Garda de Mediu Maramures a efectuat in anul 2011 un numar de 1.143 actiuni de control, aplicand 270 de sanctiuni contraventionale in valoare de 11,14 miliarde de lei vechi (1.114,70 mii RON) si a dispus 12 suspendari de activitate. S-au intocmit totodata 2 propunere de suspendare autorizatii de mediu. Exemplu: s-a intocmit propunerea de suspendare a autorizatiei integrate de mediu pentru SC ROMPLUMB SA , pentru nerespectarea conditiilor impuse in actul de reglementare , actiune finalizata cu supendarea actului de reglementare de catre ARPM Cluj, ulterior autorizatia fiind anulată.
Trei sesizări ale organelor de cercetare penala
HPM COM SRL Moisei – pentru exploatarea ilegală de masă lemnoasă in zona de protectie integală Vinderel din Parcul Natural M-ţii Maramuresului; OUG nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate
13 persoane fizice si un agent economic pentru exploatarea ilegală a andezitului in Aria Naturală Igniş – sit de importantă comunitară – Natura 2000; OUG nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate.
CONVERSMIN SA si subcontractorii săi – pentru nerespectarea prevederilor Acordului de Mediu pentru executia lucrarilor de inchidere si ecologizare a perimetrului de cercetare geologica Repedea – Poienile de sub Munte jud. Maramures ( neconcordante intre prevederile acordului de mediu si situatia faptica din teren) ; OUG nr. 195/2005 privind protectia mediului
Poluari accidentale
In data de 15.08.2011 s-a produs o poluarea accidentală a pîrîului Chechis urmare a scurgerilor de ulei hidraulic provenite de la UNIVERSAL ALLOY CORPORATION EUROPE SRL. Poluarea s-a datorat defectiunii unei prese, uleiul hidraulic scurs a umplut basa colectoare si s-a scurs prin retelele tehnologice care comunica cu canalele pluviale si apoi cu canalul deschis care are legatura cu pîrîul Chechisel. S-au impus masuri pentru curatarea intregului sistem de canale dechise afectate de scurgerea de ulei hidraulic. S-a aplicat o amenda contraventionala in valoare de 75 mii RON. Cheltuielile ocazionate de ecologizarea si indepărtarea efectelor incidentului se ridică la valoarea de 105 mii RON.
Exemple semnificative amenzi
SC DEDEMAN SRLBacau– 60 mii. RON, pentru inceperea de lucrari fara obtinerea actelor de reglementare d.p.d.v. al protectiei mediului;
SC KING ROYAL SRL Mocira – 50 mii RON, pentru nerespectarea masurilor impuse in controalele anterioare;.
OMV PETROM SA ASSET VII MUNTENIA EST – Structura Petroliera Sacel – 100 mii RON, pentru nerealizarea masurilor stabilite anterior;
CONVERSMIN SA – Perimetrul Repedea – Poieni – 40 mii RON, pentru nerespectarea conditiilor din acordul de mediu;
VEZI AICI VIDEO DESPRE POLUAREA CU URANIU DIN REPEDEA SI POIENILE DE SUB MUNTE
FCC CONSTRUCION BARCELONA SA – Sucursala Bucuresti – 2 sanctiuni a cite 50 mii RON fiecare pentru neîntretinerea / necurăţarea / nesalubrizarea DN 1C portiunea limita jud. Sălaj – Baia Mare .
Controale tematice
1 Control tematic privind verificarea respectarii prevederilor legale privind gestionarea deseurilor de medicamente. Urmare a controalelor efectuate pentru neconformitatile constatate s-au aplicat 4 amenzi in valoare totala de 12 mii RON.
2 Control tematic privind verificarea respectarii prevederilor legale privind obligatiile la fondul pentru mediu de catre producatorii de produse de panificatie si patiserie care introduc pe piata nationala produse ambalate. Controlul s-a finalizat cu aplicarea a 8 amenzi in valoare totala de 16 mii RON.
3 Control tematic privind verificarea respectarii prevederilor HG nr. 2406/ 2004 privind gestionarea vehiculelor scoase din uz de catre operatorii economici care colecteaza/trateaza vehicule scoase din uz. Urmare a controalelor efectuate nu s-au constatat neconformitati.
4 Control tematic la agentii economici care desfasoara activitati de exploatare forestiera. Au fost efectuate controale in Ocoalele silvice Baia Mare, Tauti Magheraus, Borsa. S-au aplicat 9 amenzi contraventionale in valoare totală de 52 mii RON, 1 Avertisment si s-a dispus o suspendare de activitate. Precizăm că din punctul nostru de vedere multe din controalele tematice privind exploatarea forestieră nu au succes intrucit actiunile sunt „ transpirate” astfel incit la momentul controlului nu se pot identifica făptuitori.
5 In cursul lunilor martie si mai au fost au fost efectuate controale pe raza teritoriala a tuturor celor 76 de unitati teritorial administrative din judet, in vederea verificarii starii de salubritate a localitatilor, căilor de comunicatii si cursurilor de apa. In urma controalelor s-au constatat administratii publice locale care nu au actionat pentru refacerea si protectia mediului prin eliminarea depozitarilor necontrolate de deseuri identificate pe raza administrativa a acestora, deseuri care afecteaza factorii de mediu apa, sol si subsol. Unitatile administrativ teritoriale care au prezentat un grad de salubrizare nesatisfacator sunt: Orasele Borsa, Viseu de Sus, Cavnic si comunele Poienile de sub Munte, Calinesti, Sisesti, Dumbravita, Cernesti, Bistra, Viseu de Jos, Coltau, Bicaz, Sacel, Rozavlea, Bocicoiu Mare. Acestora le-au fost aplicate amenzi contraventionale in valoare totala de 83000 lei.
Referitor la implementarea la nivel de institutii publice a Legii 132/2010 privind colectarea selectivă a deseurilor in institutiile publice, pentru neconformitatile constatate s-au aplicat 18 sanctiuni contraventionale principale„Avertisment” orasului Borsa, comunelor Cernesti, Arinis, Coltau, Salsig, Baiut, Vima Mica, Miresu Mare, Cupseni, Stramtura, Sisesti, Baita de Sub Codru, Basesti, Ocna Sugatag, Barsana, Rona de Jos, Campulung la Tisa, Oncesti, si o amenda contraventionala in valoare de 500 lei, primarului comunei Ieud. In urma controalelor efectuate s-au stabilit masuri cu termen pentru neconformitatile constatate, urmand ca in anul 2012 sa se deruleze controale pentru verificarea realizarii acestor masuri.