AcasăslolvaciaEVENIMENT – „Vă dăruiesc iubirea”. Actorul Paul Antoniu a susținut astăzi un...

EVENIMENT – „Vă dăruiesc iubirea”. Actorul Paul Antoniu a susținut astăzi un recital de poezie românească

spot_img

DISTRIBUIȚI

Actorul Paul Antoniu a dăruit astăzi, 2 februarie, iubire printr-un recital de poezie românească. Evenimentul s-a desfășurat la sediul Prefecturii Maramureș, iar programul a fost unul interactiv. Acesta a cuprins lirică românească din creațiile poeților Tudor Arghezi, Zaharia Bârsan, Lucian Blaga, Geo Bogza, Geo Dumitrașcu, Nicolae Labiș, Radu Selejan și Grigore Vieru. Elevi ai Liceului de Arte din Baia Mare au susținut câteva momente muzicale adecvate temei evenimentului.
Evenimentul „Vă dăruiesc iubirea” a început cu un recital susținut de doi elevi talentați ai Liceului de Arte din Baia Mare. Vizibil emoționat, actorul Paul Antoniu a transmis publicul prezent multe trăiri prin felul în care a recitat poeziile.

„Mă găsesc într-o situație foarte delicată pentru că eu o viață întreagă am rostit în fața publicului doar cuvinte învățate pe de rost și când trebuie să vorbesc liber am probleme. Eu chiar am avut o discuție cu bunul meu părinte, preot Paul Augustin, într-o seară de vară i-am făcut un reproș. I-am zis <Tată, de ce nu mi-ai lăsat și mie moștenire acest har al dumitale de a vorbi atât de frumos, atât de convingător?>. I-am zis că nu mă compar cu el și nu mi-a dăruit și mie acest har. Tata nu mi-a răspuns la întrebare dar mi-a spus doar atât: <Măi băiatule, dacă tăcerile tale sunt mai valoroase decât vorbele atunci dragul tatii, taci din gură!>. Dar eu acuma nu pot să tac”, a spus plin de emoție actorul Paul Antoniu.

La eveniment au participat atât autoritățile județene, șefii instituțiilor din județ cât și primarul municipiului Baia Mare.

,,Este un exemplu despre cum poţi să trăieşti frumos într-o comunitate, cum poţi să laşi cele mai frumoase urme într-o comunitate şi cum poţi să îi faci pe oameni să te privească cu foarte mult drag, cum faci să îţi păstrezi faţa de copil chiar dacă părul a devenit puţin mai deschis la culoare. Pentru mine, de fiecare dată, întâlnirea cu maestrul a fost o foarte mare bucurie şi de fiecare dată m-a impulsionat să fac lucruri frumoase pentru arta şi pentru cultura băimăreană. Şi datorită domniei sale sunt astăzi aici, primar al municipiului Baia Mare, şi datorită dăruirii sale am ajuns să susţin acest proiect emblematic, vizionar, Baia Mare – Capitală Europeană a Culturii în 2021. Şi vom fi Capitală Europeană a Culturii în 2021 şi va fi cea mai mare bucurie pe care putem să o avem şi datorită domniei sale sunt un om care rezonează la bine şi la frumos. Şi îi mulţumesc maestrului încă o dată! Şi vreau, nu în ultimul rând, să îi invit pe toţi cei care sunt din zonele de autoritate publică locală sau judeţeană, din zonele politice, din zonele civice, din diverse componente ale societăţii şi din diverse paliere să creadă cu toată forţa lor că Baia Mare este un oraş care se poate reinventa inclusiv din perspectivă economică şi socială prin cultură. Cultura nu trebuie să fie o chestiune care să ţină doar de elite. Într-un oraş, într-o comunitate echilibrată care se gândeşte spre viitor lucrurile nu trebuie să fie orientate doar spre elite ci trebuie să fie orientate în principal spre cei care îşi doresc foarte mult şi de foarte mulţi ani au primit mult prea puţin. Cultura poate să echilibreze o comunitate, a spus Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare.

Evenimentul a avut loc în Sala mare de ședințe a Prefecturii Maramureș.
„Nu e un proiect neapărat al Instituției Prefectului dar e un proiect care am vrut să pună în valoare această sală și această instituție și nu neapărat instituția în sine cât valorile care le are Baia Mare și județul. Aceste valori le-am simțit uneori nu că sunt într-un colț de umbră dar merită mai mult decât au astăzi. Ascultând aceste valori culturale, maeștrii care pun în scenă ca și valoare ceea ce avem noi ca și cultură românească mi se părea că nu prea erau puse în valoare. Nu le-am descoperit eu ca mod de a ne prezenta dar am simțit prezența lor lângă mine când m-au întrebat dacă e posibil să avem o colaborare împreună. Pe profesorul Antoniu, am fost de două ori la Teatru, și l-am văzut în două spectacole și am avut ocazia să rezonez lângă el la Biblioteca Județeană și modul în care acest om simte românește. Pentru că de fapt aici e povestea”, a spus Anton Rohian, prefectul județului Maramureș.
Simona Vasiac

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA