Meșteri și artiști din toată țara s-au adunat la Baia Mare, un oraș care a redat străzile și caldarâmul stăpânilor lor de mai demult, micii meșteșugari cu tarabele pline de minuni îmbietoare, sau vizionarii, care-și pun la mezat marile iluzii. Spațiul public trebuie redat, măcar pentru câteva zile, comunității, trotuarele vor înceta să fie parcări auto improvizate, lăsând locul meșterițelor de la Săpânța, care sunt pregătite să țeasă ii și scoarțe chiar în Centrul Istoric. Li se alătură olari faimoși în nordul țării, care știu să rotească lutul gălbior, sau meșteri care croiesc viori din pântecele rotofei al lemnului.
Recuceresc străzile cizmarii, ceasornicarii, meșterii care ascut cuțite și cei care fac șindrilă. Adunând maeștrii satelor, meșteșugarii îndrăgostiți de munca mâinilor lor, dar și tinerii vizionari, aflați în prima linie a industriilor creative, Street Delivery se va desfășura la Baia Mare într-un decor special, asigurat voluntar de arhitecți și firme de design locale. Prima ediție Street Delivery de la Baia Mare a început, aseară, cu experimente acustice alternative, de la breaks, dubstep și mashups, până la hip-hop, ghetto funk și rock.
S-a dansat în ploaie la concertul SKA-NK, obișnuiți ai festivalurilor naționale și favoriți ai radio Guerilla, o trupă care a inundate cu sunet o piață scăldată de ploaie, trecându-și audiența prin nenumărate degnuri alternative, de pop-punk, la ska, reggae și rap. « Ne-am simțit ca în Vama Veche, pe plajă. Ploua cu găleata și totul a devenit incredibil de frumos, a fost o nebunie, nu a fost un concert tipic, ci a fost totul fără granițe între pubic și trupă. Mă bucur să văd că și pe ploaie avem public care să ne fredoneze refrenele. Cântau cu toții și dansau în ploaie în fața scenei », Răzvan Ghiț, voce și chitară la Ska-Nk. În seara asta sunt așteptați pe scenă headlinerii ediției Street Delivery de anul acesta, ucrainienii Perkalaba Familia, Excentrici ai soundurilor contemporane, favoriți ai festivalurilor europene și staruri în Estul inspirat, Orchestra Familia Perkalaba este un adevărat carnaval muzical strunit în cele mai fine linii electro actuale. Se anunță o seară plină la prima ediție Street Delivery de la Baia Mare, cu muzică balcanică în viziuni contemporane, o incredibilă explozie de energie, produsă de nouă artiști care și-au anunțat intențiile și stilul când au decis să-și împrumute numele de la un orășel ucrainian care găzduia prin anii ‘80 un cunoscut ospiciu.
CEL MAI MARE COLECȚIONAR DE COSTUM POPULAR DIN ROMÂNIA. Sebastian Paic se bucură să fie cel mai mare colecționar de costume populare din România. Are peste 1000 de piese excepționale, adunate din 50 de zone ale țării, pe care le-a recondiționat cu pasiune și le păstrează cu sfințenie. Le-a cumpărat pe toate doar din bursa de student, iar apoi le-a dat valoare înființând, la Cluj, Asociația Studențească Zestrea. Toți cei implicați în acest ambițios proiect sunt interesați de recondiționarea costumelor populare, a măștilor, și de revitalizarea obiceiurilor de demult. La rândul lor, membrii asociației sunt artiști. Sculptează, pictează icoane pe sticlă, țes, o încercare de a aduce în actual ocupațiilor care par pierdute și care, de fapt, și-ar putea găsi un binemeritat loc și rost în lumea și viața de acum. La Prima ediție Street Delivery Baia Mare vor prezenta meșteșugul măștilor, care au un rol spiritual și dau curaj și vitejie celor care le poartă. Măștile cu care vin de Crăciun și Anul Nou colindătorii, măștile care în Vrancea sunt folosite la înmormântări, cele care alungă duhurile și spiritele rele, cu toatele vor fi expuse în Centrul vechi din Baia Mare, iar studenții de la Zestrea sunt pregătiți să spună misterioasele și fascinantele povești ale fiecăreia dintre ele.
THE KRYPTONITE SPARKS. Sar scântei, de regulă, la concertele lor, sunt preferații generației tinere, iar anul trecut au primit premiul pentru ”best alternative newcomers”, la marele festival de muzică metalică şi rock din Bucureşti, Metalhead Awards. Veniți de la Vișeu la Baia Mare, cu rock alternativ, funk și indie rock, ultra-modernii The Kryptonite Sparks, care au fost aplaudați recent în Club Control, din București, au cântat în preambulul zilelor Street Delivery la Baia Mare, pe o ploaie torențială, care nu a redus, însă, bucuria celor care s-au adunat, aseară, în Centrul Vechi. Răzvan Diaconu la voce şi chitară, fratele său Rareş Diaconu mânuieşte chitara bass iar prietenul lor din copilărie Răzvan Anton, este omul din spatele tobelor. “Ne bucurăm să fim aici la prima ediție Street Delivery! Ascultați-ne muzica pe www.thekryptonitesparks.com, mergeți cât mai mult la concerte live, cumpărați muzică și… don’t eat the yellow snow!”, spune băieții, care vor pleca de aici la București, unde sunt invitați, pe 2 iulie, la Shine Festival.
