Primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, a tras un semnal de alarmă privind modalitatea de susținere financiară pe care administrațiile din țară le au la dispoziție în ceea ce privește susținerea performanței sportive dar și a activităților cluburilor. Acesta și-a prezentat punctul de vedere în fața subsecretarului de stat Ioan Augustin, demnitar în cadrul Ministerului Tineretului și Sportului. Oficialul s-a aflat în municipiul Baia Mare cu ocazia inaugurării Arenei Zimbrilor, obiectiv sportiv realizat din fonduri de la minister.
În cadrul întâlnirii, Cătălin Cherecheș a cerut public reprezentantului Ministerului Tineretului și Sportului să se manifeste ca și un minister strategic al României și nu ca o anexă a unui Guvern.
„În 25 de ani acest minister a fost întotdeauna văduvit de fonduri și de persoanele potrivite să îl conducă. Cred că sunt câteva lucruri importante în România, educație, cultură, sănătate și sport. Asta ține de modul în care facem un proiect absolut sănătos și coerent pentru sportul în școli pentru că de aici pornește totul și modul în care finanțăm cluburile sportive. Astăzi municipiul Baia Mare nu are varianta perfect legală ca să finanțeze sportul. Și lucrul acesta se întâmplă în fiecare municipiu reședință de județ sau în fiecare municipiu, oraș sau comună care finanțează sportul. Atâta vreme cât ministerul, grupurile politice, partide, grupuri parlamentare nu vor găsio formulă coerentă pentru susținerea sportului din perspectivă legală nu o să facem decât să transformăm sportul cum am transformat industria în 25 de ani. Asta pentru că probabil asta se dorește fiind noi, România, de multe ori considerați o colonie și pentru că trebuie să dispară tot ce înseamnă simboluri ale acestei țări și simbolurile adevărate care dau forța unei națiuni sunt în cultură și sport”, a spus Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare.
Mai mult, Cătălin Cherecheș a declarat public că autoritatea băimăreană a luat decizia de a retrage proiectul depus la Compania Națională de Investiții (CNI) pentru finanțarea necesară reabilitării Stadionului „Viorel Mateianu”.
„O să îl facem noi municipiul Baia Mare pentru că nu mai stau să pierd vremea cum am pierdut vremea un an cu CNI-ul ca să finanțeze o astfel de investiție. Cred că lucrurile nu trebuie să funcționeze raportat la distanța dintre Baia Mare și București, ci cred că trebuie să funcționeze într-un alt sens, în sensul în care trebuie să generăm dotări și să facem o distribuție egală, echilibrată a banului la nivelul României. Eu cred că sunt multe lucruri de făcut și, în special la nivel legal, la nivel legislativ trebuie să se miște anumite chestiuni ca să avem o bază de pornire”, a mai adăugat Cătălin Cherecheș.
Singura reacție a subsecretarului de stat a fost una demnă de râs. Ioan Augustin a arătat că Administrațiile Publice Locale din țară pot susține financiar clubrile sportive în cadrul unui concurs de proiecte potrivit legii 61/2001. Cu un simplu google search putem afla că legea respectivă face referire la ratificarea celui de-al treilea protocol adițional la acordul cu privire la forța multinațională de pace din Europa de Est. Mai mult, legea la care s-ar putea să fi făcut referire demnitarul este din anul 2000.
„Din punct de vedere legal aveți la dispoziție legea 69/2001. Este un celebru articol 18 modificat de mai multe ori, asta e adevărat, prin care vă este permis prin concurs de proiecte să dați bani cluburilor, asociaților sportive. Din punct de vedere al articolului 18 aveți la dispoziție hotărâre de Consiliu Local sau Județean prin care puteți aloca bani, câți doriți, cluburilor care sunt în subordinea dumneavoastră. Dacă aveți un plan mai amplu pentru acest complex sau bază sportivă puteți să veniți în sprijinul deocamdată al Ministerului Tineretului și Sportului prin soluțiile legale pe care le aveți la dispoziție”, a spus subsecretarul de stat Ioan Augustin.
Simona Vasiac