Două contracte de suplimentare a finanțării au ajuns și la Rona de Sus, prin intervențiile repetate pe care vicepreședintele Consiliului Județean, Gabriel Zetea le-a făcut la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP), condus de vicepremierul Liviu Dragnea. Banii vin pe OUG28, prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL), program care a permis o amplă investiție în drumuri comunale, canalizare, apă și poduri. Pentru proiectul de canalizare menajeră cu stație de epurare s-a acordat o suplimentare a finanțării în valoare de 400.000 de lei și un total pentru anul 2014 de 900.000 de lei. În ceea ce privește reabilitarea drumului comunal 16 (DC16), respectiv legătura între Rona de Sus și Coștiui, suplimentarea finanțării a fost de 200.000 de lei, iar pe parcursul anului 2014, doar pentru acest tronson s-au alocat 500.000 de lei. Însoțit de senatorul de Maramureș, Liviu Marian Pop, vicepreședintele Consiliului Județean, Gabriel Zetea s-a deplasat în Rona de Sus pentru a participa la ședința de Consiliu Local, unde s-a aprobat o rectificare pozitivă a bugetului.
”Susținerea proiectelor comunităților din Maramureșul voievodal trebuie să redevină o prioritate a administrației județene și mă bucur că am reușit, în anul 2014, finanțări importante, finanțări așa cum am promis și cum aceste comunități nu au mai avut niciodată. De la Ministerul Dezvoltării condus de Liviu Dragnea, parte componentă a Guvernului Ponta, s-au alocat bani pentru proiecte demarate încă din anii 2007 – 2008. Guvernele României nu au înțeles importanța Maramureșului istoric în peisajul românesc și mă bucur că, azi, Guvernul Ponta este cel care investește cu adevărat în Maramureș”, a arătat vicepreședintele Consiliului Județean, Gabriel Zetea.
Senatorul de Maramureș, Liviu Marian Pop, în al cărui colegiu se află și localitatea Rona de Sus a declarat că își păstrează cuvântul dat în campania din 2012, aceea de a depune toate diligențele pentru a ajuta fiecare comunitate pe care o reprezintă în Parlamentul României. ”Alături de vicepreședintele Consiliului Județean, Gabriel Zetea, de ceilalți parlamentari ai PSD, am militat la toate ministerele aflate în subordinea Guvernului Ponta, pentru a aduce un plus de confort maramureșenilor. Cele două proiecte aprobate și finanțate în Rona de Sus sunt o necesitate, iar faptul că Guvernul Ponta arată o asemenea deschidere pentru Maramureș nu poate decât să mă bucure. În ceea ce privește investițiile care vin în Maramureșul voievodal, acestea sunt necesare pentru toate comunitățile”, a arătat senatorul Liviu Marian Pop.
Extinderea alimentării cu apă potabilă devine o realitate în Repedea
În comuna Repedea s-au alocat, prin PNDL, bani pentru extinderea alimentării cu apă potabilă și vorbim aici de o finanțare de 100.000 de lei. ”Pe lângă foarte multe proiecte care au primit finanțare pentru continuarea lucrărilor, reușim să introducem la finanțare și proiecte noi, proiecte vitale pentru comunitățile maramureșene, cum este această extindere a alimentării cu apă în comuna Repedea. Mă bucur că reușim, indiferent de culoarea politică a primarilor, în ciuda a ceea ce astăzi opoziția clamează, să finanțăm proiecte bine făcute, să promovăm prioritățile reale ale administrațiilor locale alături de parlamentarii județului, Ghoerghe Șimon și Liviu Marian Pop, cei care reprezintă cu adevărat Maramureșul Voievodal”, a conchis vicepreședintele Consiliului Județean, Gabriel Zetea. Și senatorul Liviu Marian Pop a arătat că o altă serie de promisiuni făcute în campanie devin realitate. ”Am promis în campania electorală că îi ajutăm cu apa în Repedea și am rezolvat și conectarea la rețeaua electrică. Pentru anul viitor vom începe construcția la școala de pe Lespedea, pe care am promis-o în 2012. Sperăm ca, în maximum doi ani, să se finalizeze această investiție și, evident, proiectul pentru reabilitarea totală a drumului Leordina – Poienile de sub Munte, care a fost deja început”, a conchi senatorul Liviu Marian Pop.