LEMNUL E ADĂPOSTUL SUFLETULUI. Maramureșul e țara lemnului, spune Ștefan Groza, un meșter din Baia Mare, care a venit, alături de confrați de-ai lui de « peste deal” și alții sute din toată țara la prima ediție Street Delivery de la Baia Mare. Face linguri, farfurii și alte obiecte de care orice gospodină s-ar bucura să dea cu ochii într-o casă curată, de oameni așezați. E pensionar acum, dar a luat lecții de sculptură, după ce a învățat meșteșugul de la tatăl său. “O vreme s-au vândut bine obiectele sculptate în lemn, dar acum e mai greu, de vreme ce produsele chinezești se găsesc peste tot și sunt mult mai ieftine. Poate să vă mire ce spun, dar și aici ne fac concurență », spune meșterul, care dă viață lemnului de mai bine de 40 de ani și care are dorința de a trezi în sufletele celorlalți amintirile de odinioară și pofta de a se întoarce la rădăcini. Lemnul e adăpostul sufletului, mai spune el, înainte de a ne arăta vestitele lui lingurare, un arbore lucitor foarte util pe vremea în care fiecare om dintr-o familie trebuia să-și recunoască lingura din lemn, de vreme ce pe vremea aceea poate că nu o spălau la fel de des ca acum. Un alt meșter, Filip Vasile, de lângă Lăpușel, sculptor în lemn și el, a adus la Street Delivery Baia mare o bisericuță de lemn, brad, fag și stejar, pe care a cioplit-o în mai bine de un an de muncă. Are peste 80 de ani, dar i-a fost drag să sculpteze o biserică maramurșană, copie a bisercii din Surdești, intrată în patrimoniul UNESCO.
MEȘTERIȚELE DE LA SĂPÂNȚA. Maria Zapca țese de-o viață la război și a venit tocmai din Săpânța să le arate băimărenilor minunile ce ies din mâinile ei, cergile colorate și vesele, cămeșile brodate cu migală și iscusință și covoarele pentru care unii vin de la mii de kilometri depărtare, să le vadă măcar și, mai apoi, să le cumpere. “În fiecare casă de gazde trebuie să fie zestrea și mândria fetelor. Fiecare femeie ar trebui să aibe acasă un război de țesut, care ar fi mai bun și mai util decât orice sală de sport », spune tanti Maria, care ține tradiția așa cum a fost de când îi lumea în casuța ei de la Săpânța, unde găzduiește în fiecare seară câte o șezătoare, adunând femeile și tinerele fete ale satului, care învață unele de la altele să ducă meșteșugul mai departe. După știința păstrată din strămoși, femeile fac cerge prețioase, covoare și cămeși, pe care apoi le brodează cu dragoste, ca să fie mândre și frumoase cine-o fi să le poarte mai târziu. “Aș vrea să ne întoarcem în trecut și să luăm de acolo înțelepciunea strămoșilor, să trăim ca și ei, nu să trecem ca și câinele prin apă », spune Maria Zapca. Nici n-a auzit vreodată de materiale sintetice, face totul din lână și bumbac, iar mai apoi vopsește țesăturile în culori naturale, extrase din plante. La urmă, împletește în ele simboluri vechi și creștine, atât cât povestea să aibă tâlc și profunzime. “Țesutul este istoria noastră, iar acum este departe de a fi pe cale de dispariție. A fost un moment în care părea să se piardă, dar ultimii ani, cu entuziasmul general pentru port românesc, a reînviat acest obicei », spune Tanti Maria.
PRIMUL FESTIVAL FILMAT 360 DIN ROMANIA, Vom filma totul cu camere 360 de ultimă generație, vom face fotografii cu aparate de vârf tehnologic, compatibile cu rețelele de socializare, și vom avea surplus de energie de la încărcătoarele mobile, care vor fi puse la dispoziția participanților la Street Delivery. Unul dintre cei mai importanți comercianți de produse electronice din Baia Mare și, totodată, unul dintre cei mai importanți specialiști în livestreaming la nivel european, QuickMobile, s-a alăturat proiectului Street Delivery, urmând să sprijine high-tech și în timp real întâlnirea meșteșugarilor. « QuickMobile susține meșteșugarii, arta, cultura. Ne dorim să îmbinăm meșteșugăritul și tehnologia și aceasta este pentru noi o strategie pe termen lung. Îi putem ajuta să-și vândă produsele », spune Zsolt Kiss, reprezentant al companiei. Evenimentul Street Delivery va fi transmis în livestreaming, pe paginile de socializare Baia Mare 2021 și pe pagina companiei.
