Galeria de Artă din Baia Mare este gazda expoziţiei ,,Anuala de Arhitectură’’. Evenimentul, organizat de către Ordinul Arhitecţilor din România, filiala Nord Vest, aduce în faţa publicului băimărean lucrări şi proiecte importante, majoritatea dintre ele primind deja contur în municipiul Baia Mare. Alături de acestea, pe panouri sunt prezentate şi creaţiile arhitecţilor din cadrul filialei de Nord Vest a ţării.
Vernisajul expoziţiei a avut loc ieri, 17 noiembrie.
,,Din acest an îşi propune să aducă publicului băimărean unităţile care s-au construit în acest an şi, bineînţeles, proiectele arhitecţilor din filiala noastră. O să vedeţi că pe panouri sunt foarte multe investiţii publice pe diferite programe. Este vorba despre pieţe, spaţii publice, grădiniţe, clădiri de birouri. Sunt şi investiţii private: locuinţe şi alte programe imobiliare cu care băimărenii încearcă să spargă acel boom imobiliar care s-a sfârşit în 2007 şi începem să ne redresăm ca oraş. Noi, arhitecţii, simţim prima oară acest lucru pentru că se simte că lumea ne caută, investitorii imobiliari, şi simţim, oarecum, primii pulsul pieţei’’, a declarat Ştefan Paskucz, preşedintele Filialei Nord Vest al Ordinului Arhitecţilor din România.
La eveniment au participat Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare şi Anton Rohian, prefectul judeţului Maramureş. Cătălin Cherecheş i-a încurajat pe arhitecţi să folosească cât mai multă ţiglă în zonele istorice, în special la lucrările de reabilitare ale corpului istoric al Colegiului Naţional ,,Gheorghe Şincai’’, ,,Vasile Lucaciu’’ şi a Clubului Phoenix.
,,Eu mă bucur foarte mult de modul în care Ordinul Arhitecţilor se implică în comunitatea noastră şi modul în care îşi prezintă lucrările, creaţiile şi activitatea pentru că un proiect, o construcţie are şi un rol educativ într-o comunitate şi şlefuieşte într-un fel gustul comunităţii. Cred că noi avem o părere foarte bună despre noi şi e normal să fie aşa dar cred că mai avem mulţi paşi de parcurs. Cred că suntem doar la începutul unui drum destul de lung spre ceea ce înseamnă şi civilizaţie, şi bun gust, şi curăţenie, şi eleganţă, şi democraţie, şi mod de exprimare dar fiecare dintre creaţiile sau lucrările pe care le vedem aici au rolul de a şlefui comunitatea noastră.
Majoritatea dintre aceste lucrări sunt puse în operă aici, în Baia Mare. Foarte multe dintre ele sunt lucrări care se realizează din bani publici în municipiul Baia Mare. Sunt foarte multe lucruri pe care le gândim împreună cu arhitecţii din Ordinul Arhitecţilor şi, dacă ar fi după mintea şi sufletul nostru, le-am învârti într-o formă corectă pentru că au existat foarte multe derapaje foarte greu de corectat acum şi doar printr-un geniu al arhitectului sau urbanistului se pot corecta astfel de derapaje în anumite cartiere’’, a declarat Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare.
,,Am simţit responsabilitatea Ordinului Arhitecţilor prin strigătul pe care l-am simţit prin atitudinea lor vizavi de ce se întâmplă în judeţul Maramureş. Sunt aicea să le mulţumesc că după câţiva ani am reuşit, când unii credeau că totul e un proiect pierdut, să ajungem la faza în care să aibă câteva piloane foarte importante. Prin perseverenţă şi prin modul în care am crezut în acest proiect s-a dovedit că Ordinul Arhitecţilor poate să fie vârful de lance în a-i determina pe conducătorii administraţiilor din zonele rurale să fie puţini sensibili la salvarea satului maramureşean’’, a declarat Anton Rohian, prefectul judeţului Maramureş.
La fel ca ediţia anterioară, şi în acest an publicul care va veni să viziteze lucrările va putea vota cel mai valoros, din punctul lor de vedere, proiect expus.
Simona Vasiac