Colindele și tradiția s-au împletit sâmbătă, 17 decembrie 2016, la Muzeul Satului din Baia Mare, acolo unde, sub egida Consiliului Județean Maramureș, cele șapte primării gazdă și-au așteptat colindătorii cu bucate alese și vin fiert la acțiunea care a arătat, până în cele mai mici detalii, ce înseamnă un Crăciun în Maramureș.
Deși manifestările cuprinse în cadrul evenimentului ”Crăciun în Maramureș”, ajuns acum la cea de-a VIII-a ediție, au început încă de joi, 15 decembrie, cu vernisaje și cete de colindători în holul Palatului Administrativ din Baia Mare, deschiderea oficială a avut loc sâmbătă, la ora 10.00, la Muzeul Satului din Baia Mare, startul manifestărilor fiind dat de președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea.
Alături de cei doi vicepreședinți, Ioan Doru Dăncuș și Lucian Morar, dar și împreună cu cei șapte primari ai ”caselor gazdă”, șeful administrației județene i-a invitat pe toți cei prezenți să se bucure de evenimentul care a depășit deja granițele județului și să se lase pătrunși de spiritul Crăciunului, sărbătoare luminată care se apropie cu pași repezi și care vestește Nașterea Mântuitorului Isus. Moderatorul întregului moment a fost vicepreședintele Ioan Doru Dăncuș, care a oferit primul cuvânt noului director al Muzeului Satului, Ilie Gherheș. Acesta a arătat că este emoționat de faptul că, muzeul pe care îl conduce și care este supranumit satul satelor a devenit, pentru o zi, satul gazdelor.
În scurtul cuvânt adresat tuturor celor prezenți, președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea a vorbit despre importanța păstrării tradițiilor, despre mândria de a fi maramureșean și despre faptul că, obiceiurile moștenite de la părinții noștri, avem obligația să le transmitem mai departe, copiilor noștri și generațiilor viitoare.
”Este o nouă ediție a evenimentului Crăciun în Maramureș, o zi în care ne bucurăm și cinstim tradițiile Maramureșului, lăsate nouă de strămoșii noștri. Avem datoria și obligația morală de a păstra vii și a transmite mai departe, copiilor noștri, dragostea față de Maramureș și față de tradițiile care ne fac să fim unici în lume, prin frumusețea lor. Invit toți participanții la eveniment să treacă pragul fiecărei primării gazdă, să guste din bucatele pregătite cu drag pentru fiecare colindător și turist, iar pentru cei care se află în vizită la noi, mesajul meu este să ne viziteze cât mai des și pe viitor, Maramureșul fiind un loc unic pe pământ, unde tradițiile, obiceiurile și cultura sunt la ele acasă”.
Pe rând, la cuvânt s-au înscris primarii gazdă, respectiv Horia Scubli, primarul municipiului Sighetu Marmației, Florea Poienar, primarul comunei Botiza, Călin Ovidiu Petrică, primarul comunei Remetea Chioarului, Matei Godja, primarul comunei Oncești, Vasile Duciuc, primarul comunei Bistra, Vasile Țiplea, primarul comunei Dragomirești și ultimul, dar nu cel din urmă, primarul comunei Săcălășeni, Emilian Pop. După mesajul vicepreședinților Consiliului Județean Maramureș, Ioan Doru Dăncuș și Lucian Morar, un cuvânt de bun venit și felicitări organizatorilor a transmis și primarul interimar al municipiului Baia Mare, Marinel Rob.
Mii de oameni, colindători şi turişti, au participat la unul dintre cele mai importante evenimente organizate de Consiliul Judeţean Maramureş, iar cele şapte primării, partenere ale evenimentului, respectiv Botiza, Bistra, Dragomireşti, Onceşti, Sighetu Marmaţiei, Săcălăşeni şi Remetea Chioarului, au fost gazde bune şi au răsplătit colindătorii cu cele mai alese bucate. Toți cei care, sâmbătă, au ales să petreacă câteva ore la Muzeul Satului din Baia Mare și au colindat din casă în casă, au fost răsplătiţi cu colăcei, nuci și mere, dar și cu preparate tradiționale de porc. Colindători sau turiști au putut urmări îndeaproape pomana porcului şi prepararea produselor tradiţionale, în mod specific fiecărei zone. Nu au lipsit colăceii copți în cuptor, vinul fiert, sarmalele cu mămăliguță, cârnații, caltaboșii și tradiționala tocăniță de porc.
Biroul de presă al Consiliului Județean Maramureș