FIERĂRIA DIN CENTRUL ORAȘULUI. Se zice că fiecare om e un fierar. Cel puțin al sorţii sale. Cel priceput loveşte cu ciocanul drept în ţintă, iar nepriceputul – peste degete. “Când te naști cu adevărat în curtea unei fierării, însă, și tot ce știi este curtea aia, poate că nu te îndepărtezi niciodată cu adevărat de ea tot restul vieții”, spune meșterul Attila Ciorba, de altfel un nume cu rezonanță pentru România, de vreme ce este campion mondial la tir, titlu câștigat în 1995, este de nenumărate ori finalist în cupe mondiale, de vreo 15 ori campion național și tot de atâtea ori campion balcanic. Poate că gândea să se rupă de acasă, și de aceea a absolvit facultatea de mine, dar… cine se naște într-o fierărie… “Eram doar un copil când am dat cu ochii de bătătura asta, cu mai bine de cincizeci de ani în urmă, iar pe aici era pământul bătătorit de copitele cailor, era plină curtea de cai încă de la primele ore ale dimineții și nechezau și tropăiau, într-o continuă forfotă, până seara târziu. Poarta asta, pe care o vedeți aici, nu se închidea niciodată», spune meșterul, care are fierăria din tată în fiu cale de cinci generații, încă de la 1925, și care a venit acum să potcovească iar caii, ca odinioară, în Centrul Vechi al orașului Baia Mare, la prima ediție Street Delivery.
ELECTROCORD. Electro, breaks, dubstep, mashups, hip-hop, ghetto funk, rock, alternative, trap, techo, Baia Mare a experimentat nenumărate genuri alternative la startul primei ediții Street Delivery. “Suntem tipii de la Guerilla, ăia care vorbesc de la nouă dimineața și nu-i ascultă nimeni”, spun doi invitați ai primei seri Street Delivery de la Baia Mare, Not So Common DJ și The Basstard. Îi cunoște o țară, în primul rând pentru că au deschis clubul Expirat, experiment pe care urmează să-l reia în curând, la Halele carol din București. “Cu această ocazie lansăm și brandul nostrum de petrecere, Electrocord, o formulă un pic altfel, pentru că avem foarte mulți artiști, dintre cei care au cu adevărat valoare, care urcă alături de noi pe scenă. Suntem interesați de cultura underground, foarte persistentă, de altfel, în București”, spun cei doi, care-și testează imaginația în incredibile experimente acustice, premeditând diverse inundații cu decibeli, așa cum o spun râzând și așa cum au făcut și pe scena de la Baia Mare.
LEGĂTORIE DE CARTE. A ajuns la Baia Mare și Mihai Vârtejaru, un reprezentant al « celei mai de succes dintre meseriile pierdute”, anume legătoria de carte. Lucrează pentru toată țara și are cei mai variați clienți, de la cei care au în bibliotecă o carte de bucate rămasă de la bunica, pe care ar vrea să o păstreze în condiții perfecte, de la cei care au o Biblie valoroasă, diverse romane de suflet, până la bibliografi, preoți, curatori de muzeu și colecționari. “Sunt foarte mulți cei care doresc să învețe acest meșteșug. Legătorii bătrâni sunt asaltați de ucenici aspiranți, însă mai toți sunt, de regulă, rezervați în a da meseria mai departe, de vreme ce procesul de școlarizare este lung și laborios”, spune Mihai Vârtejaru, el însuși colecționar cu câteva cărți de colecție în palmares, de la controversata Book of Azazel, o carte anume editată în doar 33 de exemplare, până la cărți de cult românești, moliftiere, ceasloave și psaltiri, majoritatea restaurate chiar de el și puse de-o parte, pentru generațiile următoare.
HAI SĂ LUĂM PRÂNZUL ÎN ORAȘ, LA BAIA MARE! Prețuri la jumătate, oferte speciale, bunătăți pe alese! Întregul oraș Baia Mare s-a mobilizat pentru prima ediție Street Delivery, inclusiv producătorii din oraș, alături de restaurante, care anunță prețuri speciale și meniuri speciale în perioada evenimentului. Bucătarii de la Palincie învârtesc bulzul gălbior și aromat, un soi special gândit pentru zilele de sărbătoare, în timp ce vecinii de la Michael Pascale își așteaptă mușterii cu frigărui sfârâind pe grătare, la prețuri omenoase. Logout va fi împărăția burgerilor ieftini, în timp ce Oak a promis minibaghete fragede, cu sos de roșii. Pizza la felie la Liberty XI, dar și sărmăluțe în pâine sau bob gyulaș delicios, ospăț care se poate termina la Barbarossa, cu fish and chips pentru zile mari, la prețuri moderate. Ca să-și poată cinsti cum se cuvine toți clienții, ofertele speciale sunt valabile doar în perioada prânzului.