FOCAR DE PESTĂ PORCINĂ Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a interzis organizarea de târguri de porci ca urmare a declarării focarului de pestă porcină africană în Satu Mare.
Astfel, vânzarea de porci poate fi făcuta direct din gospodărie, către o altă gospodărie, numai cu respectarea următoarelor condiţii: porcii trebuie să fie identificaţi şi înregistraţi, în ziua vânzării să fie examinati clinic, de către medicul veterinar, urmând ca porcii să fie vânduţi numai cu documentele sanitare-veterinare eliberate de medicul veterinar de liberă practică împuternicit.
DSVSA face câteva recomandări gospodarilor care cresc porci, pentru a şti cum să îşi ferească animalele de această boală:
- nu intraţi în adăposturile unde creşteţi porcinele,cu încălţămintea şi hainele cu care mergeţi pe stradă, este recomandat pentru dezinfecţia la intrarea în adăpost, să puneţi o tavă în care încîlţămintea să poataă fi îmbibată cu o soluţie slabă de sodă caustică
- creşteţi porcinele doar în spaţii îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini de curtea dumneavoastră, cu porci mistreţi sau cu proprietari străini care deţin porci domestici
- nu hrăniţi animalele cu resturi alimentare; dacă existdă vînători în familie care aduc carne de mistreţ, nu daţi porcilor apa provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne;
- nu cumpăraţi purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificaţi (cu crotalie) şi fără certificat sanitar-veterinar de sănătate, eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit.