AcasăEvenimentFOTO – Un halo lunar a putut fi vazut in aceasta noapte...

FOTO – Un halo lunar a putut fi vazut in aceasta noapte în Baia Mare

spot_img

DISTRIBUIȚI

Un eveniment astronomic mai aparte s-a produs in aceasta seara pe cerul din Baia Mare. Luna a fost inconjurata de un inel luminos. Halo-ul a aparut ca urmare a reflexiei luminii Lunii de cristalele de gheata din  norii de mare altitudine. Fenomenul halo (cunoscut si ca nimb sau aureola) reprezinta un grup de fenomene optice sau luminoase, care se formeaza in rezultatul refractiei si reflectiei razelor solare in cristalele hexagonale de gheata, care se contin in norii cirostratus la inaltimea de 7-12 km, unde temperatura este de -30 de grade.

Multe sunt aproape de soare sau luna, dar altele sunt in alta parte si chiar in partea opusa a cerului. Ele se pot forma, de asemenea, in jurul luminii artificiale, in vreme foarte rece, atunci cand cristalele de gheata numite “praf de diamant” plutesc in aerul din apropiere. Exista mai multe tipuri de efecte halo. Ele sunt produse de cristalele de gheata din nori cirus mari (5-10 km, sau 3-6 mile) in troposfera superioara. Forma speciala si orientarea cristalelor este responsabila pentru tipul de halo observat. Lumina este reflectata si refractata de cristale de gheata si poate imparti in culori, din cauza dispersiei. Cristalele se comporta ca prisme si oglinzi refractare si reflectand lumina soarelui intre fetele lor, trimitand arbori de lumina in directii speciale.
Halo-ul circular este un disc de difractie cu un chenar rosu pe interior. El are mereu aceeasi dimensiune din cauza simetriei hexagonale a cristalelor de gheata. Daca concentratia de cristale de gheata din atmosfera este mare, atunci haloul este foarte intens si soarele apare inconjurat de inca 2 sau 3 copii, care sunt numiti “cainii de paza ai soarelui”. Acestea sunt specifice norilor cirriformi dar este complet pentru norii cirostratus. Intensitatea halo-ului depinde de marimea particulelor de gheata sau apa care le provoaca. Este cunoscut sub numele de “coroana“, dar nu trebuie confundat cu gazul subtire luminos imprastiat care reprezinta coroana proprie a soarelui.
loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA