În conformitate cu prevederile Programului exerciţiilor de simulare – 2013, aprobat de conducerea Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice, în perioada 17 iunie-18 iunie 2013 s-a organizat exerciţiul de simulare a inundaţiilor în bazinul hidrografic Tisa, pe râurile Iza și Vișeu, în vederea verificării modului de funcţionare a fluxului informaţional-decizional pentru avertizarea-alarmarea populaţiei, a modului de conlucrare a tuturor structurilor implicate în gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de inundaţii, precum şi a modului în care deţinătorii de lucrări şi responsabilii cu probleme de inundaţii de la nivel local cunosc procedurile elaborate de Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice pentru managementul riscului la inundaţii. Exerciţiul de simulare a incluslocalităţile Bârsana, Oncești, Vadu Izei, Sighetu Marmației, Vișeu de Sus, Vișeu de Jos, Leordina, Petrova şi Bistra (comitetele locale pentru situaţii de urgenţă). Structuri implicate în desfăşurare: Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice – C.O.S.U., Administraţia Naţională Apele Române, Administraţia Naţională de Meteorologie – CMR Transilvania Nord-Cluj Napoca, Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, ABA Someș-Tisa, CJSU Maramureș, SGA Maramureș, IJSU Gheorghe Pop de Băsești al județului Maramureș.
Directorul tehnic al Administraţiei Bazinale a Apelor Someş-Tisa, Petrică Stroe a precizat că s-au purtat discuții asupra programului și modului de desfășurare al exercițiului de simulare. S-a discutat asupra modului de întocmire a Planului bazinal și județean de apărare împotriva inundațiilor pentru perioada 2014-2017. S-a insistat asupra introducerii hărților de hazard în planul bazinal, în planul județean și în cel al sistemului hidrotehnic. O atenție Se va acorda deosebită determinării probabilității reale de depășire ale digurilor și ale cotelor reale de admisie pe deversoarele polderelor. Măsurile preventive și operative din noul plan județean vor fi cele corespunzătoare manualului prefectului pentru managementul situațiilor de urgență în caz de inundații.
O deficiență constatată pe timpul apelor mari în bazin s-a referit la faptul că deversorul polderului Supuru de Jos intră în funcțiune la debite cu probabilitatea de depășire de 5%. Pentru a asigura atenuarea viiturilor pe sectorul aval, ar fi necesară intrarea în funcțiune a polderului la debite cu porbabilitatea de depășire de 10%.
Dig reabilitat pe malul râului Iza pentru asigurarea protecţiei zonei Câmpu Negru
În municipiul Sighetu Marmației s-a desfășurat o prezentare a modului de intervenție pe malul stâng, în zona Câmpu Negru, zonă neamenajată și afectată frecvent de inundații. Municipiul Sighetu Marmației este înconjurat de râurile Tisa, Iza și Ronișoara, fiind frecvent afectat de inundații, primarul Ovidiu Nemeș a solicitat promovarea în regim de urgență a lucrărilor de apărare în zonele critice. El s-a referit la construcţia unui dig nou care să apere gospodăriile amplasate în zonă.
Apărarea de mal în zona frontului de captare de la Crăciune ști, (menționând că scoaterea din funcțiune a acestui front duce la lipsa alimentării cu apă a locuitorilor municipiului și a comunelor învecinate – aproximativ 40.000 locuitori). Toate punctele critice, precum și forțele și mijloacele necesare în situații de urgență vor fi menționate în Planul local de apărare al municipiului. Pe planul de situație cu curbele de nivel al municipiului vor fi trasate toate zonele inundabile pe baza limitelor și nivelurilor cunoscute de la viitura istorică din 2001. Acest plan de situație va fi înlocuit cu hărțile de hazard și de risc după ce vor fi finalizate. La sediul primăriei municipiului Sighetu Marmației este afișat planul de situație cu delimitarea zonelor vulnerabile precum și semnificația codurilor de culori folosite în avertizările meteorologice și hidrologice.
Atribuirea funcţiei de agent de inundaţii şefilor SVSU
Pe perioada desfăşurării exerciţiului s-a constatat că, în județul Maramureș, șefilor SVSU nu le-a fost atribuită funcția de agent de inundații. Se impune introducerea atribuțiilor agentului de inundații în fișa postului al șefului SVSU și organizarea unei instruiri la nivelul județului prin grija ISU și SGA. Pentru uniformizarea rapoartele operative și de sinteză, SGA Maramureș va transmite noul model de raport operativ și de sinteză.
Fluxul informaţional a funcţionat fără probleme
Fluxul informațional a funcționat corespunzător, avertizările fiind transmise la primării prin intermediul centrului operațional al IJSU prin intermediiul SMS. La nivelul fiecărei primării s-a insistat asupra necesității numirii și instruirii responsabililor pentru avertizarea populației sdin satele aparținătoare comunelor. Aceștia trebuie să cunoască toate zonele de risc la inundații, atât din revărsări de cursuri de apă cât și din scurgeri de pe versanți. O dată cu mesajul de avertizare acesția vor comunica cetățenilor și măsurile care vor trebui întreprinse pentru evitarea pierderilor de vieți omenești.
Reprezentantul Centrului Meteorologic Transilvania Nord a solicitat transmiterea rapoartelor operative de către dispeceratul ABA Someș-Tisa, și la Centrului Meteorologic Transilvania Nord în vederea verificării corespondenței avertizărilor de tip nowcasting cu eventuale pagube produse în zona avertizată. Nu au fost întâmpinate probleme în elaborarea planurilor de apărare. Au fost stabiliți responsabilii cu acordarea asistenței tehnice fiecărei primării în vederea elaborării noilor planuri locale de apărare împotriva inundațiilor. Exerciţiul a fost apreciat de toţi cei prezenţi reuşit, dar şi util în vederea pregătirii măsurilor de apărare împotriva inundaţiilor.