AcasăEvenimentGabriel Zetea: ”Suplimentare de peste 300 de miliarde de lei vechi pentru...

Gabriel Zetea: ”Suplimentare de peste 300 de miliarde de lei vechi pentru administrațiile locale din Maramureș”

spot_img

DISTRIBUIȚI

Președintele PSD Maramureș și vicepreședinte al Consiliului Județean, Gabriel Zetea a anunțat faptul că, în acest an, de la bugetul de stat s-a acordat o suplimentare de peste 300 de milioane de lei vechi administrațiilor publice locale din județ. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc la sediul filialei județene a PSD și la care au participat și ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Marian Pop, precum și secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Dragoș Titea.

”Prin această reglementare privind repartizarea sumelor de echilibrare pentru bugetele unităților administrativ-teritoriale (UAT), Guvernul României face un pas extrem de curajos și dă posibilitatea fiecărei comunități de a avea o șansă la dezvoltare. Este o repartizare pur tehnică, pur matematică, care exclude orice decizie politică. Astfel, fiecare comună va avea un buget minim de 1,5 milioane de lei, fiecare oraș se va putea baza pe o sumă minimă de 6 milioane de lei, municipiile vor primi un minimum de 20 de milioane de lei, municipiile reședință de județ sunt cuprinse  cu 50 de milioane de lei, iar Consiliile Județene vor avea la dispoziție un buget minim de 80 de milioane de lei”, a declarat vicepreședintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea. Liderul județean al PSD a mai arătat că își dorește ca acest pas al Guvernul PSD să fie preluat și de guvernele care vor urma în viitor, iar culoarea politică a primarilor să nu conteze, pentru ca fiecare comunitate să aibă o șansă la dezvoltare.

 

Vicepreședintele CJ Maramureș, Gabriel Zetea: ”Administrațiile sărace au mult mai multe șanse la dezvoltare”

Gabriel Zetea, vicepreședintele Consiliul Județean a arătat faptul că, după mai bine de 20 de ani de la Revoluție, comunitățile sărace au o șansă de a-și gândi bugetul și chiar de a-și face calcule pe bugetele multianuale, pentru o cât mai bună dezvoltare a localității. Exemplul dat a fost diferența de implementare a proiectelor europene între comunele Vima Mică și Fărcașa, cea din urmă cunoscând o dezvoltare intensă în ultimii ani, prin prisma veniturilor proprii pe care poate să le genereze. ”Administrațiile sărace abia au reușit, în acești ani, să își acopere cheltuielile curente, însă acum având un buget minim, pot să se gândească la proiecte de atragere a fondurilor europene și nu numai. Cu peste 300 de miliarde de lei vechi alocați Maramureșului doar în 2015, cele 76 de unități administrativ-teritoriale au o șansă în plus la dezvoltare. Banii nu mai sunt repartizați de Consiliul Județean, iar primarii nu mai trebuie să stea cu mâna întinsă la președintele CJ, la mila vicepreședinților, a consilierilor județeni sau a Guvernului României. În acest moment toată lumea cunoaște suma minimă pe care se poate baza”, a arătat vicepreședintele CJ Maramureș, Gabriel Zetea.

Ministrul Liviu Marian Pop: ”Remin-ul va fi o prioritate a Guvernului în 2015”

Și ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Marian Pop a arătat faptul că, alături de președintele PSD Maramureș și de colegii parlamentari și secretari de stat va face toate diligențele pentru ca județul să fie unul cât mai prosper, atât în domeniul turismului, al agriculturii, în industria de prelucrare a lemnului. Totodată, ministrul maramureșean a declarat că anul acesta va exista o aplecare deosebită în zona infrastructurii școlare, a transporturilor și a sănătății. În ceea ce privește autorizarea din punct de vedere sanitar a unităților școlare, se dorește ca, la începutul anului școlar 2015-2016, toți elevii din Maramureș să învețe în școli atestate de DSP. Pentru ca acest lucru să fie posibil, trebuie să existe o mai bună legătură între directorii de școli, primari, Inspectoratul Școlar Județean și Consiliul Județean. ”După 12 ani, îmi doresc ca Remin-ul să devină o prioritate a Guvernului în 2015, fiindcă batem pasul pe loc cu mineritul”, a arătat ministrul Delegat pentru Dialog Social, Liviu Marian Pop.

Dragoș Titea, secretar de stat în Ministerul Transporturilor: ”Masterplanul național în faza aproape finală”

Și secretarul de stat, Dragoș Titea a arătat că masterplanul pentru transporturi a ajuns în faza aproape finală, fiind un proiect realist. Acesta a a declarat că Maramureșul trebuie să exploateze mai intens această mină de aur, care este turismul și a menționat și faptul că s-a aprobat suma pentru Aeroportul Internațional Baia Mare, cuprinsă în exercițiul bugetar 2007-2013. Totodată, a arătat că, la nivelul Ministerului, rata de absorție a fondurilor europene a crescut de la 2-3% la 65-70% și se dorește ca, în următorul exercițiu financiar, această să ajungă spre 100%. În ceea ce privește lucrările la pista de la Aeroportul Baia Mare, se dorește ca aceastea să înceapă în primăvara acestui an și să fie finalizate până la sfârșitul anului în curs. ”Drumul expres care pornește de la Turda este cuprins în masterplanul național și acesta cuprinde și Maramureșul. Traseul ajunge la Livada, unde se împarte în două, o rută o ia spre Ucraina, iar cealaltă spre Ungaria, prin vama Petea”, a precizat secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Dragoș Titea.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA