Joi, 30 aprilie 2015, a avut loc festivitatea de premiere pentru etapa eparhială a concursului național de miniproiecte duhovnicești „Mâini întinse spre lucrarea poruncilor lui Dumnezeu”, organizat cu prilejul „Anului Omagial al misiunii parohiei și al mănăstirii azi” și al „Anului comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur și al marilor păstori de suflete din eparhii”, a precizat Pr. Gavril Vasile Băban, Inspector eparhial pentru catehizarea tineretului.
Festivitatea s-a desfășurat în localitatea Sighetu Marmației, de la ora 10.00, în catedrala ortodoxă „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, după săvârșirea Sfintei Liturghii arhierești prezidată de P.S. Iustin Sigheteanul. Evenimentul s-a desfășurat în prezența preoților din protopopiatele Vișeu și Sighet.
Coordonatorii de catehizare din cele opt protopopiate ale Eparhiei Maramureșului și Sătmarului au fost prezenți la acest moment și tuturor celor 22 de proiecte înscrise în această etapă le-au fost acordate diplome de participare, mențiuni și premii din partea Biroului de Catehizare a Tineretului, înmânate de Preasfințitul nostru Iustin Sigheteanul.
Evaluarea proiectelor a avut loc în data de 28 martie 2015, la sediul eparhial, și a fost făcută de comisia formată, cu binecuvântarea ierarhului nostru, din Pr. Dr. Bogdan Gavra – consilier social, Pr. Florin Hoban – inspector școlar de religie în jud. Maramureș, și Pr. Gavril Vasile Băban – inspector eparhial pentru catehizarea tineretului.
Primele trei locuri din Episcopia Maramureșului și Sătmarului au revenit:
PREMIUL I
Parohia Ortodoxă Română „Adormirea Maicii Domnului”, Sighet II, protopopiatul Sighet, cu proiectul „Fapta bună se întoarce la binefăcător”, coordonat de pr. Pop Vasile Aurel şi prof. Jolopciuc Maria Viorica;
PREMIUL II
Parohia Ortodoxă Română „Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil”, din Iojib, protopopiatul Satu Mare, cu proiectul „Faptele credinței”, coordonat de pr. Emil Satmari;
PREMIUL III
Parohia Ortodoxă Română „Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul”, Protopopiatul BaiaMare, cu proiectul„Trăim împreună ca o mare familie”, coordonat de pr. Man Ghiță și prof. Lupșa Dumitru.
În această „competiție de săvârșire a faptelor bune” s-au implicat 56 de parohii din eparhia noastră, preoți, profesori, autorități locale și alți credincioși cu râvnă și dragoste către semeni, care, de fapt, s-au alăturat celor peste 1000 de tineri și i-au ajutat pe cei care se nevoiesc cu grijile și neajunsurile vieții.
Tinerii sunt cei care, în acest fel, revigorează viața morală, prin transpunerea principiilor credinței strămoșești în fapte, spre slava lui Dumnezeu.