Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” din Baia Mare a fost astăzi, 5 noiembrie, gazda unei expoziții aniversare cu ocazia a 135 de ani de relații diplomatice România – SUA. La eveniment au participat atât reprezentanți ai autorității locale și județene cât și Ronald Jr. Hawkins, consilier pentru presă și cultură al Ambasadei SUA la București.
Sala de conferințe a Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” din Baia Mare s-a transformat astăzi într-un spațiu impunător pentru expoziție. În fața publicului au fost aduse lucrări, majoritatea fragmente din știri de ziare, care să ilustreze importanța și istoria relațiilor diplomatice pe care le are România cu Statele Unite ale Americii.
„Aveți în față panourile realizate în colaborare de instituții importante care au găsit de cuviință să selecteze acele documente care sunt cele mai expresive și mai reprezentative pentru ilustrarea nivelului și complexității acestor relații. Dar în principal pentru punctarea liniei diacronice a istoriei acestor relații”, a declarat Teodor Ardelean, director al Bibliotecii Județene „Petre Dulfu”.
Prezent la eveniment, Ronald Jr. Hawkins, consilier pentru presă și cultură al Ambasadei SUA la București a ținut să puncteze importanța relațiilor diplomatice pe care România le are cu SUA.
„Veți fi impresionați de materialele pe care le veți găsi aici, parte din ele obținute prin bunăvoința Bibliotecii Naționale a României, o parte furnizate de Arhivele Naționale din Statele Unite. Toate la un loc vă vor da o imagine mult mai clară asupra relațiilor româno-americane de-a lungul acestor 135 de ani. În mod special, o să vedeți documentele care povestesc și vorbesc despre vizita Reginei Maria în SUA. De asemenea, vizita profesorului Iorga în Statele Unite și care bineînțeles, punctează o dată în plus relațiile bune între cele două țări”, a declarat Ronald Jr. Hawkins, consilier pentru presă și cultură al Ambasadei SUA la București.
Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare i-a oferit consilierului pentru presă și cultură al Ambasadei SUA la București, Ronald Jr. Hawkins un tablou care ilustrează municipiul Baia Mare și caietul de candidatură pe care municipiul și l-a depus pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021.
„Am văzut întotdeauna Statele Unite în parteneriatul cu România ca un frate mai mare de la care poți învăța și lucruri bune, poți să fi inspirat din păcate și în zone care nu sunt întotdeauna pozitive pentru că întotdeauna într-o comunitate sunt și lucruri bune și lucruri mai puțin bune. Poți să fi protejat de fratele mai mare și lucrul acesta s-a întâmplat și se întâmplă într-un mod foarte generos din partea Statelor Unite. Vreau să vă spun puțin ce este românul și ce este România. Românul este un om foarte mândru și foarte iubitor de țara lui. Dar încă românul nu știe să își iubească țara atât de mult cât știe americanul să-ți iubească țara”, a declarat Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare.
Simona Vasiac