SRI a publicat pe site-ul său oficial o serie de sfaturi, dar și de avertismente, pe care românii trebuie neapărat să le ia în calcul atunci când navighează pe internet. Redăm integral informațiile prezentate, cu mențiunea că sunt foarte importante în măsura în care asigură păstrarea anonimatului și deci o navigare sigură pe internet. Iată ce trebuie să avem în vedere, conform specialiștilor: ”- Foloseşte programe cu licenţă şi evită-le pe cele tip sharing
– Asigură-te că ai actualizat sistemul de operare.
– Foloseşte pentru navigare un browser ce beneficiază de actualizări şi asigură-te că acestea sunt aplicate imediat ce devin disponibile.
– Dacă browserul permite utilizarea de plugin-uri, asigură-te că acestea sunt de încredere. – Foloseşte o soluţie antivirus actualizată zilnic. Mulţi producători de programe anti-virus oferă versiuni gratuite ale acestora. Efectuează scanări periodice ale sistemului pentru a identifica posibile fişiere cu potenţial maliţios. – Setează sistemul de operare astfel încât acesta să afişeze extensiile fişierelor, pentru a observa adevărata lor extensie. Distribuitorii de aplicaţii maliţioase modifică adeseori extensia acestora pentru a convinge utilizatorii să ruleze fişiere executabile.
– Accesează site-uri de încredere. Există o serie de plugin-uri ale browserelor care acordă un calificativ de încredere site-urilor vizitate. – Nu accesa link-urile primite prin e-mailuri care solicită actualizarea informaţiilor personale. Entităţile legitime nu îţi vor cere niciodată să furnizezi sau să verifici informaţii sensibile printr-un mijloc nesigur, precum e-mailul. – Nu deschide ataşamentele aferente unor e-mailuri venite din partea unor expeditori necunoscuţi.
– Link-urile nu sunt întotdeauna ceea ce par a fi. Pentru a vedea adevărata resursă URL ce se ascunde în spatele unui link, ţine pointerul mouse-ului deasupra link-ului şi vei observa, de obicei în partea stângă-jos a ferestrei, link-ul real. – Nu rula programe a căror origine nu poate fi verificată. – Fii întotdeauna sceptic când primeşti o ofertă ce sună foarte tentant. Multe tehnici de phishing încearcă să te păcălească în a oferi date personale.”
teinformam.ro