FAMILIA ÎN 2016 Internetul a ajuns atât de folosit, încât familiile care n-au acces la el sunt cele în minoritate. Poate de aceea apar şi conflicte din cauza acestei conexiuni la reţea şi a serviciilor pe care le oferă.
Un nou studiu arată că tendinţa este să petrecem tot mai mult timp în mediul online, un fapt evident, dar şi că o cincime dintre părinţi şi copii declară că Internetul şi dispozitivele conectate pot fi o sursă de tensiune în familie.
Cercetarea, care a avut în vedere peste 3.700 de familii din şapte ţări, oferă informaţii despre modul în care lumea digitală schimbă dinamica familiei tradiţionale. Dacă, în trecut, părinţii erau prima variantă la care apelau copiii în căutare de răspunsuri sau sfaturi, unul din patru părinţi (23%) respondenţi spune că acum copiii preferă să intre online decât să i se adreseze. Mai mult, aproape jumătate (42%) dintre părinţi nu sunt în lista de prieteni a copiilor lor, pe reţelele sociale, iar – pentru unul din cinci părinţi (18%) – motivul este jena pe care copiii ar simţi-o. Pe scurt, o cincime dintre părinţi (21%) şi copii (22%) spun că internetul poate cauza tensiuni în familie. Îngrijorător este şi că unul din trei părinţi (31%) crede că internetul îl izolează de copiii săi.
Conflictul ar putea fi exacerbat de faptul că dispozitivele folosite pentru a intra online sunt adesea comune. Două treimi dintre familiile participante la studiu au spus că folosesc în comun un computer. Astfel, 31% din părinţi se plâng de defectarea dispozitivului sau infectarea cu viruşi de către copil (30%), iar un sfert (24%) au fost nevoiţi să plătească ceva ce a comandat sau descărcat copilul. Similar, 13% din copii îşi acuză părinţii că au stricat un aparat, iar 16% se plâng că părinţii lor le-au şters, din greşeală, informaţii de-ale lor. Soluţiile pot fi compromisurile între membrii familiei, dar la acestea se ajunge cu greu. De asemenea, educaţia digitală şi de oricare natură poate ajuta.
Sursă info.
Sursă foto.