AcasăslolvaciaEVENIMENT - Expoziția fotografică ”Maramureș - oameni și locuri”, ambasador al județului...

EVENIMENT – Expoziția fotografică ”Maramureș – oameni și locuri”, ambasador al județului și al municipiului Baia Mare

spot_img

DISTRIBUIȚI

Seria manifestărilor artistice din lupta municipiului Baia Mare spre titlul de Capitală Europeană a Culturii a continuat ieri, 11 ianuarie, în Salonul Artelor al Bibliotecii Județene “Petre Dulfu” din Baia Mare, unde a avut loc vernisajul expoziției de fotografie intitulate “Maramureș – oameni și locuri”.

Expoziția este dedicată Zilei Naționale a Artei Fotografice în România, vernisajul având loc cu ocazia aniversării a 204 ani de la nașterea lui Carol Popp de Szathmari (11 ianuarie 1812, Cluj – 3 iulie 1887, București). Personalitatea primului fotograf de artă și documentarist din Regatul Român a fost evocată atât de Ilie Tudorel (unul dintre expozanți și moderator al evenimentului) cât și de Teodor Ardelean, directorul instituției gazdă. Ultimul a ținut să sublinieze că Baia Mare s-a înscris pe niște coordonate culturale ”superonorabile”, expoziția fotografică fiind un exemplu.

În expoziție sunt cuprinse lucrări realizate de artiștii fotografi Tudorel Ilie, Felician Săteanu, Ioan Brezoszki (România), Banfi Barnabas și Csider Balint (Ungaria). Pot fi admirate instantanee de la obiceiuri tradiționale maramureșene (Udătoriul de la Șurdești, Tâmjaua de la Hoteni, Sânzienele de la Borșa, etc), construcții sau detalii arhitecturale dar și costume populare din cele patru țări etnografice ale Maramureșului, peisaje sau momente surprinse în timpul efectuării lucrărilor agricole. De altfel, unii dintre participanții la vernisaj, copii din comuna Cernești, au fost foarte bucuroși când s-au văzut într-o fotografie realizată de Ilie Tudorel în timpul culesului porumbului în satul Trestia.


expozitie3Expoziția internațională este una itinerantă. A fost prezentată până acum în orașele din Ungaria înfrățite cu Baia Mare (Gyula, Szolnok, Hodmezovasarhely și Nyregyhaza) și, după cum spunea Felician Săteanu, urmează să ajungă și în Budapesta și în Polonia. ”Expoziția este un bun promotor al tradiției, a Maramureșului, a locurilor și oamenilor de aici”, a explicat artistul fotograf.
”Este o dovadă în plus că brandul Maramureș există, chiar dacă mulți încearcă să îl caute. Nu au ce să caute, el există”, a adăugat Ilie Tudorel.

Dacă Ilie Tudorel și Felician Săteanu au surprins mai multe aspecte ale Maramureșului, Ioan Brezoski s-a axat pe peisaje. Imagini de pe Valea Vaserului stau alături de cele din zona Botizei, Izvorul Izei sau Ieud. ”Maramureșul are foarte mult potențial pentru fotografie, aici se organizează foarte multe tabere foto”, a precizat Brezoski.

expozitie2Prefectul Anton Rohian a arătat încă o latură a Maramureșului care ar putea fi pusă în valoare de fotografi: casele vechi și porțile maramureșene autentice. El a prezentat poze kistch realizate prin satele maramureșene (”crunta mizerie prin care ne promovăm județul”) dar și unele fotografii făcute în interiorul caselor vechi (”câtă profunzime există în aceste interioare!”).

Andreea Ciortea, directorul executiv al Fundației Baia Mare – 2021, consideră că alegerea datei vernisajului este de bun augur: ”Suntem urmăriți de cifra 11. Acum exact o lună, pe 11 decembrie, Baia Mare era anunțată pe lista scurtă (a orașelor din cursa pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021 – n.r.). Am pornit cu dreptul în noul an, suntem dubli învingători, că asta înseamnă cifra 11, cu proiecte care până în septembrie se vor contura. Avem nouă luni să convingem juriul că Baia Mare, ca reprezentantă a Maramureșului, este Capitală Europeană a Culturii”.

Expoziţia, considerată de toți cei prezenți un ambasador în imagini a Maramureșului și a municipiului Baia Mare, va fi deschisă până vineri, 15 ianuarie, între orele 8-19.

Ioan Buda Țețu

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA