Dialogul cultural și colaborarea cu Muzeul ”Casa Mureșenilor” Brașov continuă acum prin expoziția ”Simfonii Minerale” pe care Muzeul de Mineralogie Baia Mare o va prezenta la Brașov în perioada 25 aprilie – 25 iulie 2012, cu deschiderea în 25 aprilie, la orele 12.00. Vizitatorii sunt invitaţi să cunoască Muzeul de Mineralogie Baia Mare, singurul muzeu cu acest specific din ţară și deținătorul uneia dintre cele mai mari colecții mineralogice regionale din Europa.
Frumuseţea şi mărimea mineralelor, a florilor de mină, au stârnit interesul oamenilor din cele mai vechi timpuri, eşantioanele fiind extrase, aduse la suprafaţă şi păstrate în colecţii proprii sau expuse la muzeu.
Numărul foarte mare de eşantioane minerale găsite în minele din jurul oraşului Baia Mare conferă acestei regiuni dreptul de a fi numită cea mai bogată în această privinţă din România, beneficiind de recunoaștere deplină şi pe plan mondial.
Mineralele băimărene au povestea lor și acordurile lor simfonice, cu partitura compusă în timpuri geologice vechi, acum peste 15 milioane de ani, în Neogen, când fenomenele vulcanice din zona carpatică au determinat formarea unor importante masive de roci magmatice în regiunea Baia Mare.
La sfîrşitul activităţii vulcanice, pe fracturile rămase în rocile magmatice au circulat soluţii apoase, bogate în substanţe chimice. Răcirea în etape şi consolidarea lor au dus la formarea filoanelor hidrotermale. Mai mult de 400 de filoane constituie zăcămintele ce se exploatează astăzi pentru conţinutul lor în metale, în minele din regiunea Baia Mare: Cavnic, Baia Sprie, Herja, Săsar, Valea Roşie şi Nistru.
În cavităţi de dimensiuni variabile (de la câţiva centimetri la mai mult de 2 metri) rămase în filoane – denumite geode – au existat condiţii particulare necesare creşterii cristalelor în forme bine dezvoltate. Începănd încă din secolul al XVIII- lea, cristalele din geode au atras atenţia oamenilor, fiind extrase şi păstrate pentru aspectul lor particular. Astfel a inceput istoria eşantioanelor de colecţie, „florile de mină”, din regiunea Baia Mare, cunoscute acum în întreaga lune pentru frumuseţea lor.
Expoziția itinerată de muzeul băimărean va cuprinde peste 40 de eșantioane minerale reprezentative din colecție și o serie de materiale informative și imagistice ce vor asigura o reprezentare incitantă și interesantă a valorilor culturale maramureșene aflate în ”vizită” în vestitul burg transilvănean Brașov.