În perioada 19 septembrie – 25 octombrie 2013, Muzeul Național de Istorie a Moldovei, din Chișinău, Republica Moldova, va fi gazda expoziției ”Flori de Mină din Maramureș, România”, expoziție prezentată de Muzeul de Mineralogie Baia Mare.
Vizitatorii de peste Prut vor putea astfel cunoaște Muzeul de Mineralogie Baia Mare, cel mai important muzeu mineralogic din România, deținătorul celei mai selecte și mai mari colecții regionale de minerale din Europa.
Prin valoarea deosebită a patrimoniului muzeal, prin modul de prezentare şi organizare a expoziţiei de bază, precum şi prin multele expoziţii realizate în afara graniţelor ţării, prin facilitățile și serviciile moderne oferite publicului și numărul mare de vizitatori, Muzeul de Mineralogie Baia Mare poate fi considerat o unitate reprezentativă pentru muzeologia românească a secolului XXI.
Frumuseţea şi mărimea mineralelor au stârnit interesul oamenilor din cele mai vechi timpuri, eşantioanele fiind extrase, aduse la suprafaţă şi păstrate în colecţii proprii sau expuse la muzeu.
Numărul foarte mare de eşantioane minerale găsite în minele din jurul oraşului Baia Mare oferă regiunii dreptul de a fi numită cea mai bogată deţinătoare de asemenea frumuseţi din România, având și o recunoaștere pe plan mondial.
Expoziţia va fi deschisă la MUZEUL NAŢIONAL DE ISTORIE A MOLDOVEI din Chişinău, Republica Moldova, în data de 19 septembrie 2013, cu ocazia ”Zilelor Europene ale Patrimoniului”.
Manager Manager
Muzeul Naţional al Muzeul de Mineralogie
Moldovei, Chişinău Baia Mare
Dir. gen. dr. Eugen Sava Dir. Prof . Ioan Bob