MaraMedica și-a deschis astăzi, 25 februarie, porțile. Manifestarea științifică și expozițională medicală este organizată de Centrul de Instruire și Marketing Maramureș, evenimentul fiind deja unul de tradiție. Pentru prima dată de când se organizează, la manifestare a participat și un reprezentant al Ministerului Sănătății.
La cea de-a XIII-a ediție a MaraMedica participă 33 de expozanți din Ungaria, Republica Moldova și 12 județe ale țării.
„Fiecare a adus tehnică de ultimă ediție și sunt convins că o să satisfacă toate gusturile și, de ce nu, chiar interes pentru că pot fi negociate prețurile până la nivel de importator sau de producător”, a spus Gheorghe Marcaș, președintele Camerei de Comerț și Industrie Maramureș.
Prezent la eveniment, primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș și-a arătat recunoștința față de personalul și medicii specialiști din sistemul de sănătate.
„Vorbim despre sănătate și de fiecare dată în sănătate se spune, cel puțin de vreo 25 de ani, că nu sunt bani. Eu vreau să vă spun că am ajuns la concluzia că în sănătate sunt foarte mulți bani, foarte prost administrați. Și vedem lucrul acesta printr-o simplă analiză văzând că unele spitale arată bine, cu condiții foarte bune pentru pacienți, cu aparatură, tehnologie suficient de ridicată, în timp ce alte spitale nu beneficiază de aceste lucruri. Asta înseamnă că lucrurile nu funcționează întotdeauna raportat la o lipsă de bani, ci raportat la o lipsă de caracter a celor care administrează și dintr-o neștiință de a administra banul public. Pe de altă parte cred că nu trebuie să ne raportăm doar la tehnologie și dotări, ci trebuie să ne raportăm la oameni. Această țară are nevoie de două priorități, sănătatea și educația. Primul lucru despre care trebuie să vorbim raportat la sănătate este specialist, medic, asistent, îngrijitor. În domeniul sănătății vedem că personalul este din păcate insuficient. Cei care vin tineri din spate nu au neapărat pregătirea necesară și mulți dintre ei pleacă în străinătate. Așa vom ajunge să fim doar niște clienți ai unor spitale din Ungaria, Turcia sau Franța. Acest lucru se întâmplă din păcate și astăzi. No, ca și stat român, nu suntem în stare să facem un singur spital în care să știm că putem trata la cel mai în alt nivel boli foarte complicate. Eu cred că este o chestiune care ține de respectul pe care îl avem față de oamenii care au rămas aici și care s-au sacrificat așa cum au făcut medicii și asistentele pentru sănătatea oamenilor și oamenii aceștia trebuie recompensați. Acest lucru se spune de fiecare dată dar nu o să se întâmple foarte repede pentru că nu rezonează povestea asta în mintea celor care ne conduc. Eu am toată încrederea în personalul medical de aici din Baia Mare. Le mulțumesc celor care activează în zona de sănătate. Îi cunosc pe mulți dintre ei și îi cunosc pentru că o cunosc pe mama mea. Și dacă mama e medic știu ce înseamnă acest domeniu cel puțin la nivel uman. Vă mulțumesc pentru tot efortul care îl faceți și vă mulțumesc pentru toată tăcerea pe care ați avut-o într-un mod elegant și demn de foarte mult timp”, a spus Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare.
Pentru prima dată de când se organizează manifestarea științifică, la aceasta a participat și un reprezentant al Ministerului Sănătății.
„Vreau în primul rând să felicit echipa medicală și oficialitățile pentru implicarea în ceea ce privește serviciile medicale, faptul că partea de medicină a fost un lucru la care s-au așezat cu mult drag și multă investiție. Este prima oară când particip la MaraMedica și sper ca această ediție să fie cu noroc. La Baia Mare, în Maramureș există o echipă foarte bună a conducerii în ceea ce înseamnă sistemul medical. Faptul că aveți servicii de calitate pentru noi reprezintă un model și sper ca în cadrul ministerului să putem să facem și câteva prezentări pentru a arăta cum s-au dezvoltat serviciile medicale în Maramureș”, a spus Iulian Francisk Chiriac, secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătății.
MaraMedica se desfășoară la Centrul de Istruire și Marketing din Baia Mare și manifestarea științifică se va încheia în 27 februarie.
Simona Vasiac