350.000 de lei pentru rețeaua de canalizare și stație de epurare în Rona de Jos
Pentru rețeaua de canalizare menajeră și stația de epurare la Rona de Jos s-a aprobat o suplimentare a finanțării de 350.000 de lei, iar totalul anului 2014 a fost de 1 milion de lei. ”Apreciez în mod deosebit activitatea domnului primar Ioan Herbil, am apreciat-o și atunci când eram în partide diferite și poate cu atât mai mult acum, când suntem colegi. Admir felul în care știe să facă echipă cu consilierii locali, indiferent de culoarea politică a acestora. Am participat la ședința de Consiliu Local, pentru prima dată în ultimii doi ani de zile, și am luat contact direct cu problemele pe care consilierii le-au identificat pentru comunități.
Pot să spun că, de azi, voi acorda sprijinul meu pentru prioritățile administrației locale, astfel încât, până în 2016, canalizarea, stația de potabilizare a apei și demararea asfaltării ulițelor comunale să reprezinte certitudini și nu doar promisiuni”, a declarat vicepreședintele Consiliului Județean, Gabriel Zetea, care a participat la această ședință împreună cu senatorul Colegiului 3, Maramureș Nord, Liviu Marian Pop. Și primarul Ioan Herbil a arătat că vicepreședintele CJ, Gabriel Zetea i-a ajutat mereu, pe toate planurile, iar fără aportul acestuia, Rona de Jos nu ar fi ajuns atât de departe. ”Acesta este un proiect în derulare, depus încă din anul 2007, doar că nu prea s-a finanțat. Abia din 2012 am început să primim fonduri, iar cu ajutorul domnului vicepreședinte Zetea, chiar putem spune că am început să lucrăm. Că avem cu ce să lucrăm. Am primit 10 miliarde doar în acest an, iar dacă investițiile vor continua la fel, în 2015 am putea termina lucrarea”, a declarat primarul comunei Rona de Jos, Ioan Herbil.
Peste 2 milioane de lei, în 2014, pentru proiectele din Vadu Izei
Două proiecte au primit suplimentări ale finanțării în Vadu Izei. Este vorba despre alimentarea cu apă potabilă și canalizare, unde suplimentarea acordată a fost de 530.000 de lei, iar totalul anului 2014 de 1.250.000 de lei, și modernizarea și reabilitarea drumului comunal 11 (DC 11), aflat între Valea Izei și Valea Stejarului, unde s-a acordat o suplimentare de 200.000 de lei și un total al acestui an de 800.000 de lei. ”Nu mi-am ascuns niciodată simpatia față de domnul primar, Petru Vlașin și aparatul administrativ din primăria Vadu Izei, oameni de nădejde, fără de care sunt convins că aceste sume de bani pe care Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice le pune la dispoziția comunității nu ar fi putut fi absorbite. Suntem aproape de finalizarea acestor două obiective mari: 5 km de drum comunal pe Valea Stejarului și câțiva kilometri de aducțiune de apă și canalizare.
Sunt convins că, prin profesionalismul de care dau dovadă cei din Vadu Izei, vom reuși promovarea unui nou proiect finanțat prin PNDL, pentru comunitate, respectiv reabilitarea drumului comunal pe Valea Stejarului, înspre Sighetu Marmației. Primarul comunei Vadu Izei, Petru Vlașin, a arătat că cea mai mare satisfacție a unui edil este aceea de a-și putea îndeplini promisiunile lansate alegătorilor. ”Acești bani care au venit în Vadu Izei și care ne sunt atât de necesari ne-au ajutat să avansăm în realizarea unor proiecte care, la un moment dat, păream mai degrabă un vis îndepărtat. N-am încetat niciodată să sper că voi duce la îndeplinire ceea ce mi-am propus, iar sumele acordate comunității noastre, în 2014, mă fac să am speranța că, în 2015, vom putea face chiar mai mult și mai bine pentru locuitorii de aici. Nu am fi reușit fără implicarea permanentă a vicepreședintelui Consiliului Județean, Gabriel Zetea și a senatorului Liviu Marian Pop”, a arătat primarul comunei Vadu Izei, Petru Vlașin.
Biroul de presă al PSD Maramureș