Vedete de 24 de karate au făcut un meci anost. *Erori grave de selecţie. *Baraj pentru Euro 2016. *Amicale de lux în Europa. *Dezastru românesc la„Under 21”.
Argentina – Brazilia 1-1 (1-0)
Amânat 24 de ore din cauza unei ploi torenţiale, meciul Argentina – Brazilia din preliminariile CM 2018, s-a terminat la egalitate, 1-1 (1-0) după un meci echilibrat, dar lipsit total de faze spectaculoase. Se poate spune chiar că a fost un meci anost, deşi în teren au evoluat foarte multe vedete de la echipe de top din Europa. Argentina a jucat fără Messi, încă nerefăcut după accidentarea de acum o lună de zile, dar a avut în faţă un trio de vis: Di Maria (PSG) – Higuain (Napoli) – Lavezzi (PSG), dar ultimii doi nu au dat randamentul aşteptat, chiar dacă au conclucrat la golul marcat în minutul 34.
De cealaltă parte, Brazilia a aliniat o echipă făcută să nu câştige. L-a avut vârf împins pe veteranul (36 de ani) Richardo Oliveira de la FC Santos (o vedetă decentă în Europa acum 10 ani), aflat la al 3-lea meci în 2015, după o pauză de 11 ani din lotul naţional. Şi vârful doi, Lima Lucas, tot de la FC Santos, la al 2-lea meci oficial în tricoul „carioca” nu ştim de ce a fost selecţionat. Amândoi au fost înlocuiţi puţin timp după pauză. A mai surprins faptul că jucătorul brazilian cel mai în formă, Douglas Costa de la Bayern Munchen nu a fost titular, fiind preferat pe partea dreaptă Willian de la Chelsea, deşi acesta a jucat în Premier League în nota echipei. Adică slab. Abia în minutul 60 a fost introdus în teren Costa, în locul lui Lima Lucas. După cum s-a jucat, niciuna din echipe nu ar fi meritat victoria.
Pe parcursul celor 90+4 minute, două echipe cu pretenţii la titlul mondial, în fapt, vicecampioana mondială şi echipa clasată pe locul 4 la ultima ediţie a CM, au tras doar câte 5 şuturi pe spaţiul porţii. În prima repriză, Brazilia a avut posesia, dar gazdele au avut mai multe faze de poartă, iar în partea a doua, totul s-a inversat: Argentina a ţinut mai mult mingea, dar oaspeţii au avut mai multe faze de poartă. Evident, toată lumea a fost cu ochii pe Neymar. A ştiut şi el acest lucru şi din această cauză a vrut să facă el totul. Şi nu a reuşit mare lucru.
O altă vedetă a Braziliei, stoperul David Luiz, a reuşit „performanţa” ca în minutele 87 şi 88 să i-a cartonaşe galbene şi va fi suspendat pentru meciul următor. Partida din această dimineaţă a fost a 107-a dintre cele două echipe: 39 au fost câştigate de Argentina, 43 de către Brazilia, iar 25 s-au terminat la egalitate. După 3 etape în preliminariile pentru CM 2018, Brazilia are 4 puncte şi se află pe locul 4, iar Argentina cu 2 puncte ocupă locul 9, penultimul. În America de Sud, toate cele 10 echipe joacă între ele tur-retur, primele 4 se califică direct, iar a 5-a clasată va juca un baraj intercontinental.
Bosnia, rezultat slab acasă
Trecând în Europa, aici am avut un al doilea meci de baraj pentru „Franţa 2016”. Pe „Bilino Polje” din Zenica, Bosnia&Herţegovina şi Irlanda au terminat la egalitate, 1-1 (0-0) prima manşă, după un meci dominat de echipa gazdă, dar care a dat dovadă de precipitare în faţa porţii. În primele 35 de minute, oaspeţii s-au baricadat în propriul careu, iar raportul şuturilor era de 6-0 pentru jucătorii din Balcani. Două ocazii monumentale au avut gazdele, în minutele 22 (Vedad Ibisevic a şutat din interiorul careului la câţiva centimetri de bară) şi 61 (Senad Lulic a şutat din 6 metri, dar portarul Darren Randolpf a scos miraculos), dar contrar cursului jocului, oaspeţii au deschis scorul prin Brady în minutul 82 printr-un şut cu efect în stânga portarului Begovic.
Gazdele au egalat 3 minute mai târziu prin Dzeko. Rezultatul avantajează echipa Irlandei, care, în retur se poate califica şi la scorul de 0-0, graţie golului înscris în deplasare. Totuşi calificarea nu este jucată, pentru că bosniecii de regulă joacă mai bine în deplasare. Şi, nu în ultimă instanţă, au un lot net superior adversarilor lor. Surprinzător, la oaspeţii, jucătorul de legendă, Robbie Keane (20 de goluri în 25 de meciuri la Los Angeles Galaxy) a fost doar rezervă. Returul se ba juca pe 16 noiembrie la Dublin.
Astăzi, ultimele două meciuri de baraj
Astăzi se joacă prima manşă din ultimele două meciuri de baraj: Ukraina – Slovenia, şi Suedia – Danemarca. Duminică, la Budapesta, Ungaria va încerca să-şi conserve avantajul luat la Oslo, unde a câştigat cu 1-0 în faţa Norvegiei.
Trei amicale de lux
Vineri seara s-au jucat mai multe meciuri amicale, 3 dintre ele intrând în categoria celor de lux:
- Belgia – Italia 3-1 (1-1) – Italia a aliniat cel mai bun 11 posibil, deci este aproape sigur că împotriva României, marţi, va evolua un fel de selecţionată secundă.
- Spania – Anglia 2-0 (0-0) – Este posibil ca meciul să nu fie recunoscut de către UEFA, din cauză că spaniolii au efectuat 6 înlocuiri, în loc de 5, câte sunt permise în meciurile amicale recunoscute de către forul internaţional.
- Franţa – Germania 2-0 (1-0) – Meciul s-a jucat fără să fie întrerupt, deşi o parte din mediile de informare din România au anunţat suspendarea jocului după exploziile şi focurile de armă din vecinătatea stadionului şi evacuarea spectatorilor. Din contră, după fluierul final, s-a interzis spectatorilor să părăsească stadionul, li s-a recomandat să coboare pe gazon şi să aştepte permisiunea de a se deplasa spre domiciliu.
- Alte rezultate: Ţara Galilor – Olanda 2-3, Cehia – Serbia 4-1, Qatar – Turcia 1-2, Polonia – Islanda 4-2, Luxemburg – Grecia 1-0, Slovacia – Elveţia 3-2, Irlanda de Nord – Letonia 1-0, Kosovo – Albania 2-2.
Dezastru românesc
Într-un meci contând pentru calificările pentru Campionatul European echipe „Under 21”, naţionala României a scăpat foarte uşor, scor 0-3 (0-2), în meciul susţinut la Giurgiu contra echipei similare a Danemarcei. Oaspeţii ar fi putut câştiga la un scor mult mai mare, dar au ratat din poziţii excelente, şi au oprit motoarele în partea a doua, având victoria în buzunar. După acest rezultat, România şi-a compromis aproape iremediabil şansele de calificare directă, şi este mai mult ca sigur că nici locul 2 de baraj nu va fi atins.