AcasăNews AlertFALIMENT - Apele Române cer ca Remin să intre în faliment

FALIMENT – Apele Române cer ca Remin să intre în faliment

spot_img

DISTRIBUIȚI

FALIMENT Cererea este urmare a datoriilor imense pe care Compania Remin le-a adunat faţă de Administraţia Bazinală Apele Române Someş -Tisa de-a lungul ultimilor ani.

FALIMENT Datoria este uriaşă şi însumează aproximativ 72 de milioane de lei. O datorie pe care însă cei de la Remin nu o recunosc.

Ba mai mult, o consideră abuzivă şi încearcă – după ceasul al 12-lea – să găsească o soluţie. Aşa se face că acest lucru a devenit subiect principal de discuţie în cadrul şedinţei de dialog social a Prefecturii Maramureş.

Ioan Nechita, inginerul şef al Remin, spune că „s-a ajuns într-o situaţie destul de delicată odată cu apariţia acestei cereri de intrare în faliment, pentru că acest lucru ar putea să reprezinte un potenţial pericol pentru siguranţa tuturor zonelor în care s-au desfăşurat activităţi de minerit respectiv Maramureş, Satu Mare şi Bistriţa. Ţin să precizez că atunci când am procedat la închiderea perimetrelor miniere au fost obţinute avize inclusiv de la ape, numai că staţiile de epurare nu s-au mai făcut, iar apele care acum sunt deversate în apele de suprafaţă nu sunt rezultate din activităţi de minerit, având în vedere că Remin mai efectuează doar activităţi de conservare şi întreţinere a unor obiective”.

Reprezentanţii sindicaliştilor, prin vocea lui Ioan Petriceanu, susţin că sumele în cauza nu se justific[, ba chiar au iz de abuz. „Eu aş spune că sunt chiar abuzive, în condiţiile în care nici înainte de sistarea activităţii de la Remin nu s-au perceput penalizări precum cele care sunt înscrise pe hârtie. Consider că în spatele acestei sume stau interese obscure pentru că nu puteau fi justificate atâta timp cât Remin nu avea activitate şi se ocupă doar de conservarea perimetrelor miniere”.

Cu jumătate de gură, cei care au reprezentat Remin la discuţia din 25 iulie au recunoscut că au contestat sumele în instanţă, dar că au pierdut. Aşa se face că sumele mari neplătite au dus la situaţia în care la data de 6 iulie la Tribunalul Timiş unde se judecă dosarul de insolvenţă al Companiei Remin a fost depusă cererea de intrate în faliment pentru neplata datoriilor cu pricina.

Directorul Administraţiei Bazinale Someş Tisa spune că a fost ultima soluţie pe care a avut-o la îndemână în condiţiile în care, arată acesta, „situaţia era cunoscută şi a fost discutată cu factorii abilitaţi. Eu cred că trebuiau discutate aceste probleme şi găsite soluţii de rezolvare mult mai devreme şi nu acum când din păcate este prea târziu”.

Cu toate acestea autorităţile judeţene prin vocea prefectului Sebastian Lupuţ le-au promis celor de la Remin că zilele următoare vor înainta adrese la Ministerul Mediului, la cel al Economiei, dar şi la administratorul special pentru a afla ce se are în vedere vizavi de această companie şi care (mai) este viitorul ei.

Lupuţ a mai arătat că speră ca în cel mult o lună, respectiv până la următoarea şedinţă de dialog social, să primească răspunsurile, astfel încât să se discute cu hârtiile pe masă pentru a se vedea dacă şi ce se mai poate face.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA