În fiecare an, la data de 26 ianuarie, administraţiile vamale din cele 179 de state membre ale Organizaţiei Mondiale a Vămilor (OMV) sărbătoresc „Ziua Internaţională a Vămii”. La 26 ianuarie 1953 la Bruxelles, a fost convocată prima sesiune a Consiliului de Cooperare Vamală, reorganizat în anul 1994 în Organizaţia Mondială a Vămilor (OMV).
În anul 1983, ziua de 26 ianuarie a fost aleasă pentru sărbătorirea Zilei Internaţionale a Vămii. Ideea de creare a unei comunităţi vamale internaţionale şi-a realizat, astfel, efectul pozitiv. În scurt timp, dintr-o organizaţie modestă, care reunea un număr limitat de ţări europene, Organizaţia Mondială a Vămilor a devenit un organism eficient, cu o mare pondere şi autoritate internaţională, întrunind 174 ţări ale lumii la momentul actual.
Organizaţia Mondială a Vămilor este unica organizaţie interguvernamentală a cărei activitate este orientată numai la soluţionarea problemelor vamale. Datorită extinderii pe harta lumii, OMV este recunoscută ca vocea globală a comunităţii vamale. În special este de remarcat aportul acesteia la dezvoltarea unor standarde globale, simplificarea şi armonizarea procedurilor vamale, participarea activă la combaterea contrafacerii şi pirateriei, cooperarea publică–privată, promovarea integrității economice.
Ziua Internaţională a Vămii constituie, astfel, un prilej pentru manifestarea solidarității internaţionale a administraţiilor vamale din întreagă lume şi pentru atenţionarea opiniei publice asupra importanţei rolului vămii în facilitarea şi securizarea comerţului mondial.
România a aderat la Organizația Mondială a Vămilor în 1969, devenind datorită poziției strategice un important membru al OMV.
Prioritățile activităților vamale vizează facilitarea globalizării comerțului și elaborarea unor convenții internaționale în domeniu, care să impulsioneze dezvoltarea acestuia. Se impun verificări amănunțite ale bunurilor individuale și ale companiilor care trec prin vămi. Agenții vamali duc o luptă acerbă împotriva traficului ilegal.
Adrian Tudor