EVENIMENT Marți, 30 aprilie 2019, a avut loc ceremonia prin care Baia Mare a predat titlul de Capitală a Tineretului din România orașului Iași – Capitala Tineretului din România 2019 – 2020, în cadrul căreia, organizațiilor de și pentru tineret, voluntarilor, partenerilor și instituțiilor publice implicate în programul BMCTR le-au fost recunoscute sprijinul, munca și energia investite în derularea acestuia.
În județul Maramureș, 12,9% din totalul populației sunt tineri cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani (61.747 de tineri, din 478.659 locuitori în 2011).
Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC) a realizat o analiză preliminară pe baza proiectelor și evenimentelor din perioada mai-septembrie 2018 desfășurate în cadrul programului Baia Mare – Capitala de Tineret din România 2018 – 2019, cu scopul de a contribui la o mai bună înțelegere a motivației de implicare activă în organizații de/ pentru tineret, precum și a necesității existenței unor astfel de organizații și inițiative pentru sănătatea socială/ civică a tinerilor în particular și a comunității în general. Prin acest proces sunt analizate principalele efecte pozitive ale programului de capitală la nivelul tinerilor, organizațiilor și comunității din Baia Mare.
Interviurile realizate în cadrul analizei susțin argumentarea că programul reprezintă un capital de imagine important pentru agenda de tineret și aduce în prim plan atât la nivel local cat și național problematicile specifice zonei de tineret. Programul este un context propice prin care organizațiile de la nivel local să poată realiza proiecte în parteneriat, să îi aducă pe tineri mai aproape de activitățile lor și să îi pună ”în lumina reflectoarelor”. De asemenea, programul reprezintă o foarte bună oportunitate pentru tineri de a descoperi ce pot face ei pentru comunitate și cum se pot implica în beneficiul acesteia.
Prin candidatura la titlul de Capitală, Baia Mare și-a asumat viziunea de a deveni cel mai prietenos oraș cu tinerii prin transformarea orașului și implicarea activă a tinerilor în dezvoltarea comunității prin direcțiile strategice #UTurnLearning, #UTurnCulture, #UTurnSports, #UTurnHealth, #UTurnCare, #UTurnJobs, #UTurnCivic.
Până în luna septembrie 2018 au existat 96 de evenimente organizate sub egida programului de capitală, la care au participat peste 4000 de tineri și care au avut suportul a 386 de voluntari.
Percepția tinerilor cu privire la viața din Baia Mare este privită la modul general pozitiv, mai mult de 80% dintre cei intervievați fiind mulțumiți și foarte mulțumiți de aspectele de zi cu zi ale vieții lor.
Percepția tinerilor cu privire la participarea orașului Baia Mare la programul de capitală este privită în mare parte ca fiind benefică, peste 70% dintre cei intervievați susținând că implicarea în program contează mult și foarte mult pentru ei. Tinerii susțin că participând la diverse evenimente, din cadrul programului BMCTR, au aflat în mod special despre măsuri și programe care se adresează tinerilor, au simțit că au participat la viața comunității lor și și-au făcut noi prieteni. Tinerii apreciază că au mai multă vizibilitate la nivelul comunității, aspect ce poate crea premisele unei implicări mai mari a acestora la deciziile publice. Cu referire la beneficiile percepute ale tinerilor implicați activ în programul de capitală, o particularitate observată este cea de dezvoltare personală a acestora, atât prin implicarea în acțiuni ce țin de participare la viața comunității dar și prin socializare cu alți tineri. Participarea tinerilor la evenimentele incluse în programul Capitalei a fost apreciată în mod special ca o importantă oportunitate de învățare. Aceștia au învățat în mod particular despre responsabilitățile lor față de mediu și comunitate, deschidere către oameni, respect și apreciere față de ceea ce face fiecare.
Tinerii au apreciat că și-au dezvoltat diferite abilități de organizare, lucru în echipă, interacțiune cu oamenii, depășire a propriilor limite, comunicare eficientă, gestionare a timpului și a situațiilor de criză, cooperare, încredere în idei și forțele proprii. ”Am învățat că nu există răspuns greșit. Am învățat să mă plac așa cum sunt, fiindcă am observat că multă lume mă place așa cum sunt. Am învățat că atâta timp cât ai o echipă formată din oameni ce muncesc cu aceeași pasiune ca și a ta, nimic nu vă poate opri”. – a precizat un tânăr participant la evenimentul Ducem muzica în stradă.
Subliniem un beneficiu în activarea și participarea unui număr mai mare de tineri în activitățile organizațiilor, atât ca beneficiari cât și ca voluntari. De asemenea, relația cu autoritățile locale este considerată a fi îmbunătățită, nu doar la nivel de acces la finanțări locale cât și la nivelul de îmbunătățire a dialogului cu acestea. Se apreciază că în urma programului BMCTR, proiectele tradiționale ale organizațiilor de și pentru tineret din Baia Mare s-au desfășurat la o amploare mai mare, cu mai multă vizibilitate în comunitate și cu mai mulți participanți.
Din rezultatele analizei intermediare, programul BMCTR este benefic pentru comunitatea de tineri din Baia Mare, dar și pentru comunitatea de organizații de/pentru tineret și comunitatea extinsă.
Precizăm că aceste datele exacte sunt extrase dintr-o analiză intermediară realizată pentru o perioadă de timp scurtă, iar instrumentele propuse și folosite pentru această analiză intermediară au fost folosite pe toată perioada programului, astfel încât FDSC să poată realiza un raport final al analizei impactului programului, care va fi finalizat în luna mai.
În urma sondajului ORAȘ TÂNĂR – BAIA MARE, realizat de Grupul PONT, inițiatorul proiectului Com’On România, derulat exclusiv în mediul online în perioada august – septembrie 2018 și având grupul țintă tinerii cu vârsta cuprinsă între 14 și 30 de ani, aflăm ce spun tinerii despre Baia Mare. La întrebarea: „Cât de FERICIT te simți în orașul tău?” 40,79% dintre respondenți susțin că mai degrabă sunt fericiți, iar 45,83% spun că sunt foarte fericiți. Referitor la „Cât de FERICIT este orașul tău?” 51,75 dintre tinerii respondenți au susținut că mai degrabă este fericit, iar 30,92 au spus că Baia Mare este un oraș foarte fericit. 54,17% de tineri consideră că Baia Mare este un oraș foarte deschis. 38,16% sunt de părere că Baia Mare este mai degrabă un oraș tânăr, iar 44,30% că este un oraș foarte tânăr.
„Aș organiza întâlniri cu tinerii din oraș, în care să vorbim despre un demers al orașului mult mai bun, am vorbi despre organizarea unor evenimente, atât de ecologizare, cât si distractive. Orașul meu ar fi mai vesel și mai surprinzător. Ar deveni mai atractiv pe cât este deja. Avem un oraș foarte curat si primitor, frumos și uluitor. As putea, prin postări online, să atrag turiști, deoarece sunt pasionată de fotografie si artă. Mi-ar plăcea mult să pot sa descriu orașul doar prin imagini, fără vorbe. Îmi iubesc orașul acum și in viitor!” a precizat o tânără din Baia Mare, care a completat chestionarul.
Comunicat de presă Baia Mare – Capitala Tineretului din România