Cei care locuiesc în case private și căsuțe de vară, se străduiesc să-și asigure confortul maxim, o parte integrantă a acestuia fiind disponibilitatea apei potabile. Cel mai logic mod de a avea cantități nelimitate de apă potabilă este execuția de foraje puțuri adânci. Puţurile sunt găuri cu un diametru mic și adâncime mare. Cu cât este mai mică adâncimea puțului, cu atât apa este mai murdară. Acest lucru se datorează probabilității mari de pătrundere a afluenților și a apelor subterane în acviferul superior. Din acest motiv, puțurile de apă potabilă sunt forate la o adâncime considerabilă.
Cum să alegi un loc pentru foraje puțuri pentru apă potabilă?
Atunci când alegi un loc pentru foraje puțuri, se ține cont de particularitatea reliefului și a structurii solului. Acviferele pot fi amplasate inegal în aceeași zonă, la adâncimi diferite. De aceea, este de dorit să apelezi la specialiști cu experiență pentru a studia site-ul. De obicei, forajul este efectuat pentru a determina locația acviferului și calitatea apei. Este important să știi ce calitate are apă, care este determinată de compoziția solurilor din zonele adiacente. De exemplu, nu este recomandat să forezi puțuri pentru apa potabilă în apropierea câmpurilor tratate cu substanțe chimice sau cimitire. Apa obținută în timpul forajului de testare este trimisă la laborator pentru analiză. Pentru apa potabilă există cerințe deosebit de mari.
Acvifere
În total, sunt întâlnite 3 acvifere în timpul forajului:
- La o adâncime de 4-6 metri, se găsește de obicei apă murdară, potrivită numai pentru irigații.
- La o adâncime de 10-17 metri, apa poate fi potrivită pentru băut, dar de multe ori are impurități dăunătoare, și prin urmare, necesită cercetări de laborator obligatorii.
- La o adâncime de 25-45 de metri se află cele mai curate ape arteziene.
Tipuri de foraje puțuri
Puțurile de nisip și fântânile arteziene se disting în funcție de adâncime. Ambele pot fi utilizate pentru obținerea apei potabile, dar preferința este de obicei dată puțului artezian. Forajul puțurilor de nisip se face până la o adâncime de 20 de metri, iar cea arteziană se face până la o adâncime de 100 de metri. Acviferele superioare sunt izolate de o conductă, astfel încât apa din ele să nu intre în fântână.
Principalul avantaj al puțurilor de nisip este costul relativ mic. Cu toate acestea, trebuie avut în vedere faptul că, întrucât acviferele sunt acoperite de lentile, nu este întotdeauna posibilă găsirea apei pe site, chiar dacă vecinii o au. Totul depinde de caracteristicile geologice ale zonei. Apa obținută dintr-o astfel de sursă este potrivită numai pentru nevoile sanitare și tehnice, deoarece conține impurități. Pentru ca aceasta să devină potabilă, este necesar să instalezi echipamente de purificare, care implică costuri suplimentare.
Foraje puțuri cu experți
Firma de foraje puțuri va efectua un sondaj pe teren, va determina locația optimă a puțului pentru apă potabilă și va efectua foraje de încercare. Experții firmei vor obține un aviz de la laborator cu privire la calitatea apei. Experții firmei vor dezvolta un proiect, îl vor implementa, selectând și instalând echipamente optime. Echipamentele speciale asigură presiunea necesară a apei, calitatea decentă a acesteia și viața lungă a puțului. Toate tipurile de lucrări sunt efectuate în conformitate cu standardele existente și sunt garantate.