FINANȚĂRI ÎN MARAMUREȘ Modalitatea de finanțare a căminelor de bătrâni şi a centrelor medico-sociale organizate de administraţia publică locală se schimbă, asta după ce legislația în domeniu a fost modificată. Schimbările devin operabile de la 1 septembrie. Potrivit directorului Agenţiei de Plăţi şi Inspecţie Socială Maramureş, Ovidiu Morar, unitățile amintite vor putea solicita finanţare şi de la bugetul de stat, dar nu mai mult de 10% din cheltuielile lor.
Morar arată că în Maramureş există mai multe instituţii de îngrijire a bătrânilor, cum ar fi centrul public de zi de la Borşa, centrul public rezidenţial de la Baia Sprie, centrele medico-sociale publice de la Dragomireşti, Târgu Lăpuş, Sighetu Marmaţiei şi Şomcuta Mare – dintre care funcţionale sunt doar primele două – precum şi centrele private care se află în parteneriat cu administraţiile locale de la Coltău, Groşi, Coroieni şi Oarţa.
Oficialii Agenţiei de Plăţi şi Inspecţie Socială Maramureş recunosc că aceste unităţi nu au multe locuri și că sunt practic insuficiente în raport cu necesitățile. Totodată aceștia recunosc că nu există o evidență clară a vârstinicilor marmureșeni care beneficiază de servicii de îngrijire în astfel de centre, context în care s-a sugerat că ar fi necesară o evaluare a persoanelor vârstnice în toate cele 76 de unităţi administrativ-teritoriale ale judeţului Maramureş, pentru a se cunoaşte câte locuri ar fi necesare în căminele pentru bătrâni, de zi şi rezidenţiale, precum şi câţi vârstnici ar avea nevoie de îngrijire la domiciliu.
ActualMM