce activitatea portuară s-a restrâns foarte mult la sfârșitul anilor 70 din secolul trecut, odată cu apariția containerelor. În timp ce țara era condusă de Margaret Thatcher (Doamna de Fier) a fost inițiat un proiect de reconstrucție a zonei, iar în 1987 premierul a invitat compania canadiană să materializeze proiectul. Practic, pe Insula Câinilor s-a înălțat un nou oraș, dacă ne gândim că după numai cinci ani suprafața construită a ajuns la 1,2 milioane de metri pătrați. Doamna de Fier a apelat la candienii românului Iacobescu după ce nicio firmă britanică n-a avut curajul să dezvolte un proiect de o asemenea anvergură. Astăzi, aici lucrează în jur de 100.000 de oameni, spațiile comerciale au trecut de 70.000 metri pătrați, funcționează patru spitale, săli de spectacole, creșe, firme IT și media (Reuters și Daily Mirror), bănci, mai ales bănci. Aici este sediul băncilor Barclays, Citigroup, Credit Suisse, HSBC, Morgan Stanley, Bank of America. Alături de Iacobescu mai muncesc încă 15 români, absolvenți ai Institutului de Construcții București, dintre care, Dan Frank este inginer șef al sectorului construcții…”
Grigore Ciascai