Fum negru la Vatican după primul vot al cardinalilor reuniți marți în Conclav în Capela Sixtină de la Vatican. Cardinalii vor da un nou vot mâine.
Primul vot al celor 115 cardinali electori nu s-a soldat cu alegerea unui nou Suveran Pontif la Vatican. În jurul orei 20.45, ora României, un fum negru a ieșit de pe coșul istoric de la Vatican, semn că cei 115 cardinali nu au ajuns la un consens în privința viitorului Papă.
Cardinalii vor vota de două ori mâine dimineață și de două ori pe seară.
După trei zile fără rezultat, scrutinul este întrerupt pentru o zi de rugăciune. Apoi sunt organizate alte serii de scrutine până la alegerea definitivă.
Papa Ioan Paul al II-lea a fost ales după trei zile de vot iar Papa Benedict în doar 24 de ore de la reunirea conclavului.
Alegerea celui de-al 266-lea Suveran Pontif va pune capăt unei luni agitate, care a început la 11 februarie, atunci când Papa Benedict al XVI-lea şi-a anunţat în mod neaşteptat demisia, la vârsta de 85 de ani.
La 28 februarie, fără o ceremonie dar cu emoţie, Joseph Ratzinger s-a retras, afirmând că va rămâne alături de cei 1,2 miliarde de catolici în rugăciune.
Viitorul Papă va trebui să întrunească în acelaşi timp abilităţi de administrator ferm, de păstor care să prezinte cu căldură mesajele Evangheliei, de teolog, reformator modern dar şi care respectă tradiţia.
Raportul de forţe este dezechilibrat: 60 dintre cei 115 cardinali sunt europeni (dintre care 28 italieni), în timp ce doar 19 sunt latino-americani, 14 nord-americani, 11 africani, 10 asiatici şi un australian.
Favoriți la scaunul de Pontif ar fi canadianul Marc Ouellet, brazilianul Odilo Scherer și italianul Angelo Scola.
SNAP, organizaţia fostelor victime americane ale preoţilor pedofili, a acuzat aproximativ 12 cardinali de lipsă de acţiune şi indulgenţă faţă de preoţii pedofili, ceea ce mulţi au contestat cu vehemenţă.
Complet izolaţi de lume, cardinalii vor trebui să îl aleagă cu majoritate de două treimi pe succesorul lui Benedict al XVI-lea. Buletinele lor vor fi arse, pentru a şterge orice urmă a scrutinurilor secrete, despre care cardinalii nu vor putea vorbi multă vreme după aceea. Graţie adăugării unor substanţe speciale, va ieşi fie un fum negru, dacă nu este ales niciun Papă, fie unul alb, în cazul alegerii Suveranului Pontif.
Înainte ca fumul să se ridice din Capela Sixtină şi clopotele Sfântului Petru să bată, cardinalul italian Giovanni Battista Re, primul dintre cardinalii episcopi, îl va întreba pe cel ales: “acepţi alegerea ta canonică drept Suveran Pontif?”. El va răspunde da şi îşi va alege numele conform propriei opţiuni şi afinităţilor sale cu apostolii, sfinţii sau papii din trecut.
După 40 de minute, timp în care cardinalii vor depune jurământul de credinţă, iar noul Papă va îmbrăca noile sale vestminte, cardinalul francez Jean-Louis Tauran va avea privilegiul să anunţe în latină mulţimea reunită în Piaţa Sfântul Petru: “Habemus papam” urmat de numele celui ales. Ulterior, purtând o etolă roşie pe umeri, noul Papă se va arăta lumii întregi. Un nou pontificat va începe în istoria veche de 2000 de ani a creştinismului.
Papa este ales cu majoritate de două treimi. Cardinalii recurg la patru scrutine pe zi, două dimineaţa şi două după-amiaza, până când este proclamat un papă.